Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Da li znate ko je Milovan Glišić?

Da li znate ko je Milovan Glišić?

Milovan Glišić (1847–1908)

Milovan Glišić bio je srpski pripovedač i prevodilac, jedan od začetnika i najistaknutijih pisaca srpskog realizma. Rođen je u mestu Gradac kog Valjeva 19. januara 1847. godine. Osnovnu školu upisuje u Valjevu, i odmah preskače prvi razred, jer su ga roditelji, otac Đorđe i majka Jevrosima, već naučili da čita i piše. Od njih je verovatno i usvojio ljubav prema narodnoj pesmi i priči. U Beogradu je završio gimnaziju, a zbog teškog materijalnog stanja u porodici morao je sam da se izdržava služeći po gazdinskim kućama. Otac mu umire 1865. godine, pa materijalna situacija postaje još teža. Kratko je studirao tehniku na Velikoj školi u Beogradu, da bi se onda prebacio na studije filozofije, ali je i to morao napustiti 1875. godine. Glišić je bio obrazovan pisac, i posle napuštanja školovanja samostalno se usavršavao – učio je ruski, francuski i nemački jezik, kao i rusku književnost. Radio je kao novinar, kasnije bio i urednik „Srpskih novina”. Bio je službenik Presbiroa (1876–1877), korektor Državne štamparije (od 1878), dramaturg Narodnog pozorišta (od 1881) i pomoćnik upravnika Narodne biblioteke. Milovan Glišić umro je od tuberkuloze 1. februara 1908. godine u Dubrovniku.

Književno stvaralaštvo Milovana Glišića

Glavna dela Milovana Glišića su pripovetke: Glava šećera, Roga, Prva brazda, Redak zver, Posle devedeset godina i druge, pozorišni komad Dva cvancika i komedija Podvala. Sa ruskog jezika je preveo Mrtve duše i Tarasa Buljbu od Gogolja, Oblomova od Gončarova i Rat i mir i Krajcerovu sonatu od Tolstoja. Prevodio je i francuske autore: Balzaka (Šarginska koža), Merimea (Kolomba), Žila Verna i druge. Takođe, preveo je i veliki broj ruskih, francuskih i nemačkih pozorišnih komada.

Iako neveliko, književno delo Milovana Glišića jedno je od značajnijih u razvoju srpske književnosti. Glišić do danas ostaje jedan od najznačajnijih srpskih pripovedača, začetnik je epohe realizma kod nas i osnivač srpske realističke seoske pripovetke. Na njegov književni rad uticao je socijalizam i realna kritika Svetozara Markovića. Poznanstvo i podržavanje Markovića u mladosti si mu doneli i neprilike sa vlastima. Naime, zbog rasturanja knjige Srbija na istoku, jedno vreme je morao da provede u zatvoru. Takođe, na Milovana Glišića veliki uticaj su ostvarili Rusi – Gogolj i Turgenjev.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu