Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Сведочење писца Косте Н. Христића: Како је изгледала Стамбол-капија

Ових дана прилично се подигла прашина око пронађених остатака градске капије, откривених при преуређивању Трга републике. Најпре се мислио да је у питању Стамбол-капија, али су стручњаци утврдили да је у питању Виртембершка капија саграђена 1725. и срушена 1739.
Некадашњи изглед града одувек је интригантна тема, а информације о томе могу се пронаћи у скоро реиздатој књизи Косте Н.Христића Белешке старог Београђанина. Ево како он описује баш Стамбол капију: „Она је била, отприлике, пред садашњим улазом у Васину улицу, између Кнежевог споменика и Позоришта. Капија је била масивна, од тесаног камена, са јаким, високим вратима, окованим гвозденим плочама. Лево и десно од капије пружао се шанац са високим бедемом, силазећи десним краком преко Видин-капије ка Дунаву, а левим преко Варош-капије ка Сави. Испред Стамбол-капије био је дубок јендек пун ђубрета и стрвина, преко кога се дрвеним мостом наступало у капију.“
На уласку с обе стране била је турска стража и при најмањем нереду, каквих је често бивало у сукобима између наших и Турака, тешка врата на капији затварана су и саобраћај с ове и с оне стране шанца прекидан. С оне стране, у садашњој Васиној улици, били су махом турски дућани: сарачки, ножарски, папуџијски и други, мале каванице, касапнице, бозаџинице. ”

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу