Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Da li znate ko je Milan Vukasović

Da li znate ko je Milan Vukasović

Milan Vukasović je srpski književnik, basnopisac i aforističar rođen u Beogradu 1882. godine. Veći deo svog života proveo je u Francuskoj, u Parizu, gde je i umro 1970. godine. Njegova najpoznatija dela su: Sto basana, Moj gavran i Kroz život.

U Portalibrisovom izdanju pod nazivom Pripovetke i basne sabrane su neke od Vukasovićevih najpoznatijih i najuspelijih priča. Njegovim kratkim pripovetkama dominiraju slikoviti i lirski opisi prirode, pejzaži u kojima je naglašen lični, subjektivni ton. Intenzivan, poetski doživljaj subjekta pred veličanstvenom, zatrašujućom a predivnom, snagom prirode čini okvir pripovedanja. Devet pripovedaka Milana Vukasovića sabrano je u izdanju Pripovetke i basne: U buri oblaka i krša, Dva vodena kosa, Grad, Zora na selu, Garova junačka smrt, Srebrnasta ribica sa Usore, Kaplar Adam, Trič i Ranjenik.

U buri oblaka i krša je uzbudljiva lirska impresija uspona na Lovćen, uzburkane prirode i nepredvidivih vremenskih prilika o kojima oduševljeni subjekat svedoči. Dva vodena kosa su vrlo neobična i napeta lovačka priča, u kojoj se susret sa lepotom prirode završava tragično i gorko. Pripovetka Grad donosi dramatičnu vremensku nepogodu, podsećajući na istoimenu pripovetku Janka Veselinovića, ali ovoga puta iz naivne dečije perspektive. Kroz dečiju radoznalost i iskustvo ispričana je i Zora na selu, gde smo svedoci buđenja celokupnog seoskog domaćinstva, životinja i ljudi poslednjeg lepog i vedrog dana jeseni. Garova junačka smrt je prava realistička pripovetka, u kojoj okupljenoj dečurliji u toploj letnjoj večeri stari Jago priča strašnu priču o psu Garu i njegovom kobnom okršaju sa kurjakom. Srebrnasta ribica sa Usore je interesantna priča o dečijem doživljaju sa pecanja u kom je sabran i prvi dečiji susret sa borbom za opstanak i smrću, značajnim pitanjima kroz koja nas vodi nevina dečija priroda.

Kaplar Adam, Trič i Ranjenik, tematski bliske pripovetke, donose tragične sudbine vojnika: Adam i Trič jednostavno ne mogu da se prilagode vojničkom pozivu, prvi zato što je dobričina i ne može da se suprotstavi uvredama i začikavanjima ostalih vojnika, a Trič je maloumnik koji umesto sažaljenja i razumevanja nailazi samo na grubu šalu i – vojni zatvor. Ranjenik je priča o ranjenom vojniku čija se tiha drama odigrava u okruženju bučnog svakodnevnog života, gde ima premalo vremena i strpljenja za tuđe muke, sva u naglašenom kontrastu između smrti pojedinca i života kolektiva.

U basnama Milana Vukasovića ilustruju se opšti životni odnosi i moralna načela na oštrouman, duhovit i jasan način. Srpski pisac i aforističar Milan Vukasović vraća se istinama i vrednostima od univerzalnog značaja, ali sada u kritičkom odnosu prema novom, modernom društvu. Zanimljiv je i piščev izbor da uopšte piše savremenu, umetničku basnu, jer basna nakon epohe prosvetiteljstva, odnosno nakon La Fontena i Dositeja, kao književna vrsta prestaje da postoji. Basna je imala izuzetno važno mesto tokom ove epohe zbog pouke i koristi koju je svojim čitaocima imala da prenese. Zbog toga je posebno značajno to što kod Vukasovića basne sasvim gube ovaj prosvetiteljski cilj, i umesto klasičnog naravoučenija imaju pravi moderan komentar, ironičnu opasku ili aforističnu poentu.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava izdavačke kuće Portalibris reizdati i drugi manje poznati autori kao što su: Todor LJ. Popović (Gila), Stjepan Mitrov Ljubiša (Pričanja Vuka Dojčevića), Anđelko Krstić (Večito dužni, Pripovetke, Pripovetke, knjiga druga), Stojan Živadinović (Do poslednjeg daha, Pripovetke). Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je online kupovina knjiga.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu