Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ПРЕГЛЕД РИМСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ, Веселин Чајкановић

Чајкановић, врстан познавалац и професор класичне филологије, књигом Преглед римске књижевности жели да дâ краћи осврт на настанак и развој римске књижевности и најзначајнија имена (Плаут, Цицерон, Јулије Цезар, Марко Аурелије) која су обележила једно ра­здобље: од првих почетака (до 240. пре Христа), кроз архајску епоху, златни и сребрни век, до почетка владе цара Хадријана и краја старог века.

Веселин Чајкановић је добро познато име свим љубитељима етнологије и класичне филологије и књижевности. Његове књиге Вергилије и његови савременици, преводи Плаутових комедија са латинског: Аулуларија и Менехми, Менехме, Тророги шешир, преводи бројних римских песника и Тацитове Германије читале су се и читају се и дан-данас. Када је у питању етнологија, може се рећи да је Чајкановић још популарнији као етнолог него као класични филолог. Стара српска религија и митологија, О српском врховном богу, Антологија српских народних приповедака, Мит и религија у Срба само су неке од његових изванредних књига.

Преглед римске књижевности је високо вредновано дело Веселина Чајкановић, што ће филолози најбоље потврдити. Ова књига користи се и као уџбеник за студенте опште књижевности, али је и србисти не заобилазе, нарочито узевши у обзир да и они имају испит из ове области. Објављена је први пут тридесетих година двадесетог века, и премда говори о озбиљним темама, стручним, не би требало да ствара читаоцу проблем. Концизна је, није обимна, а захваљујући богатству цитата и напомена ауторових, има изузетну важност.

Гледано са композицијске стране, Веселин Чајкановић је књигу Преглед римске књижевности поделио на неколико поглавља: најпре почиње са уводом, а онда следи пет поглавља. Она су насловљена овако: Први почеци, Архајска епоха, Златни век, Сребрни век, Време доцнијег царства. Сигурно је да је једно од најпримамљивијих поглавља баш Златни век. Не само што је најдуже него у њему аутор пише о најважнијим и најпознатијим именима тог доба и тог простора: пише о Марку Тулију Цицерону, Јулију Цезару, Августу, Титу Ливију, Корнелију Галу, и тако даље. Пре него што почне да пише о славним личностима и њиховим делима, Чајкановић каже уопштено неколико реченица о самом добу у ком су они били актуелни. У сваком од поглавља он посебно одваја делове о поезији и прози, издваја оно што је главно, наводи када се у којој епохи почела јављати поезија, када су настајала прозна дела и шта је оно најкарактеристичније за њих. Може читаоцима бити занимљив део о беседништву, у ком Веселин Чајкановић истиче да не чуди што се беседништво развијало брзо и успешно јер је у Риму био врло развијен јавни живот. Најпознатији беседници су: Апије Клаудије, Катон Старији, Тиберије и Гај Грах.

Рекли бисмо да нам Преглед римске књижевности пружа и краће биографије неких писаца, беседника и других важних имена. Неретко је то у свега три-четири реченице, а некад је и доста дуже, али опет је важно и добро што Чајкановић прави такав преглед, јер, чини се, на једном месту, у овој књижици имамо све.

Могуће је да многи нису знали, а да љубитељима и познаваоцима овог предмета и ових личности није промакло и сигурно знају – Цицерон је творац латинског књижевног језика. Вероватно је мање позната и информација да је Јулије Цезар оснивач првих новина: „Садржина им је била званична и општа (дворске вести, царске наредбе, сенатске седнице, продигија, разне новости), а такође и приватна (рођења, венчања, смртни случајеви, итд.).”

О комедији и трагедији такође говори Чајкановић у књизи Преглед римске књижевности, напомињући да „римски песници зависе од Грка још више у трагедији него у комедији”. Један од најпревођенијих је Еурипид, а свакако да је и Плаут доста читан. Ретко ко има да не зна његовог Хвалисавог војника, Аулуларију, и омиљене типове старца тврдице и лукавог роба.

Подсећамо да се у едицији Отргнуто од заборава налазе и друга важна дела: Белешке о нашој народној поезији Тихомира Р. Ђорђевића, Из новије српске лирике Љубомира Недића, Чланци и предавања Богдана Поповића, Историја нове српске књижевности Јована Скерлића, и многа друга. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина књига.

Књигу Преглед римске књижевности погледајте ОВДЕ, а сва дела Веселина Чајкановића ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу