Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Da li znate ko je Pavle Popović?

Da li znate ko je Pavle Popović?

Pavle Popović (1868—1939) je jedan od najznačajnijih srpskih književnih istoričara i kritičara. Rođen je 16. aprila 1868. godine u Beogradu, gde je završio Veliku školu. Svoje školovanje i usavršavanje nastavio je u Ženevi i Parizu, da bi se u Beograd vratio kao jedan od najobrazovanijih ljudi svog vremena, veliki intelektualac i autoritet na polju književne istorije i kritike. Kao dugogodišnji profesor Univerziteta u Beogradu, zajedno sa svojim bratom Bogdanom Popovićem i kolegom Jovanom Skerlićem osnovao je Katedru za proučavanje srpske književnosti, gde su obrazovane i odgajane generacije srpskih intelektualaca, pisaca, nastavnika književnosti i jezika i kulturnih poslenika.

Za razliku od Bogdana Popovića i Jovana Skerlića, koji su bili u žiži javnosti svojim kritičkim radom, Pavle Popović je uvek bio u senci, manje poznat, ali nipošto manje zaslužan za domete naše nauke o književnosti. Naprotiv, njegov neumoran rad na proučavanju, sistematizaciji, i stvaranju čitavog pojmovnog sistema srpske nauke o književnosti čini Pavla Popovića pravim utemeljivačem istorije književnosti u nas, i bez njegovog preciznog, minucioznog rada ne bismo imali pregled gotovo osam vekova naše književnosti.

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na novoosnovanoj Katedri za srpsku književnost, profesor Jovan Skerlić predavao je noviju književnost, dok je profesor Pavle Popović preuzeo onaj manje popularan deo srpske književnosti: srednjevekovnu, dubrovačku i narodnu književnost. Sama priroda njegovog posla zahtevala je otkrivanje i temeljno istraživanje autentičnih tekstova srpskog jezičkog korpusa, što je sa svoje strane značilo dugotrajan, mukotrpan rad na različitim mestima koje bi ovakve spise mogle čuvati – od manastirskih biblioteka, dubrovačkih, italijanskih i drugih arhiva, sve do privatnih kolekcija. Rad se ne zaustavlja na otkrivanju, katalogizaciji i proučavanju originalnog dela, već je Pavle Popović veliki deo svog rada posvetio drugim delima koja pripadaju referentnoj ili sekundarnoj literaturi: onim delima u okviru kojih se originalna dela spominju, tumače ili delimično prenose. Zbog svega ovoga Pavle Popović je prvi srpski pravi naučnik istorije književnosti.

U svojoj bogatoj naučnoj karijeri bio je profesor na Beogradskom univerzitetu više od trideset godina, od 1904. do 1938. godine, a bio je i rektor ovog univerziteta u jednom mandatu, od 1924. do 1928. godine. Osnivač je Društva za srpski jezik i književnost (1910) i predsednik Srpske književne zadruge (1928–1937). Nakratko je bio i urednik čuvenog Srpskog književnog glasnika (1905–1906), a osnivač je časopisa Prilozi za književnost, jezik, istoriju i folklor (1921). Bio je član i sekretar Srpske akademije nauka i umetnosti.

Pored Pregleda srpske književnosti prvi put objavljenog 1909. godine, Pavle Popović ostavio je veliki broj članaka, eseja, predavanja, studija i kritika o srpskoj književnosti u periodici. Najznačajnija dela su Jugoslovenska književnost, Iz književnosti, O Gorskom vijencu, Srpska drama u 19. veku, Francuski moralisti. Zanimljivo je da je knjiga Jugoslovenska književnost napisana u Engleskoj i prvi put objavljena na Kembridžu 1918. godine.

Sva dela Pavla Popovića možete videti OVDE.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu