Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ćir | Lat

Svedočenje pisca Koste N. Hristića: Kako je izgledala Stambol-kapija

Ovih dana prilično se podigla prašina oko pronađenih ostataka gradske kapije, otkrivenih pri preuređivanju Trga republike. Najpre se mislio da je u pitanju Stambol-kapija, ali su stručnjaci utvrdili da je u pitanju Virtemberška kapija sagrađena 1725. i srušena 1739.
Nekadašnji izgled grada oduvek je intrigantna tema, a informacije o tome mogu se pronaći u skoro reizdatoj knjizi Koste N.Hristića Beleške starog Beograđaninaa>. Evo kako on opisuje baš Stambol kapiju: „Ona je bila, otprilike, pred sadašnjim ulazom u Vasinu ulicu, između Kneževog spomenika i Pozorišta. Kapija je bila masivna, od tesanog kamena, sa jakim, visokim vratima, okovanim gvozdenim pločama. Levo i desno od kapije pružao se šanac sa visokim bedemom, silazeći desnim krakom preko Vidin-kapije ka Dunavu, a levim preko Varoš-kapije ka Savi. Ispred Stambol-kapije bio je dubok jendek pun đubreta i strvina, preko koga se drvenim mostom nastupalo u kapiju.“
Na ulasku s obe strane bila je turska straža i pri najmanjem neredu, kakvih je često bivalo u sukobima između naših i Turaka, teška vrata na kapiji zatvarana su i saobraćaj s ove i s one strane šanca prekidan. S one strane, u sadašnjoj Vasinoj ulici, bili su mahom turski dućani: sarački, nožarski, papudžijski i drugi, male kavanice, kasapnice, bozadžinice. ”

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu