Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Житије”: Путешествија Герасима Зелића

Житије Герасима Зелића се жанровски одређује као аутобиографија, јер у овом делу аутор приповеда о сопственом животу расветљавајући догађаје из своје прошлости. Житије почиње описивањем рођења, детињства и околности које су довеле до одлуке да се живот посвети монашком позиву, да би се приповест наставила представљањем хронолошки поређаних најзначајнијих догађаја, и завршила тренутком писања саме аутобиографије. Своје дело Герасим Зелић објављује у Будиму 1823. године, са двојаким циљем: да остави сведочанство о животу Срба у Далмацији, и да се одбрани од оптужби и гласина са којима се борио читавог живота.

Велико питање о веродостојности описаних догађаја које прати сваку аутобиографију овде постаје посебно интересантно, због постојања супротних сведочанстава савременика о самој личности Герасима Зелића. Међутим, истинитост описаног, иако поткрепљена бројним архивским документима, препискама и судским решењима, није у центру наше пажње као данашњих читалаца. Његово сведочанство о животу Далмације остаје неупитно и чини у књижевно-уметничком смислу највреднији део Житија Герасима Зелића.

Житије Герасима Зелића чита се и као веома занимљив путопис, јер је велики његов део посвећен путовањима у Русију, Цариград, Италију, Француску, Аустрију. Из данашње перспективе, путовања у далека места, на коњима, у кочијама или пешице носе посебну егзотичност и дух пустоловине и авантуре. Па тако путовања ка популарним европским градовима, попут Париза, Истанбула или Петрограда, у време Герасима Зелића представљају опасан, скуп и готово неизводив подухват. Са друге стране, овакви путописи су и ретка прилика да се упустимо у својеврсно путовање кроз време, и дознамо како су неке атрактивне туристичке дестинације света изгледале крајем 18. и почетком 19. века.

На пример, говорећи о Паризу, посебну пажњу поклања опису катедрале Нотр Дам, чувених Лисипових коња, изгледу Сене, бројних паркова и зоолошком врту, али је ипак можда најинтересантнији Зелићев утисак о раскоши и богатству овог града, тако сличан данашњем искуству:

Са све четири стране јесу бутиге, и с једне стране троструке. Ту се продаје свака галантарија што се само може наћи у свијету и помислити. Ту ћеш наћи све од злата и сребра, све позлаћено и посребрено, и на шта гођ погледаш, за све ти запињу очи. Коју гођ ствар видиш, сваку зажелиш имати и купити; и, да имаш пуну какву сандучину луиђа, потрошио би све, и не би ниједнога из Париза изнео, само кад би хотио од сваке оне галантерије по мало купити.

Путовања која је Зелић током свог живота подузимао и која у овом делу описује првенствено су имала за циљ обезбеђивање средстава за манастирски живот и снажење позиције Српске православне цркве у католичкој Далмацији. Дипломатска улога коју је имао довела га је у прилику да упозна неке од најмоћнијих личности онога времена – императора Јосифа II, Катарину Велику, пољског краља Станислава и вицекраља Италије Евгенија, а посебно место у његовом Житију заузимају сусрети са Наполеоном. Његова непосредност у односима са овим владарима доноси нам прилику да их упознамо и као обичне људе, ван њихових званичних позиција, па тако налазимо и овакве описе:

Ишао сам такође сваке неђеље, кад би и Наполеон ишао, на мису, у капелу царску, која се налази у двору. Ту би били сви краљеви и краљице, принципи, министри, маршали и имбашадури; затим даме и дворјанке с императрицом Јосефином. Познавајући ме сви министри француски и маршали, за учинити ми чест, уступили би ми у цркви мјесто близу императора. […] Кад би било посветилиште, клекао би и он и сви они који имају пред собом банак. Сваки би минут видио ђе вади из џепа бурмутицу и трпа бурмут у нос. Млого сам пута видио да у бурмутици нема ништа, и онда би је само палцем или великим прстом отро изнутра и прст к носу принео. Ја би у њега вавијек гледао, а кад би он често у ме погледао, онда би ја нама’ бацио очи на оне поред мене стојеће музиканте.

Богатство анегдота, лаган и непосредан тон и добро око за детаљ Герасима Зелића сврставају у ред виспрених приповедача. Иако не достиже комплексност Доситејевог Живота и прикљученија, Житије Герасима Зелића и те како има шта да понуди модерном читаоцу.

Подсећамо да су у оквиру едиције издавачке куће Порталибрис реиздати и други мање познати путописи аутора као што су: Михаило Петровић Алас (Роман Јегуље, Кроз поларну област, Са океанским рибарима, У царству гусара, По забаченим острвима), Јелена Ј. Димитријевић (Писма из Солуна, Седам мора и три океана, Писма из Ниша, Нови свет или у Америци годину дана), Драгомир Брзак (Са Авале на Босфор), Милан Јовановић Морски (Тамо-амо по Истоку, Горе-доле по Напуљу) и многи други. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлине куповина књига.

Сва дела Герасима Зелића можете погледати ОВДЕ.

 

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу