Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Порталибрис на Сајму књига у Београду 2018.

Издавачка кућа Порталибрис ове године ће представити три групе нових наслова – романе домаћих аутора, преводе актуелних кинеских књига и реиздања заборављених српских дела и писаца у едицији Отргнуто од заборава.
Све књиге биће на попусту од 30 – 90%, уз сваку купљену књигу купци ће добијати и једну књигу на поклон, штанд ће посетити кинеска делегација, а домаћи аутори ће потписивати књиге у терминима који ће бити прецизирани ускоро.

Током Сајма и на сајту Порталибриса купци нових наслова уз сваку купљену књигу добијаће и књигу изненађења на поклон. Ова акција важи уз нове наслове: Језомор, портрет тропрстог сликара, Чудновати догађаји, Човек који се ругао. Жене које су волеле телевизију, Лоза Пелина, Роса, Сизиф трећег смера,Добре мисли и кинеске књиге: Приче са Тибета, Седам изгубљених писама, Борба за живот и Бесмртно јагње .

Промоције у Сали Васко Попа на Сајму:
Понедељак: 22.октобар, 12ч: Представљање кинеских наслова уз гостовање кинеске делегације као представника институција које су подржале превођење ових књига.

Уторак 23.октобар, 12ч: Представљање овогодишње домаће продукције Порталибриса.

Среда 24.октобар, 10ч : Представљање књиге Сизиф трећег смера Станка Стојиљковића.

Ево нових наслова које смо  припремили:

Домаћи аутори:
Језомор – Портрет тропрстог сликара
У питању је коауторско остварење, које заједнички потписују познати нишки писац Милош Петковић и млади, талентовани Младен Станисављевић, такође Нишлија.
Исидор Шеварика није говорио до четврте године. Родитељи су га одвели на село, код врачаре, и она је пред воденичним точком који се окреће супротно од казаљке на сату бајалицом решила тај проблем, што ће он касније скупо платити. Као младић бави се сликарством и ради као улични продавац слика. Сусрет са заводљивом женом и сликање њеног акта натераће га да се, после много година, врати у место сопствених кошмара. Убиства у магловитим планинама, плач икона, узнемиреност усамљеног, сребрног вука и зов рудника млечнобелих зидова знаци су да се Језомор вратио, праћен чегртањем уклетих дуката. Сликајући Језоморов портрет, Исидор ће проћи пут од сметењака до храброг лудака, питајући се све време хоће ли се на крају та слика наћи на продајном штанду или ће његова завршити на бандери, крај старих, излизаних читуља.

Чудновати догађаји – Небојша Петковић
У неколико сати најлуђе ноћи, пре но што сат откуца дванаести час и свима донесе оно чему се надају, решаваће се судбина три личности.Један човек наћи ће се у ситуацији коју углавном избегава. Једна девојка добиће индискретну пословну понуду и у томе неће видети никакав проблем. Један створ изабрао је страну у древној подели. Сада, након много времена, није сигуран да је страна права. Да би добио одговор мораће да учини драстичне ствари. Вероватно пролије много крви, јер… готово све се крвљу чисти по закону, и без проливања крви не бива опроштење (Јеврејима, 9.22)

Човек који се ругао –Иван Бранковић (двојезично издање на српском и енглеском које прати игрицу)

За детектива Мета Брауна, једно наизглед обично убиство у сумњивом делу Кримсон Ситија постаје опсесија, и нека врсте психолошке игре са починиоцем. Човек који се ругао роман писан је паралелно на српском и енглеском језику и у овом издању су обе верзије. Ту се прича не завршава јер је у питању увод у авантуристичку видео игру Кримсон Сити Блуз.

Лоза пелина, Роса – Драгана Ћосић и Александра Савић
Клупко мистерије почиње лагано да се одмотава. Роса открива другу страну Јасмининог живота након Андријанине смрти. Оно што је начето у Магли биће делимично разрешено, али ипак ће се наметнути и неке нове неочекиване ситуације које ће заголицати машту читаоца и натерати га да прочита други део ове саге у даху. Живот је чудо и ништа није онако како се на први поглед чини…

Другарска књига -песници удружења Седмица
Збирка дечијих песама која обухвата дела неколико сјајних песника – наших људи који живе и стварају у дијаспори, илустрована аутентичним дечијим цртежима. Другарска књига пуна предивних песама и илустрација спаја децу из отаджбине са вршњацима из расејања, као и писце и књижевне ствараоце. њен задатак је да помогне младима да очувају свој матерњи језик и стваралачки дух. Ова изузетна збирка крунисала је четврт века плодну сарадњу културних стваралаца из Немачке, Француске и Србије под покровитељством Удружења писаца Седмица из Франкфурта на Мајни.

Жене које су волеле телевизију – Верослав Ранчић
Искусни писац и сценариста Верослав Ранчић још једном осликава нашу свакодневицу препуну политичких, друштвених и социјалних турбуленција. Његови јунаци актери су фасцинантних догађаја у кругу новинских и телевизијских редакција, као и унутар највиших државних структура. У центру збивања је породица генералне директорке ТВ Миленијум.Кроз непредвидиве ситуације писац води читаоца до неочекиваног краја. Роман је слика наше свакодневице, у којој ће сваки читалац пронаћи део сопственог живота.

Сизиф трећег смера – Станко Стојиљковић
Књига виспрених кратких есеја о науци, загонетно насловљена Сизиф трећег смера, јесте хроника догађаја у науци и научној заједници Србије у посљедњих двадесетак година, али и излет у научну будућност и етику науке. Аутор Станко Стојиљковић није научник него новинар, присутан у српској науци четири деценије. Он није само врсни хроничар српске науке него и истински поштовалац који прижељкује њену ренесансу.

Добре мисли Маријо Кржић
Ви знате да Ви можете да остварите све што пожелите. Ви знате да све зависи само од Вас, Ваших мисли и Ваше одлуке. Уколико је потребно да мењате неке своје навике или уклоните неко понашање које Вам смета, пронаћи ћете неку методу или технику која вам одговара. И одлучићете да почнете да радите на себи. Али, када дођете до афирмација, ту помало запињете, јер можете да смислите две, три квалитетне афирмативне реченице, а то често делује некако слабо и недовољно. И управо је због тога настала ова књига: да Вам помогне да изаберете квалитетан и комплетан текст који ће Вам помоћи у процесу личног унапређења.
Од једног од најистакнутијих практичара и тренера хипнозе, аутосугестије и НЛП-а у региону, стиже збирка текстова директно из праксе. Потпуно прилагођених да их примените и да се промените.

КИНЕСКЕ КњИГЕ
Ове године Порталибрис са поносом представља четири кинеска наслова актуелних аутора уз подршку Цхина Транслатион Анд Публисхинг Хоусе и Б&амп;Р публисхинг программе (за Седам изгубљених писама)

Борба за живот – Джанг Јавен
Джанг Јавен је позната и много пута награђивана кинеска књижевница, Превалила је тежак пут ка успеху. Искористила је своје богато животно искуство да напише праву модерну кинеску бајку. Борба за живот је њена фасцинантна аутобиографија која на моменте може да делује као чудесна фантазија, али све што је ауторка описала веома је стварно. Преживела је многе тешкоће и само је снагом свог духа успела да их схвати и прихвати као благослов, а касније их преточи у ово фасцинантно дело.
Приче са Тибета – Ду Венђуан
Ауторка Ду Венђуан ствара забелешке својих утисака са Тибета, пре свега о људима које упознаје… У питању је документарна проза о пределу који је одувек интригантан и за многе од нас место на које се тешко одлучујемо да одемо.
„Током посета Нгарију, боље сам упознала и разумела људе и све што их окружује. Моју благонаклоност према њима оснажило би свако ново откриће и необично изненађење, што ме је, заузврат, учврстило у уверењу да је веома важно одбранити тај део наше домовине. Временом сам схватила како више од 90.000 жилавих и упорних људи успева да преживи у тој пустој и дивљој области између западне и јужне Азије и како се људи рођени у Нгарију и дошљаци боре против спољних упада, немилосрдног природног окружења, менталне и физичке самоће и живе једноставним и срећним животом.‟
– Ду Венђуан

Бесмртно јагње – Јеркиси Халманбик
Бесмртно јагње је сликовито описано ауторкино одрастање у овим нама мало познатим крајевима. Успела је да нам приближи филозофију живота људи који су на њу оставили јак утисак. Колико год покушавала да их опише као обичне, њихова специфичност одише из сваке написане речи.
Јеркиси Халманбик је казахстанска списатељица рођена шездесетих година двадесетог века на простору планине Беите у аутономној области Синкјанг Ујгур. Тренутно је заменица председнице Федерације литерарних и уметничких стваралаца, као и Удружења писаца у Синкјангу. Бави се писањем, превођењем књига и песама и пише сценарије за филмове и телевизијске драме.

Седам изгубљених писама –Джао Ји
Писма која су послужила као окосница за роман Седам изгубљених писама представљају оригинално дело младог писца Ба Ђина, једног од најзначајнијих и најчитанијих кинеских писаца двадесетог века. Написана су мастилом и никада до сада нису објављена. Сва писма су насловљена на госпођицу Джао Дајли. Седам изворних коверти је нетакнуто. Ко је била та мистериозна девојка и какав је утицај имала на писца? Каква је била њена судбина?
„Иако су писма била изложена разним неповољним утицајима током седамдесет година, била су добро очувана и имала повољне услове да постану национално благо. Док сам до дубоко у ноћ упијао сваку реч при светлости лампе, чинило ми се да се писац који је припадао претходној генерацији, вратио међу нас да нам ненаметљиво прикаже дела која су настала из срца… Иако се Ба Ђин, у време кад је писао писма, обраћао само Дајлии, са садашњег становишта је, заправо, писао свима нама, свим својим читаоцима.‟
– Джао Ји
Реиздања – едиција Отргнуто од заборава
Међу књигама из едиције Отргнуто од заборава издвајамо:
Пет наслова Драгише Васића: роман Црвене магле, историјски спис Деветсто трећа, Пад са грађевине, Витло и друге приче, Приповетке.
Две књиге Милице Јанковић, заборављене списатељице: људи из скамије и Плава госпођа.
Наслове хроничара старог Београда: Покошено поље Бранимира Ћосића, Доколице Милутина Гарашанина, Дошљаци Милутина Ускоковића, Сањало Милорада Шапчанина.
Ту су и многи други аутори: Анђелко Крстић, љубица Радоичић, Светозар Ћоровић и тд, као и класици чија су дела и у школској лектири: Борисав Станковић, Стеван Сремац, Бранислав Нушић, Јован Стерија Поповић итд.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу