Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Драгутин Илић Јејо?

Драгутин Илић Јејо (1887–1945) био је писац романа, приповедака и драма. Како је потекао из нижег слоја, морао је сам да крчи свој пут. Таленат је показао рано, још као ученик петог разреда, написавши драму у стиховима под називом Селим. Бавио се и писањем поезије, али се ипак напослетку одлучио за прозу.

Ипак треба поменути да га је интересовање за поезију инспирисало да напише епску песму Слава града Прилепа, за коју је добио награду Српског гласника у Солуну.

Његово стваралаштво извире из богатог животног искуства. Био је борац на Солунском фронту, школовао се, живео је и радио у Нишу, Скопљу и Београду.

Занимљиво је да га неки мешају са његовим имењаком и презимењаком Драгутином Илићем, братом Војислава Илића и сином Јована Илића, који такође није био запамћен и поштован, иако је написао прву научнофантастичну драму. Али Јејо је прошао у том смислу још горе, и данас је тешко пронаћи чак и најосновније информације о њему.

Иако није био професионални писац – радио је као новинар, професор у школи и у поштанској администрацији – учествовао је на многобројним конкурсима и био награђиван. Два најпознатија признања која је стекао свакако су награда Српске краљевске академије за роман Циркузани, и награда листа Политика за приповетку Погодба, која ће пронаћи место у збирци Дунавска улица, и која ће бити преведена на многе језике.

Написао је неколико романа: Под туђим небом, Јуда, Женидба Шарла Шаплина и Циркузани. Опробао се и на пољу драме, поред младалачког покушаја, и са једночинком Војничка смрт, а јавности је можда најпознатија његова збирка прича Дунавска улица.

Заступљен је и у антологији Савремена српска приповетка у издању Српске књижевне задруге, што га смешта међу важне ауторе свог времена. Ипак, неправедно је запостављен и заборављен. Његова дела, углавном, након првог и јединог издања нису доживела следеће изласке, све до сада.

Занимљиво је и да је написао комедију Два адвоката, коју је као радио-драму реализовао радио у Сиднеју.

Попут Стевана Сремца и Драгутин Илић Јејо упознаје простор где живи и ради, добро примећује карактеристике људи, па тако он јако добро зна Београд свог времена, иако није ту рођен, и о њему пише врло упечатљиво у збирци прича Дунавска улица. Читава књига је добила име по једној од приповедака, и то оној која приказује баш тај забачени део града, који се и није много променио. Данас смо навикли на идеализовану слику престонице између два рата, какву гледамо у филмовима и  серијама, па се заборавља да је у тадашњем Београду било много несрећних, сиромашних, тужних. Да се живело и у прљавим улицама, у уџерицама, да су се ноћи проводиле у загушљивим кафанама, и да су се на улицама могле срести убице, пијанци, несрећнице принуђене на проституцију. Поетским тоном, саосећајући са јунацима о којима говори Драгутин Илић Јејо, од заборава отима упечатљиву слику наличја Београда. У истој збирци наћи ће се и приче о радништву, будућим пролетерима, о којима готово нико неће писати ни размишљати све до промене коју ће донети Други светски рат. Али Јејо антиципира управо ову тему.

Јејова приповетка која је награђена на конкурсу Политике, Погодба, доноси слику са београдске пијаце, где се радна снага продавала исто као и сви остали производи. Међутим, он није дао примат тој социјалној неправди, већ драми између два лика: човека који наглас, помало вулгарно, али и енергично нуди младу Анђу, меша се, ценка, шали. Анђа није сигурна да ли се он њој подсмева, она се снебива, понижава је све то, али као да осећа да јој он жели добро.Те мале, али страшне драме између људи и у људима истовремено представљају захтевну књижевну форму, али се Драгутин Илић Јејо одлично снашао и показао да јесте писац људске душе и психологије. Наравно, као и у другим причама у збирци Дунавска улица, он оставља сведочанство о тешком животу у једном времену наше прошлости.

Књига Женидба Шарла Шаплина је занимљив роман, који се бави филмским јунаком и сведочи о потреби писаца међуратног времена, какав је и Драгутин Илић Јејо, да прате нове трендове, тенденције, да пишу о ономе што је актуелно и занима публику. Необичан назив романа Циркузани такође интригира публику.

Сва дела Драгутина Илића Јеја можете видети ОВДЕ.

У оквиру едиције Отргнуто од заборава, све књиге можете поручити онлајн, a Порталибрис је, поред књига Драгутина Илића Јеја, реиздао и дела других писаца који су се бавили темом Београда, међу којима су Милутин Ускоковић, Вељко Милићевић, Коста Н. Христић.

Оставите ваш коментар

Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу