Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ekskluzivno u Portalibrisu: ČARUGA, BALKANSKI ROBIN HUD u prodaji

Najveći srpski novinar XX veka, Predrag Milojević, radio je intervjue s Hitlerom i Musolinijem, ali je kao najuzbudljiviji doživljaj svoje karijere ipak uvek isticao razgovor s Jovom Čarugom, u noći pre vešanja najvećeg hajduka ovih prostora.

Čaruga se brijao, peglao košulju, spremao kravatu, glancao cipele do visokog sjaja, kako bi zadnju mangupariju svoga života – vlastito vešanje – pretvorio u spektakl o kome će se pričati. „Moj naklon, gospodine krvniče”, rekao je dželatu pred 3.000  ljudi koji su u ranu zoru došli u Osijek kako bi vidjeli egzekuciju „slavonskog Robina Huda”. Okrenuo se publici i viknuo: „Zbogom, narode! Čaruga putuje!”

Otputovao je u legendu, u kojoj i danas živi. Dendi, „razbojnički Tito”, krao  je i ubijao sa stilom, deleći deo plena sirotinji i jatacima: „On je krao ali je i nama dao, ovi kradu ali nam ne dadu.” Samo, je li to istina? Ova knjiga pokušava odgovoriti na to pitanje.

Knjigu Čaruga možete po sniženoj ceni nabaviti u našoj knjižari u Skadarskoj ulici 45 u Beogradu ili je poručiti preko sajta Portalibris.rs.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu