Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ЦАР ДУШАН У ДУБРОВНИКУ Вида Вулетића Вукасовића

Историјски роман невеликог обима Цар Душан у Дубровнику Вида Вулетића Вукасовића објављен је први пут 1912. године у издању дубровачког огранка Матице српске. Како сам наслов наговештава, описан је један од најзначајнијих тренутка дубровачке историје – дипломатска посета цара Душана граду Дубровнику, захваљујући којој је ова република значајно проширила свој дотадашњу територију.

Вид Вулетић ВукасовићВид Вулетић Вукасовић био је један од најзнаменитијих дубровачких Срба католика, изузетно поносан на своје херцеговачко порекло и породичну историјску везаност за борбу против Турака. У овој чињеници можемо пронаћи разлоге за писање овог романа и његово залагање за препознавање Србије као важног савезника у историји града Дубровника. Вероватно сматрајући да један значајан тренутак у историји града постаје занемарен и заборављен, писац узима овај догађај за тему свог романа.

У роману  Цар Душан у Дубровнику, који броји свега око стотину страна, можемо јасно да издвојимо две целине. У првом делу, пратећи велики број ликова и паралелних прича, Вид Вулетић Вукасовић ће нас увести у политичку ситуацију 1349. године, односно у околности рата који бесни између босанског бана Стјепана Котроманића и српског цара Душана. Други део, доста статичнији, приповеда о самој посети српске царске породице Дубровнику, доносећи раскошне описе самог града и његових знаменитих цркава, протоколе, дипломатске разговоре и политички расплет.

Сам заплет романа Цар Душан у Дубровнику прати рат између Босне и Србије, који узима данак суседним земљама и нарушава мирни живот предузимљивих Дубровчана. Моћне земље у овим мутним временима боре се да осигурају своје интересе, па слободи Дубровника посебно прете Млечани и Угари, који желе да град ставе под своју власт. У врло комплексној политичкој ситуацији, Дубровник постаје средиште интереса, и као такав поприште једног тишег рата уходама, утицајима и подмићивањем.

Повод за рат је увреда босанског бана, који своју ћерку, обећану краљевићу Урошу, удаје за угарског краља Лоиша. Дубровчани желе помоћ и заштиту цара Душана, а схватајући да је младом принцу потребна супруга, мудро закључују да би то могла бити и нека од њихових суграђанки. У овом, првом делу, пратећи више паралелних токова, радња романа је врло динамична и води нас на различита места: од двора бана Котроманића, преко дуждеве палате у Венецији, до Малог већа у Дубровнику.

Цар Душан у ДубровникуДруги део романа Цар Душан у Дубровнику доноси нам непроцењиву слику средњевековног Дубровника и живота у четрнаестом веку. Вид Вулетић Вукасовић ће описати не само државне протоколе, црквене обреде и процесије, гозбе и пријеме, не само сакралне и световне грађевине, већ ће се детаљно бавити и ношњама, оружјем и обичајима. Поред описа високих церемонијала и обреда у црквама и палатама, биће приказана и светковина обичних грађана Дубровника на улицама и у кафанама, чиме се употпуњује слика четрнаестовековног живота града. Овако сликана, представа средњег века не би могла да буде аутентична без специфичне способности писца да се користи језичким идиомом тог времена.

Треба истаћи да је роман вешто вођен, јер је први део веома комплексан и краси га мноштво ликова који су врло добро образложени; поред тога, врло је напет и премрежен интригама и занимљивим заплетима. Други део нас уводи у мир и прославу и такође је комплексан и раскошан, али на један сасвим другачији начин.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздати и други мање познати српски романи као што су: Поноћ или Грозно убиство на Дорћолу Тасе Миленковића, Злочин једне свекрве Косте Д. Јездића, Вагон друге класе дневног путничког воза Ниш–Београд Тодора Љ. Поповића, Срж или Игра костурова Милана Вукасовића, Срце нема мира и Победа Хелене Малиржове и многи други.

Сва дела Вида Вулетића Вукасовића можете видети ОВДЕ, а роман Цар Душан у Дубровнику ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу