Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Вид Вулетић Вукасовић

Вид Вулетић Вукасовић био је српски књижевник, историчар, етнограф и педагог. Један је од најчувенијих дубровачких Срба католика.

Рођен је 16. децембра 1853. године у месту Брсечине код Дубровника. Потиче из угледне српске породице пореклом из Граца у Херцеговини. Отац се доселио у Брсечине, па се тамо и оженио и добио два сина – Вида и Бартоломија. Дионисије Миковић 1897. у Босанској вили пише о животу Вида Вулетића Вукасовића и каже да је његовом оцу био надимак Вулетић, а да им је право презиме Вукасовић.

Године 1866. Вид је ступио у дубровачко семениште, средњу школу за будуће свештенике. Матурирао је 1874, а 1876. постао је народни учитељ у Дубровнику. Те године се оспособио и за предавање у грађанској школи, па одлази на Корчулу, где ради као учитељ. Године 1897. добија ново намештење и постаје професор педагогије у женској учитељској школи.

Цар Душан у ДубровникуВид Вулетић Вукасовић био је сарадник најпрестижнијих српских и дубровачких листова. У дубровачком Словинцу оставио је велики број приповедака, животописа, песама, историјских расправа и написа о народном животу. Писао је и за Српски магазин, Зору, Јавор, Дубровник, Бршљан, Босанску вилу. Дионисије Миковић у истом чланку даље каже: „Ја мислим да ни он не би знао да изброји све колико је у нашијем и туђијем листовима написао и то би било дуго бројање, јер његов је живот писање здружено са народнијем животом.”

Написао је и роман из историје Дубровника Цар Душан у Дубровнику.

Вид Вулетић Вукасовић био је поносан што је Херцеговац и што су се његови преци храбро борили против Турака, што га је и наводило да се бави историјом Срба, проучавањем српског језика, народног живота и обичаја, знаменитости и старина, сакупљањем народних умотворина.

Био је дописни члан Српске краљевске академије.

Умро је 10. јула 1933. године у Дубровнику.

Завршићемо ову кратку биографију Вида Вулетића Вукасовића овим прикладним речима Дионисија Миковића: „Крштен је у римокатоличкој вјери и врло је примјеран син своје цркве и вјере. Али крв се не да мијењати. Вид је остао вјеран историји и традицији свог дома; и, као што су му стари били, тако је и он, од главе до пете, прави-правцати Србин.”

Сва дела Вида Вулетића Вукасовића која је објавио Порталибрис погледајте ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу