Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Jakov Ignjatović: „Ženidba Ljube Čekmedžića” i „Adam i berberin”

Ženidba Ljube Čekmedžića i Adam i berberin pripadaju humorističnim, društvenim i avanturističkim delima Jakova Ignjatovića, kako je to rekao Jovan Skerlić u svojoj književnoj studiji Jakov Ignjatović. Slažemo se sa Skerlićem, jer definitivno nam je čitanje potvrdilo da se veoma lako pojavljuje osmeh na našim licima dok pratimo sudbine različitih likova.

Već naslovom romana Ženidba Ljube Čekmedžića autor Jakov Ignjatović najavljuje da će u centar zbivanja smestiti Ljubu, koji je u stalnoj potrazi za devojkom s kojom će ući u brak. Prvim rečenicama upoznajemo se sa Čekmedžićem, mladim i vrednim trgovcem, poslušnim, ali koji ubrzo shvata da nema računa da živi životom kao i dosad, nego da mu je potrebno da se oženi, kako bi uz pomoć miraza uspeo da izmiri svoje dugove i proširi gvožđarsku radnju.

Čitaoci ga prate na njegovom ženidbenom putu, koji je za njega težak, neuspešan. Svi bi likovi da se poigraju sa njim, pa kad god bi se ponadao da je sve već dogovoreno, nešto bi se desilo i zakomplikovalo. Do samog kraja romana Ljuba ide na razne prosidbe, a društvo mu kasnije pravi čika Gavra, uz pomoć kojeg se Ljuba nadao da će lakše ostvariti svoje namere. Razne peripetije su prisutne, zapleti i obrti, a konačni rasplet dogodiće se u završnici. Iako je tada bio srećan, njegova veselost će se ubrzo raspršiti kada svede račun sa troškovima nastalim za vreme svoje „ženidbene karijere”.

Komedija Adam i berberin objavljena je prvi put 1879. godine i predstavlja nastavak nedovršenog romana Trpen-spasen. Nakon zanimljivog Ljube Čekmedžića, sada sledi upoznavanje sa još jednim interesantnim, duhovitim, snalažljivim i popularnim likom – na scenu i u svet svojih dela Ignjatović uvodi Đoku Glađenovića.

Poznato je da se kroz stvaralaštvo Jakova Ignjatovića provlači motiv majstorstva, zanata, trgovaca, pa ne čudi i što je roman Trpen-spasen, a zatim i njegov nastavak u obliku drame obeležio život berberina. U Milanu Narandžiću pronaći ćemo deo koji kaže:

„Sve otvorena vesela lica, galant, nisu intriganti, puni radosti života i velike nadežde za budućnost. Posao mu je lak, ne iziskuje naprezanje uma, zato su berberi otvorenog duha, jer imadu časa na sve strane misliti. Retko koji berber da je nezadovoljan i da je svoj život žalosno proveo.”

Ovo važi za Narandžića, ali i za Glađenovića, koji je u početku samo kalfa kod Makse Svilokosića, da bi kasnije ostvario želju i postao lekar.

Donekle sličan Čekmedžiću iz dela Ženidba Ljube Čekmedžića, i Glađenović bi da pronađe svoju ljubav, pa u nekim momentima zavarava Saliku, Špicederku, i samu Milevu, za koju se ispostavlja da je njegova prava ljubav, svojim emocijama i rečima upućenim njima. Mada je bio ljut na Milevu zbog njenog odlaska u Italiju pred samo venčanje, Đoka će doneti naglu i neočekivanu odluku da se njih dvoje venčaju. Glađenović je još jedan lik koji je gledao miraze, a sada se, na iznenađenje svih prisutnih, vodi osećanjima:

„Badava, čoveku od stare ljubavi seme ostaje.” 

Adam i berberin je komedija u četiri čina, a poslednji se dešava deset godina kasnije u odnosu na prethodni. Takođe, i mesto je tačno određeno, pa pratimo Peštu i Novi Sad. Čitalačka publika može samo da potvrdi umeće Jakova Ignjatovića u razvijanju likova i radnje, te da se prepusti knjigama u potpunosti dok prati sudbinske tokove mladog Ljube, Đoke, ali i svih ostalih koji upotpunjuju utisak.

Podsećamo da je Portalibris u okviru edicije Otrgnuto od zaborava reizdao i druge drame srpskih pisaca, među kojima su: Momčilo Nastasijević (Drame, Muzičke drame), Stefan Stefanović (Smrt Uroša Petog), Simo Matavulj (Zavjet), Jovan Sterija Popović (Izabrane drame, Istorijske drame I, Izabrane komedije, Izabrane komedije II), Ivo Ćipiko (Drame i izabrane pripovetke), Dragutin Ilić (Istorijske drame) i mnoge druge. Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je onlajn kupovina knjiga.

Sva dela ovog autora pogledajte OVDE.

 

Ostavite vaš komentar

Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu