Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Живот у Нишу после ослобођења

Прича која је ушла у шири избор на конкурсу „Србија на размеђи векова”

Андрија Петровић

Живот у Нишу после ослобођења

Ниш, град пун љубави и посебне енергије, град који би угостио сваког и примио сваког, град у коме би свако нашао свој мир и нешто посебно за себе. Иако је ослобођен од Турака веома касно, Ниш је град пун дешавања и занимљивости. Ослобођен је 11. јануара 1878. године, а у то време био је град који је имао дивне куће. Многи познати писци, што српски, што страни, писали су о томе.

Шетам се градом и гледам у прошлост. Она говори о опоравку људи, о архитектури града, о преображају. Куће су по правилу окренуте челом ка унутрашњости дворишта, према којој су отворене тремом и бројним прозорима, док је улична фасада затворена и скоро без иједног прозора, а куће одвојене великим и уређеним двориштима. Ниш је за време Милана и Александра Обреновића, од 1878. дo 1913, добијао толико пажње да се градио као друга престоница.

Милићевић нам је град у процвату представио и дочарао овако: ,,Куће не беху као куће, нити улице као улице. Ни сто корака човек није могао крочити, а да не уђе у какву улицу без излаза. И ту га обично сретну деца и вичу: Не се искача туде, не! Ако из те улице уђе у другу, запада опет у слепи пролаз. Тако се понавља неколико пута, докле се најпосле не увери да без вођe не уме да изађе из тога лавиринта.”

У том периоду су радиле, а и изграђене су бројне фабрике: ложница и железничка радионица, циглана, фабрика за прераду алеве паприке, такође је било и мноштво млинова: млин ,,Константин”, млин Нишке акционарске штедионице…

Ниш након постобреновићевског развоја није стао с развојем и унапређењем иако је био оскрнављен и број становника нагло пао, чак за 4.000, и то за две године. Привреда није престајала да расте. Развој се видео нарочито на плану рада индустрије и јачања капитала. Ниш је изгубљени број становника вратио тек кроз 18 година. У друштвено-економском идентитету Ниша овог периода најважнију улогу имали су занатство, банкарство, трговина, администрација и војска.

Живот Ниша с краја 19. века обилује патријархалним васпитањем. То је последица оријенталних схватања. Пољопривреда је знатно почела да се гаси мада су постојали људи који су се у то време још бавили њоме. Школство и здравство представљали су градске функције слабијег значаја. Међутим, институције културе, позоришни живот и културно-уметничко друштво били су у рађању и чинили су почетне кораке на путу друштвеног признања. Значајна заслуга у изграђивању Ниша припадала је улози војне власти и првим нишким окружним и општинским управама.

Велике радове и промене у Нишу запажамо већ након девет месеци од ослобођења. Могу се приметити преправљене калдрме. Уместо трошних кућа, на њихово место дошле су сад праве и широке улице.

По ономe по чему је Ниш најпознатији, ако изузмемо провод, забаву, гостопримство и велико срце сељачког народа, јесте Нишка тврђава. У њој се налази Једрењина Бали-бега џамија. Уз ову џамију Митхад-паша је подигао библиотеку која је радила до краја 19. века. Некада се ту налазила и архитектонски врло интересантна, шеснаест метара висока, ватрогасна кула и сахат. Ниш, град који има бурну прошлост, град борбе и град који је после свега доживео велики процват у здравству, школству и занатству, један је од градова које треба да посетите.

Сваки корак који направите ка мом граду биће вредан труда. Дочекаће вас људи раширених руку, непосредни, срдачни, љубазни. Пожелећете да му се вратите.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу