Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ćir | Lat

Da li znate ko je Sima Lukin Lazić?

Sima Lukin Lazić (1863–1904) bio je književnik, novinar i dramski glumac.

Rođen je u Bosanskom Brodu 15. avgusta 1863. godine u trgovačkoj porodici Lazić. Osnovnu školu završio je u Šapcu, a gimnaziju u Beogradu, iako je privodio kraju, napustio je nakon treće godine. S obzirom na to da nije dobio diplomu završene srednje škole, a bio je maloletan i nije mogao u rat srpsko-turski kao dobrovoljac, odlazi u Kragujevac i uči se trgovini. Nakon toga se ipak opredeljuje za bavljenje glumom, te je Sima Lukin Lazić tada postao član raznih putujućih pozorišnih grupa. Njegova prva uloga u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu bila je uloga Nikefora iz istorijske tragedije Gradinja i sin mu Nemanja autora Mite Popovića. Neke druge od njegovih pozorišnih uloga su Dužde od Mletaka (Otelo), Ranko (Smrt Stevana Dečanskog), Knez Radomir (Dobrila i Milenko), Birov (Vampir i čizmar) itd.

Lazić je živeo u Beogradu i radio kao novinar. Autor je različitih tekstova nacionalno-političkog sadržaja, ali pisao je i humorističko-satirične, istorijske i književne tekstove. Zapravo, njegovo prvo javljanje u novinama bilo je 1886. godine u humorističkom listu Starmali, koji je izlazio u Novom Sadu i čiji je urednik od 1878. do 1890. bio Jovan Jovanović Zmaj. Sima Lukin Lazić je u Beogradu uređivao Bič: list za šalu i satiru, koji je izlazio od 1. aprila 1889. do 23. oktobra 1890. Sarađivao je još i sa časopisima Vrač pogađač, Srbobran, Odjek, Zastava, Neven, Brankovo kolo i drugim.

Pisao je radove i u stihu i u prozi, autor je brojnih aforizama, epigrama i mnogo istorijskih spisa. Bio je veliki rodoljub, što se vidi i u delima čiji je autor. Pošto je neki deo svog života posvetio i pozorištu, Sima Lukin Lazić napisao je članak Pogled sa pozornice na pozornicu, u kom daje svoj opšti pogled na pozorište, na glumački odziv i želi da se stvara ozbiljna pozorišna kritika.

Jedno od poznatijih Lazićevih dela jeste Kratka povjesnica Srba: od postanja Srpstva do početka XX veka, koja svedoči činjenici da ga je još od mladosti krasio izraženi patriotizam. Ništa manje nisu poznate i knjige Srbi u davnini i Srbin od Srbina. Ova prva, Srbi u davnini, polemička je rasprava o poreklu srpskog naroda i srpskog imena, kao i o naseljavanju Srba na Balkan. U knjizi Srbin od Srbina Sima Lukin Lazić predstavlja sveštenika i istoričara iz Karlovca Nikolu Begovića, koji je bio i borac za pravoslavlje.

Lazić je autor i poznate knjige Dvije oskoruše: jedna meni, druga njemu, objavljene u Zagrebu 1895. godine.

On je bio oženjen Zorkom Miletić, sinovicom Svetozara Miletića. Život mu je bio dosta intenzivan, radio je puno, a stalno se borio sa bolestima. Umro je u svojoj četrdeset prvoj godini 19. jula 1904. u Rajiću, mestu u Slavoniji.

Sva dela Sime Lukina Lazića možete pogledati OVDE.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu