Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

РОЂЕНДАН ЈОВАНА СКЕРЛИЋА

 

Јован Скерлић… мало је вероватно да данас постоји неко ко није чуо за ово име, толико важно за целокупну српску књижевност. Он је књижевни критичар који заслужује да га се стално сећамо и помињемо, јер је и те како допринео својим радом да се суди и говори о различитим књижевним делима.

Рођен је 20. августа 1877. године у Београду, који је тада био културно средиште и окупљао праву интелектуалну елиту. Већ је као дете у школском узрасту показао интересовање за учење, нарочито језика и књижевности, па ће то остати његова љубав и занимање до краја живота, који се нажалост изненада и прерано завршио – напустио нас је у својој 37. години.

Био је ђак Богдана Поповића, веома наклоњен политици, а нарочито је био поштовалац социјалистичких идеја Светозара Марковића, о коме и пише. У Чланцима и предавањима Поповићевим можете пронаћи више о Скерлићу, за кога Сима Пандуровић каже да је био „најмаркантнија и најутицајнија личност у српској књижевности”.

Данас, 20. августа, славимо заједно његов рођендан! Како Порталибрис увек обележава значајне датуме у вези са српским књижевним наслеђем, тако и сада жели да се верни читаоци обрадују и дођу до Скерлићевих дела по специјалним акцијским ценама! Ова прилика није само данас, већ траје до 31. августа. Заиста је право богатство имати у својој кућној библиотеци или поклонити некоме вредну књигу, а то је несумњиво када је реч о човеку и критичару какав је био Јован Скерлић.

Издавачка кућа Порталибрис је одабрала наслове Скерлићевих дела која ће љубитељи српске књижевности бирати за себе по рођенданском попусту: Историја нове српске књижевности, Српска књижевност у XVIII веку, Фељтони, скице и говори и Домаћи и страни писци и књиге I.

На сајту www.portalibris.rs можете пронаћи и многа друга његова дела која је Порталибрис реиздао у оквиру своје едиције Отргнуто од заборава.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу