Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Павле Поповић, „Преглед српске књижевности”

Преглед српске књижевности је најпознатија, а можда и најзначајнија међу књигама Павла Поповића из области науке о књижевности, којих има цео један низ и такође врло познатих и веома значајних. Осим тога, то је и најранија Поповићева књига те врсте, и са њом је заузео место у првоме реду наших историчара књижевности.

Преглед српске књижевности садржи три подручја књижевности. То су „Стара књижевност”, под којом је аутор ове књиге подразумевао српску књижевност средњега века; затим „Народна књижевност”, односно књижевност усмена у свим вековима њенога постојања; и у трећем делу, „Дубровачка књижевност”, тј. књижевност стварана на народном језику у Дубровнику, од периода ренесансе или од средине петнаестога века, па до последњих дана слободнога живота у Дубровнику, или до краја века осамнаестога. То је стварни предмет или – пошто је овде реч о посебно представљеним књижевним целинама – то су предмети ове књиге, а исходи и резултати Поповићевих изучавања у тим областима српске књижевности, како је он ту књижевност разумевао и схватао, и како их је у току петогодишњих својих предавања на Великој школи и Универзитету у Београду излагао својим слушаоцима, њен су стварни садржај.

Ha уводном месту Прегледа српске књижевности, y „Предговору”, Павле Поповић изложио je своју замисао о природи ове књиге, о сврси и намени њеној, односно о њеној функцији код читалаца који „воле и проучавају нашу књижевност”, о предмету њенога излагања и о његовом пространству, и најпосле о начину на који je она рађена. У свим тачкама тога свога програма Поповић ce битно разликовао од свих својих претходника y дотадањој српској књижевној историографији.

Преглед српске књижевности Павла Поповића – који је његов писац сам назвао „великим прегледом”, да би га тако разликовао од оних „малих прегледа”, сведених и крајње сажетих, објављиваних претходно по часописима и већ споменутих – разликовао се још у много чему осим казаног, чак би се смело рећи још и: безмало у свему, од дотадашњих књига овог типа. Супротно од поступања дотадањих писаца књижевне историографије, српске или хрватске свеједно, који су у своје историје књижевности уносили све што се као књижевност у најширем смислу те речи писало или стварало у свим раним вековима наше прошлости на језику српском или хрватском, према ондашњим схватањима о језику и ондашњој језичкој терминологији, и на целом простору на коме се тим језиком и у свим његовим наречјима говорило и писало. Ту књижевност једни су њени историчари називали српском, други опет хрватском; већи део историчара њених називала је ту књижевност српском и хрватском, неки чак српскохрватском. Павле Поповић издвојио је из те скупине књижевне оно што је, по његовим мерилима, припадало књижевности српској, или јој је припадало – као што је било са књижевношћу старога Дубровника – барем онолико колико је припадало књижевности хрватској.

У свакоме од три књижевна подручја свога Прегледа Павле Поповић начинио је битна „ограничења предмета”. Нека од њих из начелних, нека из научних, а нека опет из разлога сопствене стручне позваности; на књижевну материју, осим тога, он је гледао као књижевни историчар, не као филолог, како је то, по правилу, био случај до њега. Ова и многа друга начела и приступи Павла Поповића при стварању Прегледа издвајају ову књигу од свих осталих тог типа.

 

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава издавачке куће Порталибрис реиздате и друге мање познате књиге књижевне критике као што су: Лаза Костић (О Јовану Јовановићу Змају), Растко Петровић (Есеји и чланци), Јаша Продановић (Наша народна књижевност, Наши и страни), као и целокупан опус критичких радова Јована Скерлића.

Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлине куповина књига.

Сва издања овог аутора можете пронаћи ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу