Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Михаило Петровић Алас, „У царству гусара”: О стварним пиратима са Кариба

Михаило Петровић Алас је 1932. године са групом међународних истраживача, научника и помораца учествовао у експедицији која је водила од Европе преко Атлантског океана до Малих Антила. О овом путовању оставио је веома интересантан путопис У царству гусара, о ком сам аутор у предговору каже:

Да је то било какво путовање добро познатим путем, или обичан туристички излет какве организирају и по програму изводе путничка предузећа, а при којима само треба платити па ићи за вођом и гледати на ствари његовим очима, одиста не би га вредело овде описивати.

Имајући у виду управо овакав став Михаила Петровића Аласа, У царству гусара отвара се пред нама као опис путовања ван уобичајених туристичких и трговачких поморских рута по далеким, тешко приступачним крајевима Саргашког мора, Бермуда, Бахама и Малих Антила. И данас, када су тајне забачених острва Атлантског океана добро познате и истражене, и када је релативно лако стићи до овог егзотичног тропског архипелага и искусити све његове лепоте, овај путопис и даље плени својим описима, запажањима и – темом, јер је ово дело првенствено прича о гусарима.

Ову необичну експедицију пут је водио од француске луке Шербур на запад преко Атлантика и необичног Саргашког мора, јединог мора на свету које нема своју обалску линију, до Бермуда, Бахама, у само срце Кариба, до Хаитија и чувеног пиратског гнезда острва Тортуге. Повратак је водио преко Малих Антила на исток све до Канарских острва и чувене Мадере ка својој полазишној луци.

Дело красе описи величанствене тропске природе, морске и острвске флоре и фауне, врло егзотични и за данашње читаоце, а камоли за домаћу публику тридесетих година прошлог века. Уобичајена представа о Карибима као сањаном рају на земљи у путопису У царству гусара открива и своје смртоносно наличје. Посебно су занимљиве анегдоте о сусретима са изузетно опасним феноменима ових острва, попут у нашој књижевности вероватно првог сведочанства о дрвету смрти, толико отровног плода да се у његовој близини не сме ни стајати, до разноврсних отровних змија, које су стални гости свих кућа, кревета, купатила, торби, сандука и чизама.

Ипак, централни део путописа У царству гусара посвећен је историји настанка и ширења гусарства, авантурама, опасностима и неизбежном кодексу гусарског живота, те легендарној Тортуги, као позорници највећих пустоловина, страшилу за читаве државе, неприлазном прибежишту за шаку одважних авантуриста, који ће за више од два века господарити Атлантским океаном.

Михаило Петровић Алас посвећује велику пажњу фасцинантној историји гусарства и пиратства. Наиме, гусари су током сукоба великих колонизаторских сила, Француске, Енглеске, Шпаније и Португала, које су се бориле за превласт на Карипском мору, служили као својеврсне војне јединице, које су имале задатак да нападају и пљачкају непријатељске ратне и трговачке бродове. Гусарски бродови добијали су за ово посебне дозволе својих влада, па су учешће у овим веома лукративним „подвизима” узимале и велике прекоморске компаније, попут „Компаније Западне Индије”. Са друге стране, озлоглашени пирати били су само опортуни разбојници који су пљачкали све без разлике; ови одметници од власти нису смели да пристану ни у једну луку, те су читаве месеце и године проводили на мору. Једино њихово право уточиште на Карибима било је чувено Острво корњача, Тортуга.

Михаило Петровић Алас не пропушта да исприча чувене приче о знаменитим и озлоглашеним гусарима и пиратима, дајући нам њихове судбине препуне авантура, сукоба, подмуклих издаја и вешала, али и храбрости, витешких подвига и безграничног лукавства.

Путопис У царству гусара Михаила Петровића Аласа могао би послужити и као научна основа за боље разумевање типичних ликова пирата и гусара у врло плодном књижевном жанру авантуристичких и пиратских романа, али и популарних филмова који су саставни део одрастања бројних генерација.

 

Подсећамо да су у оквиру едиције издавачке куће Потралибрис реиздати и други мање познати путописи аутора као што су: Јелена Ј. Димитријевић (Писма из Солуна, Седам мора и три океана, Писма из Ниша, Нови свет или у Америци годину дана), Драгомир Брзак (Са Авале на Босфор), Милан Јовановић Морски (Тамо-амо по Истоку, Горе-доле по Напуљу), Љубомир Ненадовић (О Црногорцима, Писма из Италије, Писма из Немачке) и многи други.

Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлине куповина књига.

Сва дела Михаила Петровића Аласа можете погледати ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу