Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ukoliko volite i dobro poznajete srpsku istoriju, kulturu ili književnost, a imate talenat za pisanje, ne propustite veliki Portalibrisov nagradni literarni konkurs!

Srbija na razmeđi vekova (1878–1918)

Napišite priču inspirisanu najzanimljivijim periodom srpske istorije – razdobljem s kraja 19. i početka 20. veka. Pozabavite se temama ratova za slobodu, ubrzanog razvoja gradova, privrede, industrije, nauke, kulture, umetnosti i književnosti. Istražite uzbudljive događaje ili se prisetite porodičnih priča iz burnog istorijskog perioda od Berlinskog kongresa 1878. do kraja Prvog svetskog rata 1918. godine – doba u kome je srpski narod prolivao krv radi naše današnje slobode, završavao dugu epohu turske vladavine, kretao ka Evropi i iznova se borio sa novim neprijateljima, stremeći napretku i čuvajući osnovne vrednosti.

Posvetite svoju priču velikanima epohe: kraljevima i kraljicama, dvorskim damama, vojskovođama, diplomatama, naučnicima, političarima, istoričarima, pesnicima, književnim kritičarima, ali i nepoznatim ili zaboravljenim ljudima, umetnicima, vojnicima, zaverenicima, revolucionarima, ličnostima sa margine društva i, naravno, običnim građanima koji su živeli u to doba.

Ovim konkursom proširujemo Portalibrisov projekat negovanja tradicije, započet kroz ediciju Otrgnuto od zaborava, koja je prvenstveno okrenuta zaboravljenim srpskim piscima i očuvanju srpskog istorijskog i kulturnog nasleđa. Zato su u njoj u velikoj meri zastupljeni i znameniti srpski istoričari, vojskovođe, naučnici, memoaristi: Vladimir Ćorović, vojvoda Živojin Mišić, Jovan Cvijić, Bogdan Popović, Jovan Skerlić, Mihailo Petrović Alas, Kosta N. Hristić i mnogi drugi.

Portalibris vas poziva da se osvrnete na sve one događaje i ljude koji su obeležili zlatno doba srpskog političkog, privrednog i kulturnog života.

Nagrade:

Najbolji radovi biće novčano nagrađeni:

 1. nagrada – 15.000 dinara;
 2. nagrada – 12.000 dinara;
 3. nagrada – 9.000 dinara.

Svi radovi koji uđu u širi izbor biće objavljeni na sajtu Portalibrisa, a oni koji se budu našli u užem izboru biće objavljeni i u okviru štampanog izdanja.

Uslovi konkursa:

 • konkurs je otvoren do 28.juna 2022.godine. Molimo vas da vaše radove šaljete najkasnije do ovog datuma;
 • radovi moraju biti propraćeni kontakt podacima (ime i prezime, telefon, imejl-adresa, adresa stanovanja);
 • radovi moraju biti predati u elektronskom obliku, u standardizovanoj formi (ćirilica ili latinica, veličina slova: 12, font: Times New Roman);
 • radovi mogu biti dužine do 8.000 karaktera (bez razmaka);
 • radovi moraju biti originalni i ne smeju biti prethodno objavljeni (na sajtovima, ličnim blogovima ili u štampanim izdanjima: novinama, časopisima, knjigama, itd.);
 • radove poslati na adresu portalibris@cet.co.rs;
 • rezultati konkursa biće objavljeni do 1. septembra 2022. godine na sajtu portalibris.rs;
 • podrazumeva se da slanjem rada na naš konkurs pristajete da Vaš rad, ukoliko je izabran, bude objavljen na sajtu portalibris.rs (u elektronskom obliku) i/ili u knjizi (u štampanom obliku);
 • autori zadržavaju svoja autorska prava, a Portalibris pravo na izdavanje;
 • radovi koji ne ispunjavaju navedene uslove konkursa neće biti uzimani u razmatranje.

 

Otvorite vrata knjizi – pokažite nam svoj spisateljski talenat!

Vaš Portalibris

12 Comments

 • Učesnik prošlog konkursa
  Posted 22. aprila 2022. 7:55 pm 0Likes

  Nikad nije objavljen rezultat ni prošlogodišnjeg isto ovakvog konkursa. Tako da je motivacija na nuli.

  • Portalibris
   Posted 26. aprila 2022. 9:07 am 1Likes

   Poštovani, rezultati prošlogodišnjeg konkursa, pod nazivom „Veliki srpski XIX vek”, objavljeni su na našem sajtu, kao i na našoj Fejsbuk i Instagram stranici. Takođe, na sajtu su dostupne za čitanje najbolje priče sa ovog konkursa.

 • Živko Teodosić
  Posted 22. aprila 2022. 9:38 pm 0Likes

  Poštovani,

  Pčetkom ove godine, objavio sam na fb dve priče na temu Cerske bitke i kraja I S.R. Pročitao sam uslove konkursa, ali tamo ne kažete ništa za društvene mreže, pa me interesuje da je to smetnja da konkurišem?

  Zahvaljujem na razumevanju.

  Živko Teodosić, Beograd

  • Portalibris
   Posted 12. maja 2022. 11:10 am 0Likes

   Poštovani Živko,

   Nažalost, pošto su objavljene već, odnosno dostupne su javnosti, ne možemo da ih uzmemo u obzir za nagradu i objavljivanje u štampanom izdanju. Ukoliko želite, možete ih poslati, te ćemo ih razmotriti za objavljivanje na našem sajtu.

   Srdačan pozdrav!

 • Luka Lisica
  Posted 24. aprila 2022. 4:16 pm 0Likes

  Da li na ovaj literarni konkurs mogu da se prijavim i ja? Imam 14 godina. Pozdrav!

  • Portalibris
   Posted 26. aprila 2022. 9:10 am 0Likes

   Poštovani Luka, naravno da možete učestvovati. Želimo Vam puno sreće na konkursu! Srdačan pozdrav!

 • Ines Arsenijević
  Posted 30. aprila 2022. 12:03 pm 0Likes

  Da li može pesma da se pošalje?

  • Portalibris
   Posted 04. maja 2022. 8:27 am 0Likes

   Poštovana Ines,

   Nažalost, ne. Odlučili smo da nam za ovaj konkurs šaljete samo priče.

   Srdačan pozdrav!

 • Kristina
  Posted 05. maja 2022. 10:59 pm 0Likes

  Pozdrav, mogu li likovi u priči biti fiktivni. Dakle da nisu zapravo postojali, ali bez bilo kakve promene istorijskih događaja?

 • Olivera Budimir
  Posted 15. maja 2022. 9:56 am 0Likes

  Poštovani, pročitala sam vaš konkurs i drago mi je da postoji, da ljudi koji pišu o istoriji našeg naroda budu motivisani.
  Interesuje me da li se može izdvojiti jedan deo romana, koji je još uvek u fazi pisanja, i poslati kao priča. Recimo kao jedno poglavlje sa naslovom, naravno?
  Srdačno Vas pozdravljam.

  Olivera Budimir

  • Portalibris
   Posted 16. maja 2022. 8:06 am 0Likes

   Poštovana Olivera,

   Ako nije nigde prethodno objavljeno, možete poslati. Naravno, važno je da ispratite i uslove konkursa, te da ta priča odgovara broju karaktera koji je dozvoljen.

   Srdačan pozdrav!

Ostavite vaš komentar

0
  0
  Vaša korpa
  Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu