Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Jaša Tomić: „Nazareni”

Jaša Tomić je bio srpski književnik i političar, a kroz ta dva zanimanja naročito se videla njegova zainteresovanost za istoriju i mentalitet naroda. Poznata su njegova istorijska dela Rat na Kosovu i Staroj Srbiji, Rat u Albaniji i oko Skadra, Rat u Maćedoniji i Staroj Srbiji, dok su Nazareni pre svega socijalne tematike.

Roman Nazareni je iz vremena XIX veka u južnoj Ugarskoj, kada je došlo do širenja jedne zajednice i njenih običaja i uverenja – pojava nazarena ili takozvanih „novoveraca”. Ovo delo može da nam služi i kao dokument iz određenog perioda. Zahvaljujući njemu, čitalac ima pred sobom stanje tadašnjeg društva, njihovih životnih navika i okolnosti u kojima se oni susreću. Takođe, predočio je autor Jaša Tomić i problematiku s kojom se živalj susretao. Naime, pored prave hrišćanske pravoslavne veroispovesti, izdvojio se jedan poseban sloj stanovništva koji se takođe ponašao po biblijskim načelima, ali u nešto drugačijem obliku od uobičajenog. Kod pripadnika takve društvene grupacije nije bila dozvoljena crkva, već su se okupljali u takozvanoj skupštini, tu su se i dogovarali i molili Bogu. Neka od njihovih pravila su bila i da žene ne smeju biti sređene previše i nositi nakit, decu ne krste po rođenju, već ostavljaju mogućnost da sami biraju kada odrastu, kao i da ne smeju žaliti i plakati kada izgube nekog.

Na ovakvim principima žive svi oni koji su pripadnici nazarena, dok su na suprotnoj strani oni koji imaju sveštenika i koji poštuju crkve i verske zakone koje im ona nalaže.

Dva glavna lika u romanu Nazareni Jaše Tomića, Borivoje i Lazar, predstavnici su nazarena. Borivojeva teška sudbina navešće ga na ovaj put, put na koji ga usmerava zatvorski cimer Lazar. Njih dvojica će, čitajući odlomke iz Svetog pisma, zainteresovati mnoge da utehu i blagostanje pronalaze sledeći božje zakone, ali na način za koji nazareni smatraju da je ispravan.

U Nazarenima Jaša Tomić realistično prikazuje i porodične odnose, neslaganja i mnoštvo drugih situacija koje čine život običnog čoveka. Čak ni članovi porodice nisu privrženici iste verske grupe, pa je čitalac ovog dela svedok različitim uzdrmanim dešavanjima prouzrokovanim razilaženjima u shvatanjima sveta i života.

Lazaru je, s pravom možemo reći, najveći oponent njegov rođeni brat Svetozar, pravoslavni sveštenik, koji sve vreme želi da Lazara i sestru Milevu preusmeri na čist božanski i zemaljski put. Njihovi roditelji se sve vreme zalažu za to da ujedine decu, ali, nažalost, tek će im smrt oca Srdana otvoriti oči i ganuti Lazareva osećanja. To će biti sudbonosni trenutak, koji kriju poslednje stranice Nazarena, koji će znatno uticati na sve ono što je Lazar gradio dotad.

Nazarene Jaše Tomića su obeležile i borbe likova sa samim sobom i sa svojim uzavrelim ljubavnim osećanjima u nekim momentima u romanu, a neki od njih će namerno potiskivati svoje emocije, dok ih u jednom trenutku ne savlada sve ono dotad skrivano.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava reizdati i drugi romani srpskih pisaca, među kojima su: Svetozar Ćorović (U ćelijama, Stojan Mutikaša, Majčina sultanija), Svetolik Ranković (Seoska učiteljica, Porušeni ideali, Gorski car), Dragutin Ilić (Gospođa Marija, Hadži Đera, Hadži Diša) i mnogi drugi. Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je onlajn kupovina knjiga.

Sva dela ovog autora pogledajte OVDE.

Ostavite vaš komentar

Kupon ne važi za knjige koje su već na specijalnim akcijama
Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu