Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ЂОРЂЕ МАТИЋ НА РАШКИМ ДУХОВНИМ СВЕЧАНОСТИМА Промоција књиге „СЕНКЕ НАШИХ ПРЕДАКА, ОТРГНУТО ОД ЗАБОРАВА: ИСТОРИЈА И САВРЕМЕНИЦИ”

 

Овогодишња манифестација Рашке духовне свечаности, која траје од 15. до 19. августа 2021. године, окупиће бројне важне личности из различитих културних, уметничких и научних сфера. Један од учесника јесте и Порталибрисов писац Ђорђе Матић, који се у својим делима бави проучавањем феномена наше културе, па је и те како позван да о њима говори пред публиком у Галерији ЦК „Градац”.

У четвртак, 19. августа, са почетком у 17 часова одржаће се промоција Матићеве књиге „Сенке наших предака, отргнуто од заборава: историја и савременици”. Осим аутора, о књизи ће говорити и Небојша Грујичић и Урош Ђурић. Они ће упутити посетиоце у Матићеве есеје о знаменитим писцима и уопште уметницима који сачињавају ово дело.

Иако је аутор пре свега познат читаоцима по текстовима о феноменима и личностима из света поп културе, његова интересовања обухватају и значајне фигуре из српске прошлости и традиције. Својим модерним стилом и приступом он успева да читаоце данашњице заинтересује за дела и животе стваралаца без којих наша култура не би била иста, као што су Вук Караџић, Доситеј Обрадовић, Владислав Петковић Дис, Стеван Мокрањац и многи други. Кроз есеје провејавају и личне емоције писца, визура генерације која је претрпела рат и распад земље, повезивање класичних аутора из прошлости са савременим уметницима, као што је Милан Младеновић, и тако даље.

Публика ће имати прилику да са Ђорђем Матићем, који живи у иностранству, иако је својим духом и путем савремених медија присутан у српској јавности, разговара о темама које он обрађује. Несумњиво, овим догађајем, и уопште сусретима у Рашкој,  након дугог времена изолације, љубитељи културе и књижевности ће сигурно уживати.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу