Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Сима Лукин Лазић?

Сима Лукин Лазић (1863–1904) био је књижевник, новинар и драмски глумац.

Рођен је у Босанском Броду 15. августа 1863. године у трговачкој породици Лазић. Основну школу завршио је у Шапцу, а гимназију у Београду, иако је приводио крају, напустио је након треће године. С обзиром на то да није добио диплому завршене средње школе, а био је малолетан и није могао у рат српско-турски као добровољац, одлази у Крагујевац и учи се трговини. Након тога се ипак опредељује за бављење глумом, те је Сима Лукин Лазић тада постао члан разних путујућих позоришних група. Његова прва улога у Српском народном позоришту у Новом Саду била је улога Никефора из историјске трагедије Градиња и син му Немања аутора Мите Поповића. Неке друге од његових позоришних улога су Дужде од Млетака (Отело), Ранко (Смрт Стевана Дечанског), Кнез Радомир (Добрила и Миленко), Биров (Вампир и чизмар) итд.

Лазић је живео у Београду и радио као новинар. Аутор је различитих текстова национално-политичког садржаја, али писао је и хумористичко-сатиричне, историјске и књижевне текстове. Заправо, његово прво јављање у новинама било је 1886. године у хумористичком листу Стармали, који је излазио у Новом Саду и чији је уредник од 1878. до 1890. био Јован Јовановић Змај. Сима Лукин Лазић је у Београду уређивао Бич: лист за шалу и сатиру, који је излазио од 1. априла 1889. до 23. октобра 1890. Сарађивао је још и са часописима Врач погађач, Србобран, Одјек, Застава, Невен, Бранково коло и другим.

Писао је радове и у стиху и у прози, аутор је бројних афоризама, епиграма и много историјских списа. Био је велики родољуб, што се види и у делима чији је аутор. Пошто је неки део свог живота посветио и позоришту, Сима Лукин Лазић написао је чланак Поглед са позорнице на позорницу, у ком даје свој општи поглед на позориште, на глумачки одзив и жели да се ствара озбиљна позоришна критика.

Једно од познатијих Лазићевих дела јесте Кратка повјесница Срба: од постања Српства до почетка XX века, која сведочи чињеници да га је још од младости красио изражени патриотизам. Ништа мање нису познате и књиге Срби у давнини и Србин од Србина. Ова прва, Срби у давнини, полемичка је расправа о пореклу српског народа и српског имена, као и о насељавању Срба на Балкан. У књизи Србин од Србина Сима Лукин Лазић представља свештеника и историчара из Карловца Николу Беговића, који је био и борац за православље.

Лазић је аутор и познате књиге Двије оскоруше: једна мени, друга њему, објављене у Загребу 1895. године.

Он је био ожењен Зорком Милетић, синовицом Светозара Милетића. Живот му је био доста интензиван, радио је пуно, а стално се борио са болестима. Умро је у својој четрдесет првој години 19. јула 1904. у Рајићу, месту у Славонији.

Сва дела Симе Лукина Лазића можете погледати ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу