Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Васа Стајић: „Јован Јовановић Змај” – биографија једног од најпознатијих српских песника

Међу најпознатијим и најбољим радовима Васе Стајића истиче се биографија Јован Јовановић Змај, први пут објављена 1933. године, која читаоцу пружа ширу слику о животу и раду овог великог српског песника из епохе романтизма.

Ову студиозну биографију Васа Стајић је започео причом о веродостојности тачног датума Змајевог рођења и наводи запис проте Данила Петровића, који је песника крстио. Потом описује високо и одабрано друштво из тог времена у Новом Саду, Јовановићевом родном месту, тадашњем, али и садашњем културном граду, помињући Златну греду, улицу Јовановићевог рођења – „то је улица српске интелигенције; у њој је рођен и Ђуро Даничић”. Док прича о његовом детињству, упознаје нас са породицом Јовановић, која је увек била гостољубива и угостила бројне важне људе: Симу Милутиновића Сарајлију, Јована Хаџића, адвоката Ползовића, лекара Вука Маринковића и друге. слика Јована Јовановића Змаја

Период детињства и школовања Јована Јовановића Змаја обележила је појава мађаризације, о чему ће Васа Стајић исцрпно говорити. Изузетно су на његово формирање личности утицале околности, које су у почетку у Новом Саду биле повољне за положај Срба као грађана, да би касније „као тежак облак који прети громом и пожаром, над Нови Сад и над Војводину надвила се тежња Мађара да Хунгарију претворе у земљу једног народа, у Мађарорсаг.” Према томе, ова књига представља и важно сведочанство о политичким приликама једног времена, као и о систему школства, у које је почело увођење мађарског језика: „Немчали смо, латинчали и маџарали.”

Одласком на студије у Беч Јован Јовановић Змај бива у прилици да ближе упозна Ђуру Јакшића и Светозара Милетића: са Ђуром се побратимио, док је са Светозаром започео сарадњу, која ће постати највећа и најприснија у време покретања Комарца. Посебну пажњу Васа Стајић поклања Змајевом уређивачком раду и описивању бројних часописа на којима је радио, од којих су најпознатији Комарац, Невен, Змај, Јавор, Жижа.

Говорећи о Змајевом књижевном раду, немогуће је не поменути Ђулиће и Ђулиће увеоке. Ђулиће је почео објављивати у Јавору већ од 25. јануара 1862. Инспирација за ове две збирке била му је супруга Ружа, тј. Еуфросина Розина Личанин. Занимљивост у вези са њиховим познанством и венчањем испричао нам је овде аутор Васа Стајић: венчали су се на Светог Саву 1862, стари сват је био Јаков Игњатовић, а због великог броја сватова закаснио је два-три дана излазак Јавора.

Током свог живота Јован Јовановић Змај био је ангажован и у покретима војвођанских Срба – Народној странци и Уједињеној омладини. Оно што је истовремено нарочито важно и интересантно јесте да је он промовисао идеје и начела Народне странке пишући у стиху и прози, и четврт века јој је верно служио. Највећи његови и противници Народне странке били су Лаза Костић, Аца Поповић Зуб и Емил Чакра.

предња корица књиге „Јован Јовановић Змај”Васа Стајић у књизи Јован Јовановић Змај поменуће још многа позната имена српске књижевности, међу којима су Илија Огњановић Абуказем, Лаза Костић и Јаша Томић. Са Лазом Костићем, иако су били дугогодишњи пријатељи, Змај је имао веома непријатну ситуацију. Костић је оштро критиковао његову поезију, а на догађају поводом обележавања педесетогодишњице стваралаштва Јована Јовановића Змаја негативно је говорио и судио о њему. Чак и целу књигу, под називом О Јовану Јовановићу Змају, коју можете наћи међу Порталибрисовим издањима, написао је о „славују” и „змају”. Јаша Томић је Чика Јови до краја живота остао веран пријатељ, и с њим овај велики дечји песник, песник Снохватица и Ђулића, проводи своје последње сате.

За крај ове подробно написане биографије Васа Стајић пише о суду Јована Скерлића и Лазе Костића за живот и дело Змајево. Скерлић је по песниковој смрти писао у свом делу Омладина и њена књижевност: „И Змај је за пола века био еолова харфа целога српског народа, певао што је осећало неколико наших нараштаја, и постао морални историк целог једног великог периода нашега народног живота… најобилнији и најуниверзалнији песник српски.”

 

 

Подсећамо вас да се у оквиру едиције Отргнуто од заборава налазе и друга дела српских писаца у којима можете читати о животима знаменитих личности, међу којима су: Бетовен Стојана Живадиновића, Седамдесет анегдота из живота српских књижевника Андре Гавриловића, Писма Вука Стефановића Караџића, Мемоари Проте Матеје Ненадовића, Кнез Милош у причама и Карађорђе у говору и у твору Милана Ђ. Милићевића. Сви наслови доступни су на Порталибрисовом сајту и могућа је онлајн куповина књига.

 

Сва дела овог аутора погледајте ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу