Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Вид Вулетић Вукасовић

Вид Вулетић Вукасовић био је српски књижевник, историчар, етнограф и педагог. Један је од најчувенијих дубровачких Срба католика.

Рођен је 16. децембра 1853. године у месту Брсечине код Дубровника. Потиче из угледне српске породице пореклом из Граца у Херцеговини. Отац се доселио у Брсечине, па се тамо и оженио и добио два сина – Вида и Бартоломија. Дионисије Миковић 1897. у Босанској вили пише о животу Вида Вулетића Вукасовића и каже да је његовом оцу био надимак Вулетић, а да им је право презиме Вукасовић.

Године 1866. Вид је ступио у дубровачко семениште, средњу школу за будуће свештенике. Матурирао је 1874, а 1876. постао је народни учитељ у Дубровнику. Те године се оспособио и за предавање у грађанској школи, па одлази на Корчулу, где ради као учитељ. Године 1897. добија ново намештење и постаје професор педагогије у женској учитељској школи.

Цар Душан у ДубровникуВид Вулетић Вукасовић био је сарадник најпрестижнијих српских и дубровачких листова. У дубровачком Словинцу оставио је велики број приповедака, животописа, песама, историјских расправа и написа о народном животу. Писао је и за Српски магазин, Зору, Јавор, Дубровник, Бршљан, Босанску вилу. Дионисије Миковић у истом чланку даље каже: „Ја мислим да ни он не би знао да изброји све колико је у нашијем и туђијем листовима написао и то би било дуго бројање, јер његов је живот писање здружено са народнијем животом.”

Написао је и роман из историје Дубровника Цар Душан у Дубровнику.

Вид Вулетић Вукасовић био је поносан што је Херцеговац и што су се његови преци храбро борили против Турака, што га је и наводило да се бави историјом Срба, проучавањем српског језика, народног живота и обичаја, знаменитости и старина, сакупљањем народних умотворина.

Био је дописни члан Српске краљевске академије.

Умро је 10. јула 1933. године у Дубровнику.

Завршићемо ову кратку биографију Вида Вулетића Вукасовића овим прикладним речима Дионисија Миковића: „Крштен је у римокатоличкој вјери и врло је примјеран син своје цркве и вјере. Али крв се не да мијењати. Вид је остао вјеран историји и традицији свог дома; и, као што су му стари били, тако је и он, од главе до пете, прави-правцати Србин.”

Сва дела Вида Вулетића Вукасовића која је објавио Порталибрис погледајте ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу