Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Заборављене приче из старог Београда

Да ли понекад маштарите о томе како се живело у некадашњем Београду? Како су даме шетале у париским тоалетама, са шеширима и разноразним детаљима, како се господа са цилиндрима окупљала у кафанама препричавајући последње политичке догађаје о којима извештава Политика, док су занатлије нудиле своје производе и услуге у симпатичним малим радњама, сељаци на пијацама продавали свеже воће и поврће, и загледали господу…

Још интригантније је како су се у Београду сналазили студенти, дошљаци, странци, како су се млади заљубљивали, тајно састајали, како је лудовала обесна богата младеж.

О свему томе писали су аутори – савременици који су живели у том свету, и исписали врло занимљиве романе, приповетке, сторије, данас често заборављене. Бранимир Ћосић у Покошеном пољу приказао је корумпираност новинских уредника, ограничене могућности младог интелектуалца да уђе у високе кругове, тужну, неостварену љубав између богате деце индустријалаца и појединаца из радничке класе.

Милица Јанковић у роману Плава госпођа описује проблем женске прељубе која је у то, прилично патријархално време, имала много већу тежини и доносила веће последице него данас.

Милутин Ускоковић у Дошљацима приказује Београд из визуре дошљака, младог човека који се, поред борбе за своје место под сунцем у престоници, заљубљује у жену старију од себе, и мучи се питањем да ли да се одлучи за своју перспективу и прогрес у животу или за остварење те љубави.

Какви су политичари, министри и бирократе били некад и колико личе на данашње, сазнаје се из есеја важног међуратног дипломате и функционера Милутина Гарашанина Доколице, где он преноси своје личне утиске, препричава скупштинске расправе, чаршијске анегдоте о стварним људима из Београда још пре Великог рата.

 

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу