Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ПРЕГЛЕД РИМСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ, Веселин Чајкановић

Чајкановић, врстан познавалац и професор класичне филологије, књигом Преглед римске књижевности жели да дâ краћи осврт на настанак и развој римске књижевности и најзначајнија имена (Плаут, Цицерон, Јулије Цезар, Марко Аурелије) која су обележила једно ра­здобље: од првих почетака (до 240. пре Христа), кроз архајску епоху, златни и сребрни век, до почетка владе цара Хадријана и краја старог века.

Веселин Чајкановић је добро познато име свим љубитељима етнологије и класичне филологије и књижевности. Његове књиге Вергилије и његови савременици, преводи Плаутових комедија са латинског: Аулуларија и Менехми, Менехме, Тророги шешир, преводи бројних римских песника и Тацитове Германије читале су се и читају се и дан-данас. Када је у питању етнологија, може се рећи да је Чајкановић још популарнији као етнолог него као класични филолог. Стара српска религија и митологија, О српском врховном богу, Антологија српских народних приповедака, Мит и религија у Срба само су неке од његових изванредних књига.

Преглед римске књижевности је високо вредновано дело Веселина Чајкановић, што ће филолози најбоље потврдити. Ова књига користи се и као уџбеник за студенте опште књижевности, али је и србисти не заобилазе, нарочито узевши у обзир да и они имају испит из ове области. Објављена је први пут тридесетих година двадесетог века, и премда говори о озбиљним темама, стручним, не би требало да ствара читаоцу проблем. Концизна је, није обимна, а захваљујући богатству цитата и напомена ауторових, има изузетну важност.

Гледано са композицијске стране, Веселин Чајкановић је књигу Преглед римске књижевности поделио на неколико поглавља: најпре почиње са уводом, а онда следи пет поглавља. Она су насловљена овако: Први почеци, Архајска епоха, Златни век, Сребрни век, Време доцнијег царства. Сигурно је да је једно од најпримамљивијих поглавља баш Златни век. Не само што је најдуже него у њему аутор пише о најважнијим и најпознатијим именима тог доба и тог простора: пише о Марку Тулију Цицерону, Јулију Цезару, Августу, Титу Ливију, Корнелију Галу, и тако даље. Пре него што почне да пише о славним личностима и њиховим делима, Чајкановић каже уопштено неколико реченица о самом добу у ком су они били актуелни. У сваком од поглавља он посебно одваја делове о поезији и прози, издваја оно што је главно, наводи када се у којој епохи почела јављати поезија, када су настајала прозна дела и шта је оно најкарактеристичније за њих. Може читаоцима бити занимљив део о беседништву, у ком Веселин Чајкановић истиче да не чуди што се беседништво развијало брзо и успешно јер је у Риму био врло развијен јавни живот. Најпознатији беседници су: Апије Клаудије, Катон Старији, Тиберије и Гај Грах.

Рекли бисмо да нам Преглед римске књижевности пружа и краће биографије неких писаца, беседника и других важних имена. Неретко је то у свега три-четири реченице, а некад је и доста дуже, али опет је важно и добро што Чајкановић прави такав преглед, јер, чини се, на једном месту, у овој књижици имамо све.

Могуће је да многи нису знали, а да љубитељима и познаваоцима овог предмета и ових личности није промакло и сигурно знају – Цицерон је творац латинског књижевног језика. Вероватно је мање позната и информација да је Јулије Цезар оснивач првих новина: „Садржина им је била званична и општа (дворске вести, царске наредбе, сенатске седнице, продигија, разне новости), а такође и приватна (рођења, венчања, смртни случајеви, итд.).”

О комедији и трагедији такође говори Чајкановић у књизи Преглед римске књижевности, напомињући да „римски песници зависе од Грка још више у трагедији него у комедији”. Један од најпревођенијих је Еурипид, а свакако да је и Плаут доста читан. Ретко ко има да не зна његовог Хвалисавог војника, Аулуларију, и омиљене типове старца тврдице и лукавог роба.

Подсећамо да се у едицији Отргнуто од заборава налазе и друга важна дела: Белешке о нашој народној поезији Тихомира Р. Ђорђевића, Из новије српске лирике Љубомира Недића, Чланци и предавања Богдана Поповића, Историја нове српске књижевности Јована Скерлића, и многа друга. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина књига.

Књигу Преглед римске књижевности погледајте ОВДЕ, а сва дела Веселина Чајкановића ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу