Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

 

Jovan Skerlić… malo je verovatno da danas postoji neko ko nije čuo za ovo ime, toliko važno za celokupnu srpsku književnost. On je književni kritičar koji zaslužuje da ga se stalno sećamo i pominjemo, jer je i te kako doprineo svojim radom da se sudi i govori o različitim književnim delima.

Rođen je 20. avgusta 1877. godine u Beogradu, koji je tada bio kulturno središte i okupljao pravu intelektualnu elitu. Već je kao dete u školskom uzrastu pokazao interesovanje za učenje, naročito jezika i književnosti, pa će to ostati njegova ljubav i zanimanje do kraja života, koji se nažalost iznenada i prerano završio – napustio nas je u svojoj 37. godini.

Bio je đak Bogdana Popovića, veoma naklonjen politici, a naročito je bio poštovalac socijalističkih ideja Svetozara Markovića, o kome i piše. U Člancima i predavanjima Popovićevim možete pronaći više o Skerliću, za koga Sima Pandurović kaže da je bio „najmarkantnija i najuticajnija ličnost u srpskoj književnosti”.

Danas, 20. avgusta, slavimo zajedno njegov rođendan! Kako Portalibris uvek obeležava značajne datume u vezi sa srpskim književnim nasleđem, tako i sada želi da se verni čitaoci obraduju i dođu do Skerlićevih dela po specijalnim akcijskim cenama! Ova prilika nije samo danas, već traje do 31. avgusta. Zaista je pravo bogatstvo imati u svojoj kućnoj biblioteci ili pokloniti nekome vrednu knjigu, a to je nesumnjivo kada je reč o čoveku i kritičaru kakav je bio Jovan Skerlić.

Izdavačka kuća Portalibris je odabrala naslove Skerlićevih dela koja će ljubitelji srpske književnosti birati za sebe po rođendanskom popustu: Istorija nove srpske književnosti, Srpska književnost u XVIII veku, Feljtoni, skice i govori i Domaći i strani pisci i knjige I.

Na sajtu www.portalibris.rs možete pronaći i mnoga druga njegova dela koja je Portalibris reizdao u okviru svoje edicije Otrgnuto od zaborava.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu