Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Павле Поповић?

Павле Поповић (1868—1939) је један од најзначајнијих српских књижевних историчара и критичара. Рођен је 16. априла 1868. године у Београду, где је завршио Велику школу. Своје школовање и усавршавање наставио је у Женеви и Паризу, да би се у Београд вратио као један од најобразованијих људи свог времена, велики интелектуалац и ауторитет на пољу књижевне историје и критике. Као дугогодишњи професор Универзитета у Београду, заједно са својим братом Богданом Поповићем и колегом Јованом Скерлићем основао је Катедру за проучавање српске књижевности, где су образоване и одгајане генерације српских интелектуалаца, писаца, наставника књижевности и језика и културних посленика.

За разлику од Богдана Поповића и Јована Скерлића, који су били у жижи јавности својим критичким радом, Павле Поповић је увек био у сенци, мање познат, али нипошто мање заслужан за домете наше науке о књижевности. Напротив, његов неуморан рад на проучавању, систематизацији, и стварању читавог појмовног система српске науке о књижевности чини Павла Поповића правим утемељивачем историје књижевности у нас, и без његовог прецизног, минуциозног рада не бисмо имали преглед готово осам векова наше књижевности.

На Филозофском факултету Универзитета у Београду, на новооснованој Катедри за српску књижевност, професор Јован Скерлић предавао је новију књижевност, док је професор Павле Поповић преузео онај мање популаран део српске књижевности: средњевековну, дубровачку и народну књижевност. Сама природа његовог посла захтевала је откривање и темељно истраживање аутентичних текстова српског језичког корпуса, што је са своје стране значило дуготрајан, мукотрпан рад на различитим местима које би овакве списе могле чувати – од манастирских библиотека, дубровачких, италијанских и других архива, све до приватних колекција. Рад се не зауставља на откривању, каталогизацији и проучавању оригиналног дела, већ је Павле Поповић велики део свог рада посветио другим делима која припадају референтној или секундарној литератури: оним делима у оквиру којих се оригинална дела спомињу, тумаче или делимично преносе. Због свега овога Павле Поповић је први српски прави научник историје књижевности.

У својој богатој научној каријери био је професор на Београдском универзитету више од тридесет година, од 1904. до 1938. године, а био је и ректор овог универзитета у једном мандату, од 1924. до 1928. године. Оснивач је Друштва за српски језик и књижевност (1910) и председник Српске књижевне задруге (1928–1937). Накратко је био и уредник чувеног Српског књижевног гласника (1905–1906), а оснивач је часописа Прилози за књижевност, језик, историју и фолклор (1921). Био је члан и секретар Српске академије наука и уметности.

Поред Прегледа српске књижевности први пут објављеног 1909. године, Павле Поповић оставио је велики број чланака, есеја, предавања, студија и критика о српској књижевности у периодици. Најзначајнија дела су Југословенска књижевност, Из књижевности, О Горском вијенцу, Српска драма у 19. веку, Француски моралисти. Занимљиво је да је књига Југословенска књижевност написана у Енглеској и први пут објављена на Кембриџу 1918. године.

Сва дела Павла Поповића можете видети ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу