Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ćir | Lat

U prestonici, tragična sudbina mlade žene iz pera Dušana Rogića

Rogićeva duža pripovetka ili kraći roman U prestonici predstavlja tragičnu priču o mladoj ženi koja je žrtva lažne ljubavi jednog mladića i nepisanih pravila zajednice u prošlosti kada su patrijarhalni moral i zahtev za čuvanjem čednosti bili glavni Credo za ženske osobe i sile koje su određivale njihovu sudbinu.

Novo čitanje storije U prestonici više predstavlja analizu problematičnih elemenata nekadašnjega načina života. Događaji i situacije iz ove priče predstavljaju bogat materijal za psihološka i sociološka istraživanja, uopšte za rekonstrukciju života naših ljudi u prošlosti. Ali ona je i pokazatelj kako funkcioniše progresivna promena pravila u društvu.

Mlada žena koju Dušan Rogić prikazuje nije se držala zaveta da svoju nevinost sačuva do braka, poklekla je pred silom zaljubljenosti jednog mladića koji ju je izneverio, zatim su je zbog tog greha odbacili i roditelji da je sve dublje i dublje srljala u nemoralan život, koji joj je naposletku uslovio duhovni slom i odustajanje od sveta i života. I ta tragična priča u velikoj meri je arhetipska, čak na momente predvidiva, osim što je Rogić pripoveda sasvim u duhu vremena kada se dešava, dakle on sjajno oslikava život s početka dvadesetog veka u prestonici. Naziv priče verovatno potiče od želje da se potcrta kako veliki grad može da bude ili je bio opasan vrtlog za neiskusnu mladu devojku, a verovatno u suprotnosti sa provincijom i selom gde se takav slučaj verovatno ne bi desio, i gde bi devojka zbog straha da je ne razotkriju verovatno ne bi prekršila patrijarhalnu zabranu konzumiranja predbračne ljubavi.

Ali U prestonici Dušana Rogića nosi u sebi tragizam čiji katarzični efekat i ima za cilj ono što će se u perspektivi u našoj zajednici, a i u zapadnoevropskom svetu i uopšte, i desiti. Prekid zabrane i sloboda za mladalačku ljubav usled delimičnog pronalaženja rešenja za glavne opasnosti tog takozvanog prekršaja – a to su polne bolesti i vanbračna trudnoća. I u tom smislu vidi se da je književnost i Rogić kao autor odigrao ulogu svesti i savesti svog prostora i vremena i pokušao da skrene pažnju javnosti na to da ta zabrana i sramota navodnog ženskog greha (koji u ovom slučaju čak nije imao nikakvu realniju posledicu ni po devojku, ni po momka ni po zajednicu – u smislu rođenja vanbračnog deteta, bolesti koja uslovljava trošak države za lečenje ili nemogućnost rađanja podmlatka) predstavlja nešto nehumano po ličnost mlade žene i može dovesti do najstrašnije posledice) po nju i po njenu porodicu, posledično i društvo) – samoubistvo. Iako savremeni svet i dalje čuva donekle zabranu promiskuitetnog ponašanja, roman U prestonici pokazuje koliko je nekada prekršaj tog pravila bio strašno kažnjavan. I svedočanstvo je da pisci vrlo snažno osećaju u kojim segmentima ovaj svet i njegov sustav imaju ozbiljne manjkavosti. Verovatno je Rogić na izvestan način napisao delo koje treba devojke da odbije od sličnog nemoralnog ponašanja, ali verovatno je tragizam njene ličnosti ipak pre svega definisan kao posledica zle sudbine i loših nepisanih zakona među ljudima.

Licemerje roditeljske ljubavi, koji je odbacuju zbog sveta i da ne bude loš primer drugoj deci, a koji kasnije ne mogu da odagnaju tugu za ćerkom, još jedan je pokazatelj dvostrukih aršina aktuelnih u tom vremenu. Takva vrsta roditeljskog ponašanja predstavlja problem i danas, uopšte gest odricanja od svog deteta iz bilo kog razloga je najveći udarac za dete, odnosno odraslu mladu osobu, te Dušan Rogić u priči U prestonici prikazuje i danas aktuelnu problematiku, i to na vrlo emotivno efektan način.

Ovo delo zanimljivo je i sa aspekta prikazivanja manipulativnih ličnosti koje se bave podvođenjem devojka, a koje postoje i danas. Ovde je reč o ljudima koji to rade za novac, a taj arhetip prikazan je i u legendarnog La Kloovom epistolarnom romanu Opasne veze, gde manipulatori sve čine iz čiste zabave i kaprica.

Roman Dušana Rogića U prestonici, iako nije književno najuspeliji, izuzetno je značajan kao tekst koji pokazuje na koji način stvaraoci mogu da doprinesu isticanju i rešavanju određenih društvenih problema, obrađujući važnu temu i izazivajući snažne čitalačke emocije, a sve to bez konkretne didaktičke sugestije, naprotiv.

Sva dela ovog autora možete videti OVDE.

Knjigu U prestonici možete videti OVDE.

U okviru edicije Otrgnuto od zaborava Portalibris izdao je dela mnogih zaboravljenih pisaca, kao što su Sreten J. Jevtić, Milica Janković, Jelena Dimitrijević itd.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu