Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

 

Ovogodišnja manifestacija Raške duhovne svečanosti, koja traje od 15. do 19. avgusta 2021. godine, okupiće brojne važne ličnosti iz različitih kulturnih, umetničkih i naučnih sfera. Jedan od učesnika jeste i Portalibrisov pisac Đorđe Matić, koji se u svojim delima bavi proučavanjem fenomena naše kulture, pa je i te kako pozvan da o njima govori pred publikom u Galeriji CK „Gradac”.

U četvrtak, 19. avgusta, sa početkom u 17 časova održaće se promocija Matićeve knjige „Senke naših predaka, otrgnuto od zaborava: istorija i savremenici”. Osim autora, o knjizi će govoriti i Nebojša Grujičić i Uroš Đurić. Oni će uputiti posetioce u Matićeve eseje o znamenitim piscima i uopšte umetnicima koji sačinjavaju ovo delo.

Iako je autor pre svega poznat čitaocima po tekstovima o fenomenima i ličnostima iz sveta pop kulture, njegova interesovanja obuhvataju i značajne figure iz srpske prošlosti i tradicije. Svojim modernim stilom i pristupom on uspeva da čitaoce današnjice zainteresuje za dela i živote stvaralaca bez kojih naša kultura ne bi bila ista, kao što su Vuk Karadžić, Dositej Obradović, Vladislav Petković Dis, Stevan Mokranjac i mnogi drugi. Kroz eseje provejavaju i lične emocije pisca, vizura generacije koja je pretrpela rat i raspad zemlje, povezivanje klasičnih autora iz prošlosti sa savremenim umetnicima, kao što je Milan Mladenović, i tako dalje.

Publika će imati priliku da sa Đorđem Matićem, koji živi u inostranstvu, iako je svojim duhom i putem savremenih medija prisutan u srpskoj javnosti, razgovara o temama koje on obrađuje. Nesumnjivo, ovim događajem, i uopšte susretima u Raškoj,  nakon dugog vremena izolacije, ljubitelji kulture i književnosti će sigurno uživati.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu