Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ćir | Lat

PROVODADŽIJE, šaljiva igra Milana Savića

Književni opus Milana Savića vrlo je širok. Pisao je pesme, pripovetke, romane, putopise, eseje, drame i pozorišne kritike. Ipak, može se reći da su u celom njegovom stvaralaštvu najdominantnije drame. Jedna od komedija čiji je on autor zove se Provodadžije. Ovo je šaljiva igra u pet činova, a prvi put je izvedena u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu 1891. godine.

Matica srpska je nagradila ovo delo, ali kod kritike i nije baš tako sjajno prošlo. Naime, središte dramske radnje i sukoba jeste razvoj tipične situacije u kojoj dva foliranta lažiraju svoje materijalno stanje i društveni položaj ne bi li ugrabili bogate prilike za ženidbe. Ovo je osnovni razlog zbog kog ga je kritika pomalo osporavala, navodeći da Provodadžije Milana Savića dosta podsećaju na Pokondirenu tikvu ili Lažu i paralažu Jovana Sterije Popovića. Čitajući, i sami ćemo jasno nazirati veze između Sterijine Feme i Savićeve Radićke. Treba napomenuti da se ovakve sličnosti vide i u još jednoj komediji Milana Savića – Dobre volje – u kojoj se Marićka trudi da govori francuski i bude prava nobl dama.

ProvodadžijeSve primarne radnje u komediji Provodadžije svode se na prevare, smicalice, lažna predstavljanja, kao i na izvlačenje koristi, odnosno svi likovi žude za naprednijom društvenom pozicijom. Mada bismo na prvi utisak rekli da svega ovoga ne bi bilo da nije Severa Dragića i Ilije Mašina, nećemo smetnuti s uma uticaj Simke. Ona je najbolja prijateljica Radićke, bogate udovice, i na njen nagovor Radićka postaje oduševljena jer će udati ćerku za Iliju. Ovo je prvi zaplet u dramskoj radnji: dolazak Simke, prave spletkašice, i njeno provodadžisanje (hoće Danicu, Radićkinu ćerku, da spoji sa Ilijom, raspikućom). Milan Savić sada vešto razvija zaplete i stvara komične situacije. Manojlo, ujak Daničin, zbija šale na Simkin račun, odlično se gestikulacijom razume sa Danicom i njenim bratom Veselinom, a svi zajedno ne mogu da razumeju Radićkinu zabludelost.

Još jedan bitan lik u ovoj šaljivoj igri Provodadžije je i Rajko Petrović, koji pomaže Veselinu oko učenja, a u međuvremenu se javlja ljubav između njega i Danice. Ovo je iskrena, čista i velika ljubav, ali sada deluje neostvarivo zbog Radićkine pokondirenosti. Ona želi i misli da će ćerku bogato udati, a ne vidi pozadinu cele priče – izgubiće sve svoje bogatstvo.

Prava vrednost ove drame Milana Savića jesu likovi i njihova motivisanost. Sever Dragić je taj koji mrsi konce svima. On je manipulator, Ilija se ponaša kako on kaže, veliki je zavodnik i zna kako lako da obrlati i navede Radićku da mu poveruje. Svi oni – Manojlo, Veselin, Danica – ocenili su ga dobro, ali ne mogu da otvore oči Radićki. Juca, sobarica kod Radićke, sestra je devojke koju je Sever zaveo i koja je zbog njega umrla. Ovo saznanje otvara još jednu scensku radnju.

Na kraju, postavlja se jedno pitanje: da li će u ovakvim okolnostima i pored svoje najbolje prijateljice, Simke spletkašice, imućna udovica Radićka uspeti da se vrati u trezveno stanje i hoće li sačuvati sebe i svoje naslednike, ćerku i sina, od navalentnih intereždžija?

Kao slabost komedije Provodadžije Milana Savića navođen je na momente sporiji razvoj radnje, ali zato se može pohvaliti što ona ima dosta napetosti i komičnih scena, unutrašnjih monologa, kao i šaputanja koja će drugi likovi moći da čuju.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava objavljene i druge manje poznate komedije srpskih pisaca, među kojima su: Dorćolska posla Čiča Ilije Stanojevića, Dva cvancika i Podvala Milovana Glišića, Sreća i ljudi i Lepa bula Ilije Vukićevića, Razvod braka Jaše Tomića i mnoge druge. Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je onlajn kupovina knjiga.

Knjigu Provodadžije pogledajte OVDE, a sva dela Milana Savića OVDE.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu