Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Деспот Ђурађ Бранковић” – Чедомиљ Мијатовић

Једно од најважнијих дела Чедомиља Мијатовића је „Деспот Ђурађ Бранковић”. Мијатовић је био и књижевник и историчар, а ово дело, поред важне књижевне вредности, значајно је јер доноси преглед историјских дешавања.  Приказујући Ђурђа и његов карактер, он нас упознаје и са историјом српског народа.

Дело „Деспот Ђурађ Бранковић” штампано је у две књиге и читалац је у могућности да се упозна са дешавањима од Ђурђевог ступања на власт 1427. године, првог ослобођења Србије од Турака, па све до Ђурђеве смрти, која је била 1456. године.  Основна тема у овом историјском делу јесу политичко-историјска дешавања и односи Србије са Угарском, Византијом, Млецима и Турцима.

Најпре сазнајемо одређене појединости о Вуку Бранковићу и Стефану Лазаревићу, као и о њиховој смрти. Ђурађ је дошао после смрти деспота Стефана Лазаревића у Србију и показао се као веома добар, мудар и скроман, тако да га је народ који је туговао за Стефаном заволео. За деспота Ђурђа Мијатовић каже: „Човек висока и снажна узраста, јака и хармонички развијена грађа телесна, с правилним господским цртама у лицу, дугом косом, густом, округлом, доста кратком брадом, дугим брцима, личан човек у пуноме смислу речи. Израз његова лица и све његово понашање пуно мирноће, озбиљности и достојанства. Има му шездесет година, али изгледа за неколико година млађи.”

Странице ових двеју књига „Деспота Ђурађа Бранковића” исписане су и занимљивим причама. Једна од њих је о судбини Јерине и Ђурђа, а друга о судбини Маре и султана Мурата. Јерину је приказао као веома лепу жену, свесну своје лепоте. „Љубав је име твоје, жено, таштина презиме твоје!” Волела је власт и толико јој је било стало до политичке моћи да је била таква жена која је могла да не мисли на своју децу и кућу ако би се домогла високе позиције на власти. Читалац сазнаје и да се Ђурђе дуго премишљао шта да ради и како да одговори на Муратов захтев да му дају Мару, а Јерина је донела одлуку да ипак имају рачуна да дају Мару.

Ипак, ово дело јесте сведочанство о многим историјским дешавањима, о материјалним приликама у Ђурђевој држави, о разним биткама, паду Смедерева и паду Цариграда, опсади Београда 1456. године. На последњим страницама Чедомиљ Мијатовић читаоцу саопштава о Ђурђевој смрти и како је  „… био срећан да умре а да не види пропаст српске државе средњег века” и да је „по својим способностима и по своме патриотизму бољу срећу заслуживао”.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздати и други занимљиви историјски списи, као што су: Андра Гавриловић (Деспотова властела, Црте из ослобођења Србије, Словенска путовања, Прве жртве, Битка код Велбужда), Јаша Томић (Рат на Косову и Старој Србији), Драгутин Илић (Зајечарска буна), Бранислав Нушић (Деветсто петнаеста: Трагедија једног народа) и многи други. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је online куповина књига.

Сва дела Чедомиља Мијатовића можете пронаћи ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу