Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ЂОРЂЕ МАТИЋ НА РАШКИМ ДУХОВНИМ СВЕЧАНОСТИМА Промоција књиге „СЕНКЕ НАШИХ ПРЕДАКА, ОТРГНУТО ОД ЗАБОРАВА: ИСТОРИЈА И САВРЕМЕНИЦИ”

 

Овогодишња манифестација Рашке духовне свечаности, која траје од 15. до 19. августа 2021. године, окупиће бројне важне личности из различитих културних, уметничких и научних сфера. Један од учесника јесте и Порталибрисов писац Ђорђе Матић, који се у својим делима бави проучавањем феномена наше културе, па је и те како позван да о њима говори пред публиком у Галерији ЦК „Градац”.

У четвртак, 19. августа, са почетком у 17 часова одржаће се промоција Матићеве књиге „Сенке наших предака, отргнуто од заборава: историја и савременици”. Осим аутора, о књизи ће говорити и Небојша Грујичић и Урош Ђурић. Они ће упутити посетиоце у Матићеве есеје о знаменитим писцима и уопште уметницима који сачињавају ово дело.

Иако је аутор пре свега познат читаоцима по текстовима о феноменима и личностима из света поп културе, његова интересовања обухватају и значајне фигуре из српске прошлости и традиције. Својим модерним стилом и приступом он успева да читаоце данашњице заинтересује за дела и животе стваралаца без којих наша култура не би била иста, као што су Вук Караџић, Доситеј Обрадовић, Владислав Петковић Дис, Стеван Мокрањац и многи други. Кроз есеје провејавају и личне емоције писца, визура генерације која је претрпела рат и распад земље, повезивање класичних аутора из прошлости са савременим уметницима, као што је Милан Младеновић, и тако даље.

Публика ће имати прилику да са Ђорђем Матићем, који живи у иностранству, иако је својим духом и путем савремених медија присутан у српској јавности, разговара о темама које он обрађује. Несумњиво, овим догађајем, и уопште сусретима у Рашкој,  након дугог времена изолације, љубитељи културе и књижевности ће сигурно уживати.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу