Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Трајан”, Анђелко Крстић: Историјски контекст

 

Најпознатије књижевно дело Анђелка Крстића је роман Трајан (1932), за који је аутор добио престижну награду за најбољи српски роман Академије уметности. Трајан представља сам врхунац књижевног стваралаштва Анђелка Крстића, јер су у њему сабране све теме које доминирају читавим пишчевим опусом. Кроз трагичну судбину насловног јунака слика се шири историјски контекст Македоније, са свим дубоким проблемима које су обележиле крај 19. и почетак 20. века на Балкану.

Географски простор Македоније је много шири појам од области која се данас зове Северна Македонија. То је територија на коју су крајем XIX и почетком XX века претендовале Србија, Бугарска и Грчка. У том тренутку ту се налази Османско царство, у којем је немуслиманско становништво, односно раја, било православне вероисповести. Због тога су све три државе активно деловале како би тамошње становништво придобиле на своју страну и тиме припремиле терен за ослобођење и присаједињење. Док између Србије и Грчке нису постојале размирице нити око поделе територија, нити око поделе становништва, са Бугарском је управо ту био извор будућег конфликта.

Тежње Србије су након Берлинског конгреса (1878) и аустроугарске окупације Босне и Херцеговине биле окренуте ка југу, односно Македонији, са циљем да се стигне до Солуна и дође до топлог мора, како због војних, тако и због економских разлога, који су биле предуслов за стварну независност која је на поменутом конгресу добијена. У том смислу Србија на простору Македоније делује тројако: црквено, просветно и војно.

Црквена делатност је подразумевала оснивање епархија при Српској православној цркви (СПЦ) са постављањем свештенства, у циљу придобијања оног дела становништва које је сматрано српским. На то се надовезује просветни рад у којем Србија отвара школе, шаље учитеље и наставна учила како би се становништво образовало у српском националном духу. Међутим, због великих притисака Турске и Бугарске, и сукоба који су често избијали и у којима је српско становништво нападано, Србија одлучује да на тај простор шаље оружане герилске јединице, познатије као четнике. Ова тројака акција српске државе је заправо била припрема за ослобођење тог простора од Турака, што ће се и догодити у балканским ратовима, 1912. и 1913. године.

Простор који је Србија ослободила и добила у тим ратовима назива се Вардарска Македонија, а то је управо простор данашње државе Северне Македоније. Права интеграција те територије је морала да сачека крај Првог светског рата и стварање Краљевине СХС. Због деловања терористичке бугарске групе ВМРО и њених сепаратистичких идеја све до Другог светског рата тај простор се налази под војном управом. Та територија ће након Другог светског рата и стварања нове социјалистичке Југославије бити претворена у једну од шест република нове државе. Комунисти су интензивно радили на стварању посебне македонске нације како би је одвојили од вековног српског идентитета. У том циљу 1967. године је створена посебна Македонска православна црква, изузета од СПЦ, чиме је процес стварања нове нације завршен. Распадом државе Македонија је постала међународно призната држава првобитног назива Бивша Југословенска Република Македонија, а данас Северна Македонија. Српски народ данас чини занемарљиву националну мањину, претежно настањен у областима око Куманова, Скопља и Тетова.

У овом роману Анђелко Крстић, кроз судбину младића Трајана, слика потресну причу о тешком животу поробљеног и обесправљеног становништва на простору Вардарске Македоније, сиромаштву које приморава да се и недорасла деца шаљу у печалбу, животу који пролази у раздвојености од најмилијих, „са кућом а без куће, са породицом а без породице”. Велики број аутобиографских података Анђелка Крстића утканих у роман Трајан трагику описаних догађаја само још више повећава.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздате и други занимљиви а мање познати романи, као што су: Тадија Костић (На туђем послу), Стојан Живадиновић (До последњег даха, Змија у недрима, Тридесет година ћутања, Госпођа загонетка), Симо Матавуљ (Ускок, Бакоња фра Брне), Милица Јанковић (Мутна и крвава, Плава госпођа, Пре среће), Светолик Ранковић (Порушени идеали, Сеоска учитељица, Горски цар) и многи други.

Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је online куповина књига.

Сва дела Анђелка Крстића можете пронаћи ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу