Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Srpska istorija je bila jedna od centralnih i najvažnijih tema u čitavom 19. i 20. veku. To je period najveće teritorijalne transformacije Srbije, borbe za oslobođenje zemlje od Turaka, a zatim i borba za oslobođenje balkanskih naroda od Austrougara. Jedan od istaknutih pisaca koji su pisali o srpskoj istoriji tog perioda i junacima koji su je stvarali je Milenko M. Vukićević.Uroš Predić Kralj Petar I

O životu Milenka Vukićevića (1867–1935) zna se jako malo, što je u disparatnom odnosu sa njegovim stvaralaštvom na polju istorije. Njegov stvaralački opus sastoji se iz velikog broja istorijskih dela, monografija, rasprava, studija i drugih naučnih priloga, dok je glavni događaj u srpskoj istoriji koji je predstavljao njegovu sferu najužeg interesovanja i na kom će se kasnije zasnivati najveći deo njegovog istoriografskog rada čini proučavanje Prvog srpskog ustanka. Njegovo životno delo – obimna istorijska monografija Karađorđe – predstavlja sintetičku studiju prostranog zahvata, pisanu na osnovama izučavanja naučne literature i arhivske građe, dok s druge strane predstavlja i jednu od najcitiranijih knjiga u kasnijim studijama o vođi Prvog srpskog ustanka. Pored toga valja istaći i druga njegova dela: Knez Vladimir i Kosara, Kralj Petar I, Istorija srpskog naroda i dr.

Kralj Petar I je biografija Milenka Vukićevića prvog vladara, tačnije kralja iz dinastije Karađorđević nakon smene dinastija, tj. Majskog prevrata. Vukićević je stvorio jednu sažetu biografiju, u kojoj je obuhvatio čitav život Karađorđevog unuka. Pisac najpre svojim uvodnim poglavljem čitaoca uvodi u istorijsku i političku situaciju u Evropi počev od treće i četvrte decenije 19. veka, da bi u narednim poglavljima predstavio i političku situaciju u Srbiji, rođenje kneza Petra, njegovo detinjstvo, period školovanja u Ženevi, a potom i upis na koledž u Francuskoj. Milenko Vukićević u biografiji Kralj Petar I posebno ističe i njegov kasniji upis u vojnu školu a potom u višu vojnu školu u Francuskoj, za koju je za vreme Napoleona III učestvovao u ratovima protiv Oto fon Bizmarka, posebno ističući i njegovo odlikovanje ordenom Legija časti.

Karađorđe Uroš KneževićBez obzira na to što je bio oponent tadašnjoj vlasti, Petar I Karađorđević je 1875. godine učestvovao u ustanku koji je izbio u Nevesinju, u Bosanskoj Krajini, kao proizvod nezadovoljstva tamošnjeg stanovništva, protiv turske vlasti, i to pod pseudonimom Petar Mrkonjić. Međutim, pitanje je koliko su njegovo učešće u oslobodilačkom ustanku i uspesi koje je u njima postigao odgovarali tadašnjoj vlasti, na čijem je čelu bio kralj Milan Obrenović, koji ga je smatrao direktnom opasnošću po vlast u Srbiji.

Najzad, Milenko Vukićević je predstavio u Kralju Petru I veliku dinastijsku smenu na vlasti: ubistvo kralja Aleksandra Obrenovića i njegove supruge Drage Mašin, i dolazak do tada kneza, a od tada kralja Petra posle svog višedecenijske požrtvovanosti za svoju državu, a voljom naroda i tadašnjih uglednih građana, organizatora atentata na dotadašnjeg kralja.

Kneginja ZorkaNaročito mesto u biografiji Kralj Petar I čine poglavlja koja se odnose na balkanske ratove i Prvi svetski rat, u kojima je i sam kralj učestvovao, a koji su bili presudni za konačno oslobođenje Srbije od austrougarske vlasti. Pisac tu posebno oslikava njegov portret kao jednostavnog čoveka koji iako je plemenitog porekla i kralj, opet ima u sebi junačku krv predaka koja ga nagoni na borbu. To nije vladar koji posmatra iz prikrajka, on je učesnik u ratu i borac. S te strane posebnu istoriografsku notu ovom delu daju brojni citati iz zapisa raznih učesnika u navedenim ratovima, očevicima i savremenicima kralja Petra, kojima je Milenko M. Vukićević obogatio biografiju. Kralj Petar I je, sa tog aspekta, ne samo biografija već i jedna drugačija vizija ovih istorijskih događaja koji su predstavljeni kroz perspektivu jednog vladara, koji je svojim izuzetnim uspesima i zaslugama na evropskom i balkanskom bojištu pokazao veličinu kraljevske krune.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava reizdate i druge knjige koje govore o našim velikim vladarima i značajnim periodima srpske istorije kao što su: Karađorđe i Prvi srpski ustanakVladimira Ćorovića, Karađorđe u govoru i u tvoru i Knez Miloš u pričamaMilana Đ. Milićevića, Rat na Kosovu i staroj Srbiji Jaše Tomića, Zapisi starog BeograđaninaKoste N. Hristića, Kazivanja Voždovih ratnika o Prvom srpskom ustanku i mnoge druge.

Sva dela Milenka M. Vukićevića možete pogledati OVDE, a knjigu Kralj PetarIOVDE.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu