Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Светислав Вуловић?

 

Светислав Вуловић (1847–1898) био је српски позоришни и књижевни критичар, историчар књижевности, професор у гимназији и ректор Велике школе. Рођен је у Ивањици 29. новембра 1847. године, где је завршио основну школу, док је средњу школу завршио у Краљеву. Био је студент права на Великој школи у Београду. После стицања дипломе, једно време је радио у суду и министарству правде, а потом је постао професор у београдској гимназији.

Имао је веома истакнуту улогу у тадашњем српском интелектуалном друштву. Изгласан је за ректора на Великој школи, и ту функцију је обављао школске 1893/94. године. Један је од оснивача Српске књижевне задруге. Као академик, стекао је чланство у многим важним институцијама, од којих је једна Српска краљевска академија. Редовни члан био је и у Српском ученом друштву, у Одбору за науке филозофске и филолошке, а у Главном просветном савету такође је био један од дугогодишњих чланова.

Светислав Вуловић је зачетник импресионистичке критике код нас, што значи да је о делима судио по стеченом утиску, уносећи у оцену своја осећања. Највећи узор у књижевној критици био му је немачки критичар Лудвиг Берне, због ког се и залагао за такозвану природну критику. Прве радове из књижевности објављивао је у Зори и Вили, у којој је радио уређивачке послове на народним умотворина. Поред тога, радио је и на листовима Отаџбина и Раденик, који је покренуо Светозар Марковић.

Како је био веома цењен од стране српских угледних књижевника, одао му је признање и велики историчар књижевности Јован Деретић, који за њега каже да је „први критичар од формата”. Јован Скерлић каже да је био „најкњижевнији писац свог доба”. Бавећи се књижевном критиком, у својим студијама говорио је о многим српским познатим и значајним писцима, међу којима су Његош, Сима Милутиновић Сарајлија, Ђура Јакшић и Бранко Радичевић. Вуловић је један од првих који су написали биографију Петра II Петровића Његоша, о коме има речи хвале, посебно истичући његов Горски вијенац.

У позоришној критици Светислав Вуловић се није водио искључиво правилима која су дотад владала, ослањајући се само на дидактичку улогу дела и критике, већ је користио импресионистичке погледе и биографску методу у приступу делу. Његова излагања су растерећена, занимљива, са доста личног тона.

Пред крај свог рада посветио се проучавању старе српске књижевности, те је писао о Светом Сави, Стефану Првовенчаном, Доментијану и Теодосију.

Његови најпознатији есеји су о српским романтичарима и есеј Уметничка приповетка у најновијој српској књижевности. Написао је и читанку за средње школе и гимназије, Науку о књижевности и изучавању словенских књижевности, Приложак српској синтакси, Прилог познавању садашњег стања усмене српске поезије, а превео је Фајхтерлсбенове Прилоге дијалектици душе. Сматра се да није успео да доврши историју југословенске књижевности, и да је она остала у рукопису.

Светислав Вуловић био је ожењен Милком, која је била први секретар Београдског женског друштва и секретар Добротворног одбора за избеглице Херцеговачког устанка. У том браку родило се петоро деце, два сина и три ћерке.

Умро је у Београду 3. маја 1898. године. У његову част, данас се библиотека у Ивањици зове „Светислав Вуловић”.

 

Сва дела Светислава Вуловића можете видети ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу