Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Žitije”: Putešestvija Gerasima Zelića

Žitije Gerasima Zelića se žanrovski određuje kao autobiografija, jer u ovom delu autor pripoveda o sopstvenom životu rasvetljavajući događaje iz svoje prošlosti. Žitije počinje opisivanjem rođenja, detinjstva i okolnosti koje su dovele do odluke da se život posveti monaškom pozivu, da bi se pripovest nastavila predstavljanjem hronološki poređanih najznačajnijih događaja, i završila trenutkom pisanja same autobiografije. Svoje delo Gerasim Zelić objavljuje u Budimu 1823. godine, sa dvojakim ciljem: da ostavi svedočanstvo o životu Srba u Dalmaciji, i da se odbrani od optužbi i glasina sa kojima se borio čitavog života.

Veliko pitanje o verodostojnosti opisanih događaja koje prati svaku autobiografiju ovde postaje posebno interesantno, zbog postojanja suprotnih svedočanstava savremenika o samoj ličnosti Gerasima Zelića. Međutim, istinitost opisanog, iako potkrepljena brojnim arhivskim dokumentima, prepiskama i sudskim rešenjima, nije u centru naše pažnje kao današnjih čitalaca. Njegovo svedočanstvo o životu Dalmacije ostaje neupitno i čini u književno-umetničkom smislu najvredniji deo Žitija Gerasima Zelića.

Žitije Gerasima Zelića čita se i kao veoma zanimljiv putopis, jer je veliki njegov deo posvećen putovanjima u Rusiju, Carigrad, Italiju, Francusku, Austriju. Iz današnje perspektive, putovanja u daleka mesta, na konjima, u kočijama ili pešice nose posebnu egzotičnost i duh pustolovine i avanture. Pa tako putovanja ka popularnim evropskim gradovima, poput Pariza, Istanbula ili Petrograda, u vreme Gerasima Zelića predstavljaju opasan, skup i gotovo neizvodiv poduhvat. Sa druge strane, ovakvi putopisi su i retka prilika da se upustimo u svojevrsno putovanje kroz vreme, i doznamo kako su neke atraktivne turističke destinacije sveta izgledale krajem 18. i početkom 19. veka.

Na primer, govoreći o Parizu, posebnu pažnju poklanja opisu katedrale Notr Dam, čuvenih Lisipovih konja, izgledu Sene, brojnih parkova i zoološkom vrtu, ali je ipak možda najinteresantniji Zelićev utisak o raskoši i bogatstvu ovog grada, tako sličan današnjem iskustvu:

Sa sve četiri strane jesu butige, i s jedne strane trostruke. Tu se prodaje svaka galantarija što se samo može naći u svijetu i pomisliti. Tu ćeš naći sve od zlata i srebra, sve pozlaćeno i posrebreno, i na šta gođ pogledaš, za sve ti zapinju oči. Koju gođ stvar vidiš, svaku zaželiš imati i kupiti; i, da imaš punu kakvu sandučinu luiđa, potrošio bi sve, i ne bi nijednoga iz Pariza izneo, samo kad bi hotio od svake one galanterije po malo kupiti.

Putovanja koja je Zelić tokom svog života poduzimao i koja u ovom delu opisuje prvenstveno su imala za cilj obezbeđivanje sredstava za manastirski život i snaženje pozicije Srpske pravoslavne crkve u katoličkoj Dalmaciji. Diplomatska uloga koju je imao dovela ga je u priliku da upozna neke od najmoćnijih ličnosti onoga vremena – imperatora Josifa II, Katarinu Veliku, poljskog kralja Stanislava i vicekralja Italije Evgenija, a posebno mesto u njegovom Žitiju zauzimaju susreti sa Napoleonom. Njegova neposrednost u odnosima sa ovim vladarima donosi nam priliku da ih upoznamo i kao obične ljude, van njihovih zvaničnih pozicija, pa tako nalazimo i ovakve opise:

Išao sam takođe svake neđelje, kad bi i Napoleon išao, na misu, u kapelu carsku, koja se nalazi u dvoru. Tu bi bili svi kraljevi i kraljice, principi, ministri, maršali i imbašaduri; zatim dame i dvorjanke s imperatricom Josefinom. Poznavajući me svi ministri francuski i maršali, za učiniti mi čest, ustupili bi mi u crkvi mjesto blizu imperatora. […] Kad bi bilo posvetilište, klekao bi i on i svi oni koji imaju pred sobom banak. Svaki bi minut vidio đe vadi iz džepa burmuticu i trpa burmut u nos. Mlogo sam puta vidio da u burmutici nema ništa, i onda bi je samo palcem ili velikim prstom otro iznutra i prst k nosu prineo. Ja bi u njega vavijek gledao, a kad bi on često u me pogledao, onda bi ja nama’ bacio oči na one pored mene stojeće muzikante.

Bogatstvo anegdota, lagan i neposredan ton i dobro oko za detalj Gerasima Zelića svrstavaju u red visprenih pripovedača. Iako ne dostiže kompleksnost Dositejevog Života i priključenija, Žitije Gerasima Zelića i te kako ima šta da ponudi modernom čitaocu.

Podsećamo da su u okviru edicije izdavačke kuće Portalibris reizdati i drugi manje poznati putopisi autora kao što su: Mihailo Petrović Alas (Roman Jegulje, Kroz polarnu oblast, Sa okeanskim ribarima, U carstvu gusara, Po zabačenim ostrvima), Jelena J. Dimitrijević (Pisma iz Soluna, Sedam mora i tri okeana, Pisma iz Niša, Novi svet ili u Americi godinu dana), Dragomir Brzak (Sa Avale na Bosfor), Milan Jovanović Morski (Tamo-amo po Istoku, Gore-dole po Napulju) i mnogi drugi. Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je online kupovina knjiga.

Sva dela Gerasima Zelića možete pogledati OVDE.

 

Ostavite vaš komentar

Kupon ne važi za knjige koje su već na specijalnim akcijama
Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu