Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ćir | Lat

Jovan Dučić: „Gradovi i himere”

Gradovi i himere je putopisna zbirka Jovana Dučića, koju čine pisma iz Švajcarske, Grčke, Francuske, Španije, Italije, Palestine i Egipta. Premda je ovaj istaknuti srpski književnik pre svega poznat po svojim pesmama, pisao je i prozu, a ovaj putopis izdvojiće se kao jedno od važnijih njegovih dela, neki kažu i najlepših dela. Druga najznačajnija Dučićeva prozna dela su Blago cara Radovana, Moji saputnici, Jutra sa Leutara i Grof Sava Vladislavić. Moji saputnici predstavljaju sabrane oglede u kojima možemo ovog pisca upoznati u ulozi kritičara, jer u ovim ogledima on iznosi sud o deset pisaca, među kojima su i naši poznati književnici Bora Stanković, Aleksa Šantić, Ivo Ćipiko, Milan Rakić.

Zbirka pisama Gradovi i himere Jovana Dučića nastajala je dugih četrdeset godina, otprilike – u Istoriji srpske književnosti Jovana Deretića pronaći ćemo da je prvo 1900. godine objavljeno Pismo iz Ženeve, a 1940. izašlo je delo Gradovi i himere konačno u celini. Završna verzija ove putopisne zbirke je koncipirana kao deset pisama iz različitih dalekih zemalja i različitih predela, koji, svaki na svoj način, impresioniraju i autora i čitaoca. Ovo delo nije putopis koji će čitaocu pružiti samo dokumentarne sadržaje, već donosi i nešto više, jer je Dučić kao putnik poseban. On će svoju pažnju usmeriti i na istoriju tih krajeva o kojima piše i koje obilazi, koncentrisaće se da prikaže njihovu raznoliku kulturu i mitsku podlogu onih mesta koji je imaju. Jovan Dučić u Gradovima i himerama spojio je književnost i istoriju, pa fasciniran predelima ovih zemalja i tragovima njihove istorijske i kulturne prošlosti, on beleži i ostavlja vredno putopisno svedočanstvo. Čitajući, čitalac će moći da se upozna sa arhitekturom, mitologijom, religijom pojedinih gradova i zemalja o kojima Jovan piše, idući toliko daleko, s kraja na kraj sveta, čas zamišljajući švajcarske Alpe, čas prelepi Pariz, večiti Rim sa svojim arhitektonskim i kulturnim znamenitostima, ili pak tonući u beskraj morskog plavetnila sa obala Jonskog mora.

„Rim je svetom vladao, a Pariz je svet iznova stvarao.”

Ovo nije sve što donosi ova moderna proza, jer ne samo što će čitalac obogatiti svoje znanje o svemu navedenog nego će i saznati više o Dučićevim mislima o smrti, ženi, ljubavi, koje nastaju dok nadahnuto posmatra ono što ga okružuje.

„Ako ne putujete sami, onda putujte samo sa ženom koju volite. To je jedini način da se sve uoči i sve dobija stostruku cenu. Žena ostaje uvek dete, jer ume da se iznenađuje.”

Naročito je važno obratiti pažnju na to kako ova pisma počinju: pisma u zbirci Gradovi i himere ne počinju po ustaljenom obrascu, sa „Dragi” ili „Draga”, „Poštovani”, „Poštovana”, zapravo nema autorovog obraćanja ni čitaocu ni bliskoj ili nekoj drugoj osobi, nego Jovan Dučić direktno počinje rečenicom koja će zainteresovati onog ko se bude nalazio pred tim pismom. Kako lepote prirode zaokupljuju njegovu pažnju, tako i on pokušava da privoli onog ko čita da zanemi pred prostranstvima, velikim visovima i mediteranskim sunčanim horizontima. Ne samo što mnogi predeli u njemu izazivaju osećaj divljenja nego ga navode i da se u njemu javi strah. Takvi opisi su prvenstveno oni koji su nastali sa putovanja po švajcarskim Alpima, jer te visine i lepote u Dučiću su budile najlepša osećanja i dovoljno mu je bilo da samo nemo posmatra: „Ima tišina kojih se sećam više nego najlepših reči.”

Jovan Dučić je iskoristio priliku da u Gradovima i himerama posveti pažnju helenskom svetu, te otuda dolaze dva pisma iz Grčke i jedno sa Jonskog mora, i ovde se on pokazuje kao vrsni poznavalac istorije i kulture. Dučić je doživeo lepote Grčke, posetivši Atinu i Delfe, kao nešto mistično, posebno, što u njemu budi razmišljanja o grčkim bogovima.

Podsećamo vas da je Portalibris u okviru edicije Otrgnuto od zaborava objavio i druge putopise srpskih pisaca, među kojima su: Putopisi Rastka Petrovića, Putopisi Branislava Nušića, Carigradske slike i prilike Čedomilja Mijatovića, S mora i sa suva, Tamo-amo po Istoku, Gore-dole po Napulju Milana Jovanovića, Kroz polarnu oblast, U carstvu gusara, Roman jegulje Mihaila Petrovića Alasa kao i mnoge druge. Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je onlajn kupovina knjiga.

Knjigu Gradovi i himere možete kupiti OVDE, a sva dela Jovana Dučića koja je objavio Portalibris možete pogledati OVDE.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu