Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ко је био Светозар Марковић?

 

Светозар Марковић био је једна од најутицајнијих личности 19. века, а то потврђује и Јован Скерлић у својој студији Светозар Марковић: његов живот, рад и идеје. Као велики српски политичар, публициста и социјалиста, издавао је први социјалистички лист у Србији – Раденик.

Рођен је 21. септембра 1846. године у Зајечару. Већ као дете Марковић се истицао својим умом и његове интелектуалне вештине долазе до изражаја у школи. Међутим, у средњошколским данима у гимназији у Крагујевцу почиње код њега да се јавља осећање бунта према таквом тадашњем школском систему и целокупном наставничком кадру, чак је по завршетку четвртог разреда спалио све књиге. Он тежи што квалитетнијем образовању, па се сели у Петроград. Ту се више упознаје са социјалистичким идејама, а касније их развија у Швајцарској, док проучава научни социјализам.

Инспирисан социјалистичким духом, касније ће расправљати о политичким и друштвеним дешавањима у Србији, што се може видети и у делу Србија на Истоку, у коме се дотиче периода током и након ослобођења од Турака.

Желео је да побољша статус сељака, али Скерлић истиче да се реформом ништа није постигло. Такође се залагао за права жена, које су у том периоду биле знатно обесправљене под утицајем патријархата. Међу Светозаревим Изабраним списима управо ће се наћи и ове теме, које су увек присутне у друштву, јер се свуда говори о односу жена и мушкараца, па и данас, у времену у ком жене све више добијају на слободи и све су храбрије, па се чини да се равноправност успоставља, бар донекле.

Његов поглед на свет и научни и публицистички рад био је усмерен ка реалном и објективном, па оштрим критикама не заобилази ни романтичарско српско песништво, чији су представници били Јован Јовановић Змај, Ђура Јакшић и Лаза Костић. Из тог разлога објављује чланак Певање и мишљење и расправу Реални правац у науци и животу, који ће се наћи у оквиру Изабраних списа.

Године 1874. Марковић је напао власт, због чега бива осуђен и смештен у затвор у Пожаревцу. Добио је туберкулозу, од које се није опоравио иако је покушао у Бечу да се лечи, па умире потпуно сам у Трсту у болници 10. марта 1875. Посмртни остаци су пребачени у Јагодину, где је и сахрањен.

Име Светозара Марковића носи Универзитетска библиотека у Београду, испред које се налази његова биста.

Сва дела овог аутора погледајте ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу