Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Despot Đurađ Branković” – Čedomilj Mijatović

Jedno od najvažnijih dela Čedomilja Mijatovića je „Despot Đurađ Branković”. Mijatović je bio i književnik i istoričar, a ovo delo, pored važne književne vrednosti, značajno je jer donosi pregled istorijskih dešavanja.  Prikazujući Đurđa i njegov karakter, on nas upoznaje i sa istorijom srpskog naroda.

Delo „Despot Đurađ Branković” štampano je u dve knjige i čitalac je u mogućnosti da se upozna sa dešavanjima od Đurđevog stupanja na vlast 1427. godine, prvog oslobođenja Srbije od Turaka, pa sve do Đurđeve smrti, koja je bila 1456. godine.  Osnovna tema u ovom istorijskom delu jesu političko-istorijska dešavanja i odnosi Srbije sa Ugarskom, Vizantijom, Mlecima i Turcima.

Najpre saznajemo određene pojedinosti o Vuku Brankoviću i Stefanu Lazareviću, kao i o njihovoj smrti. Đurađ je došao posle smrti despota Stefana Lazarevića u Srbiju i pokazao se kao veoma dobar, mudar i skroman, tako da ga je narod koji je tugovao za Stefanom zavoleo. Za despota Đurđa Mijatović kaže: „Čovek visoka i snažna uzrasta, jaka i harmonički razvijena građa telesna, s pravilnim gospodskim crtama u licu, dugom kosom, gustom, okruglom, dosta kratkom bradom, dugim brcima, ličan čovek u punome smislu reči. Izraz njegova lica i sve njegovo ponašanje puno mirnoće, ozbiljnosti i dostojanstva. Ima mu šezdeset godina, ali izgleda za nekoliko godina mlađi.”

Stranice ovih dveju knjiga „Despota Đurađa Brankovića” ispisane su i zanimljivim pričama. Jedna od njih je o sudbini Jerine i Đurđa, a druga o sudbini Mare i sultana Murata. Jerinu je prikazao kao veoma lepu ženu, svesnu svoje lepote. „Ljubav je ime tvoje, ženo, taština prezime tvoje!” Volela je vlast i toliko joj je bilo stalo do političke moći da je bila takva žena koja je mogla da ne misli na svoju decu i kuću ako bi se domogla visoke pozicije na vlasti. Čitalac saznaje i da se Đurđe dugo premišljao šta da radi i kako da odgovori na Muratov zahtev da mu daju Maru, a Jerina je donela odluku da ipak imaju računa da daju Maru.

Ipak, ovo delo jeste svedočanstvo o mnogim istorijskim dešavanjima, o materijalnim prilikama u Đurđevoj državi, o raznim bitkama, padu Smedereva i padu Carigrada, opsadi Beograda 1456. godine. Na poslednjim stranicama Čedomilj Mijatović čitaocu saopštava o Đurđevoj smrti i kako je  „… bio srećan da umre a da ne vidi propast srpske države srednjeg veka” i da je „po svojim sposobnostima i po svome patriotizmu bolju sreću zasluživao”.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava reizdati i drugi zanimljivi istorijski spisi, kao što su: Andra Gavrilović (Despotova vlastela, Crte iz oslobođenja Srbije, Slovenska putovanja, Prve žrtve, Bitka kod Velbužda), Jaša Tomić (Rat na Kosovu i Staroj Srbiji), Dragutin Ilić (Zaječarska buna), Branislav Nušić (Devetsto petnaesta: Tragedija jednog naroda) i mnogi drugi. Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je online kupovina knjiga.

Sva dela Čedomilja Mijatovića možete pronaći OVDE.

Ostavite vaš komentar

Kupon ne važi za knjige koje su već na specijalnim akcijama
Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu