Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Уколико волите и добро познајете српску историју, културу или књижевност, а имате таленат за писање, не пропустите велики Порталибрисов наградни литерарни конкурс!

Србија на размеђи векова (1878–1918)

Напишите причу инспирисану најзанимљивијим периодом српске историје – раздобљем с краја 19. и почетка 20. века. Позабавите се темама ратова за слободу, убрзаног развоја градова, привреде, индустрије, науке, културе, уметности и књижевности. Истражите узбудљиве догађаје или се присетите породичних прича из бурног историјског периода од Берлинског конгреса 1878. до краја Првог светског рата 1918. године – доба у коме је српски народ проливао крв ради наше данашње слободе, завршавао дугу епоху турске владавине, кретао ка Европи и изнова се борио са новим непријатељима, стремећи напретку и чувајући основне вредности.

Посветите своју причу великанима епохе: краљевима и краљицама, дворским дамама, војсковођама, дипломатама, научницима, политичарима, историчарима, песницима, књижевним критичарима, али и непознатим или заборављеним људима, уметницима, војницима, завереницима, револуционарима, личностима са маргине друштва и, наравно, обичним грађанима који су живели у то доба.

Овим конкурсом проширујемо Пoрталибрисов пројекат неговања традиције, започет кроз едицију Отргнуто од заборава, која је првенствено окренута заборављеним српским писцима и очувању српског историјског и културног наслеђа. Зато су у њој у великој мери заступљени и знаменити српски историчари, војсковође, научници, мемоаристи: Владимир Ћоровић, војвода Живојин Мишић, Јован Цвијић, Богдан Поповић, Јован Скерлић, Михаило Петровић Алас, Коста Н. Христић и многи други.

Порталибрис вас позива да се осврнете на све оне догађаје и људе који су обележили златно доба српског политичког, привредног и културног живота.

Награде:

Најбољи радови биће новчано награђени:

 1. награда – 15.000 динара;
 2. награда – 12.000 динара;
 3. награда – 9.000 динара.

Сви радови који уђу у шири избор биће објављени на сајту Порталибриса, а они који се буду нашли у ужем избору биће објављени и у оквиру штампаног издања.

Услови конкурса:

 • конкурс је отворен до 28. јуна 2022. године. Молимо вас да ваше радове шаљете најкасније до овог датума;
 • радови морају бити пропраћени контакт подацима (име и презиме, телефон, имејл-адреса, адреса становања);
 • радови морају бити предати у електронском облику, у стандардизованој форми (ћирилица или латиница, величина слова: 12, фонт: Times New Roman);
 • радови могу бити дужине до 8.000 карактера (без размака);
 • радови морају бити оригинални и не смеју бити претходно објављени (на сајтовима, личним блоговима или у штампаним издањима: новинама, часописима, књигама, итд.);
 • радове послати на адресу portalibris@cet.co.rs;
 • резултати конкурса биће објављени до 1. септембра 2022. године на сајту portalibris.rs;
 • подразумева се да слањем рада на наш конкурс пристајете да Ваш рад, уколико је изабран, буде објављен на сајту portalibris.rs (у електронском облику) и/или у књизи (у штампаном облику);
 • аутори задржавају своја ауторска права, а Порталибрис право на издавање;
 • радови који не испуњавају наведене услове конкурса неће бити узимани у разматрање.

 

Отворите врата књизи – покажите нам свој списатељски таленат!

Ваш Порталибрис

12 Comments

 • Učesnik prošlog konkursa
  Posted 22. априла 2022. 7:55 pm 0Likes

  Nikad nije objavljen rezultat ni prošlogodišnjeg isto ovakvog konkursa. Tako da je motivacija na nuli.

  • Portalibris
   Posted 26. априла 2022. 9:07 am 1Likes

   Poštovani, rezultati prošlogodišnjeg konkursa, pod nazivom „Veliki srpski XIX vek”, objavljeni su na našem sajtu, kao i na našoj Fejsbuk i Instagram stranici. Takođe, na sajtu su dostupne za čitanje najbolje priče sa ovog konkursa.

 • Живко Теодосић
  Posted 22. априла 2022. 9:38 pm 0Likes

  Poštovani,

  Pčetkom ove godine, objavio sam na fb dve priče na temu Cerske bitke i kraja I S.R. Pročitao sam uslove konkursa, ali tamo ne kažete ništa za društvene mreže, pa me interesuje da je to smetnja da konkurišem?

  Zahvaljujem na razumevanju.

  Živko Teodosić, Beograd

  • Portalibris
   Posted 12. маја 2022. 11:10 am 0Likes

   Poštovani Živko,

   Nažalost, pošto su objavljene već, odnosno dostupne su javnosti, ne možemo da ih uzmemo u obzir za nagradu i objavljivanje u štampanom izdanju. Ukoliko želite, možete ih poslati, te ćemo ih razmotriti za objavljivanje na našem sajtu.

   Srdačan pozdrav!

 • Luka Lisica
  Posted 24. априла 2022. 4:16 pm 0Likes

  Da li na ovaj literarni konkurs mogu da se prijavim i ja? Imam 14 godina. Pozdrav!

  • Portalibris
   Posted 26. априла 2022. 9:10 am 0Likes

   Poštovani Luka, naravno da možete učestvovati. Želimo Vam puno sreće na konkursu! Srdačan pozdrav!

 • Ines Arsenijević
  Posted 30. априла 2022. 12:03 pm 0Likes

  Da li može pesma da se pošalje?

  • Portalibris
   Posted 04. маја 2022. 8:27 am 0Likes

   Poštovana Ines,

   Nažalost, ne. Odlučili smo da nam za ovaj konkurs šaljete samo priče.

   Srdačan pozdrav!

 • Kristina
  Posted 05. маја 2022. 10:59 pm 0Likes

  Поздрав, могу ли ликови у причи бити фиктивни. Дакле да нису заправо постојали, али без било какве промене историјских догађаја?

 • Оливера Будимир
  Posted 15. маја 2022. 9:56 am 0Likes

  Поштовани, прочитала сам ваш конкурс и драго ми је да постоји, да људи који пишу о историји нашег народа буду мотивисани.
  Интересује ме да ли се може издвојити један део романа, који је још увек у фази писања, и послати као прича. Рецимо као једно поглавље са насловом, наравно?
  Срдачно Вас поздрављам.

  Оливера Будимир

  • Portalibris
   Posted 16. маја 2022. 8:06 am 0Likes

   Poštovana Olivera,

   Ako nije nigde prethodno objavljeno, možete poslati. Naravno, važno je da ispratite i uslove konkursa, te da ta priča odgovara broju karaktera koji je dozvoljen.

   Srdačan pozdrav!

Оставите ваш коментар

0
  0
  Ваша корпа
  Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу