Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Јован Дучић: „Градови и химере”

Градови и химере је путописна збирка Јована Дучића, коју чине писма из Швајцарске, Грчке, Француске, Шпаније, Италије, Палестине и Египта. Премда је овај истакнути српски књижевник пре свега познат по својим песмама, писао је и прозу, а овај путопис издвојиће се као једно од важнијих његових дела, неки кажу и најлепших дела. Друга најзначајнија Дучићева прозна дела су Благо цара Радована, Моји сапутници, Јутра са Леутара и Гроф Сава Владиславић. Моји сапутници представљају сабране огледе у којима можемо овог писца упознати у улози критичара, јер у овим огледима он износи суд о десет писаца, међу којима су и наши познати књижевници Бора Станковић, Алекса Шантић, Иво Ћипико, Милан Ракић.

Збирка писама Градови и химере Јована Дучића настајала је дугих четрдесет година, отприлике – у Историји српске књижевности Јована Деретића пронаћи ћемо да је прво 1900. године објављено Писмо из Женеве, а 1940. изашло је дело Градови и химере коначно у целини. Завршна верзија ове путописне збирке је конципирана као десет писама из различитих далеких земаља и различитих предела, који, сваки на свој начин, импресионирају и аутора и читаоца. Ово дело није путопис који ће читаоцу пружити само документарне садржаје, већ доноси и нешто више, јер је Дучић као путник посебан. Он ће своју пажњу усмерити и на историју тих крајева о којима пише и које обилази, концентрисаће се да прикаже њихову разнолику културу и митску подлогу оних места који је имају. Јован Дучић у Градовима и химерама спојио је књижевност и историју, па фасциниран пределима ових земаља и траговима њихове историјске и културне прошлости, он бележи и оставља вредно путописно сведочанство. Читајући, читалац ће моћи да се упозна са архитектуром, митологијом, религијом појединих градова и земаља о којима Јован пише, идући толико далеко, с краја на крај света, час замишљајући швајцарске Алпе, час прелепи Париз, вечити Рим са својим архитектонским и културним знаменитостима, или пак тонући у бескрај морског плаветнила са обала Јонског мора.

„Рим је светом владао, а Париз је свет изнова стварао.”

Ово није све што доноси ова модерна проза, јер не само што ће читалац обогатити своје знање о свему наведеног него ће и сазнати више о Дучићевим мислима о смрти, жени, љубави, које настају док надахнуто посматра оно што га окружује.

„Ако не путујете сами, онда путујте само са женом коју волите. То је једини начин да се све уочи и све добија стоструку цену. Жена остаје увек дете, јер уме да се изненађује.”

Нарочито је важно обратити пажњу на то како ова писма почињу: писма у збирци Градови и химере не почињу по устаљеном обрасцу, са „Драги” или „Драга”, „Поштовани”, „Поштована”, заправо нема ауторовог обраћања ни читаоцу ни блиској или некој другој особи, него Јован Дучић директно почиње реченицом која ће заинтересовати оног ко се буде налазио пред тим писмом. Како лепоте природе заокупљују његову пажњу, тако и он покушава да приволи оног ко чита да занеми пред пространствима, великим висовима и медитеранским сунчаним хоризонтима. Не само што многи предели у њему изазивају осећај дивљења него га наводе и да се у њему јави страх. Такви описи су првенствено они који су настали са путовања по швајцарским Алпима, јер те висине и лепоте у Дучићу су будиле најлепша осећања и довољно му је било да само немо посматра: „Има тишина којих се сећам више него најлепших речи.”

Јован Дучић је искористио прилику да у Градовима и химерама посвети пажњу хеленском свету, те отуда долазе два писма из Грчке и једно са Јонског мора, и овде се он показује као врсни познавалац историје и културе. Дучић је доживео лепоте Грчке, посетивши Атину и Делфе, као нешто мистично, посебно, што у њему буди размишљања о грчким боговима.

Подсећамо вас да је Порталибрис у оквиру едиције Отргнуто од заборава објавио и друге путописе српских писаца, међу којима су: Путописи Растка Петровића, Путописи Бранислава Нушића, Цариградске слике и прилике Чедомиља Мијатовића, С мора и са сува, Тамо-амо по Истоку, Горе-доле по Напуљу Милана Јовановића, Кроз поларну област, У царству гусара, Роман јегуље Михаила Петровића Аласа као и многе друге. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина књига.

Књигу Градови и химере можете купити ОВДЕ, а сва дела Јована Дучића која је објавио Порталибрис можете погледати ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу