Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Милан Савић?

Милан Савић (1845–1930) био је књижевник, доктор филозофије, позоришни критичар, преводилац и истакнути културни радник.

Милан СавићРођен је 4. октобра 1845. године у Новом Кнежевцу, раније званом Турска Кањижа. Основну и средњу школу завршио је у Новом Саду, па се потом преселио у Беч, где се са студија медицине пребацио на филозофију. Студирање га води даље у Немачку, и у Лајпцигу ће докторирати филозофију.

По завршеним докторским студијама Милан Савић се враћа у Србију и ради као наставник у Горњем Карловцу и у Новом Саду, затим и у Зајечару. Док је живео и радио у Новом Саду, Савић је почео да пише. Његов књижевни опус је широк. Писао је песме, приповетке, путописе, романе, позоришне комаде, као и есеје и биографије. Његови текстови о Лази Костићу, Симу Матавуљу, Јовану Јовановићу Змају, Војиславу Илићу добили су похвале од многих. Не само што се бавио српским књижевницима него су га интересовали и политичари, па отуда радови о Светозару Милетићу, Михаилу Политу-Десанчићу или о Миши Димитријевићу.

Поред писања на српском језику, Милан Савић је писао и на немачком. Био је и преводилац. Његова преводилачка каријера била је веома успешна, а највише је преводио српске песнике, и то умногоме Змаја. Наравно, преводио је и на српски језик. Најпознатији је његов превод Гетеовог Фауста, који је објављен 1920. године, а започето је превођење 1882. У Београду и у Српском народном позоришту у Новом Саду Фауст је, по Савићевом преводу, игран на сцени 1886. Тим преводом овај преводилац није био задовољан, па и не чуди чињеница да је тек после дугих 38 година преданог рада он објављен. Осим Фауста, превео је и Ифигенију, још једно Гетеово драмско дело.

Несумњиво је да је овај свестрани књижевник имао доминантно место у друштву културних и књижевних радника. Популарност је стекао и радећи у Матици српској. Прилику за рад у овој значајној српској културној и научној институцији добио је већ 1874. године, када је постао члан Књижевног одељења. Годину дана касније је изабран за Матичиног секретара, и на тој позицији је био до 1911. године, када је ово место припало позоришном критичару и историчару књижевности Тихомиру Остојићу. Матица српска донела је Милану Савићу пријатељство са Урошем Предићем, добро познатим српским сликаром, који је радио портрете добротвора и задужбинара за ову установу.

Велики је Савићев рад и када су у питању књижевни часописи. Био је уредник Летописа Матице српске, а са Јованом Грчићем уређивао је часопис Стражилово.

Занимао се и за позориште и писао позоришне критике и комаде. Његов драмски спев Дојчин Петар и шаљива игра Цар проводаџија најбоље су прихваћени комади. Цар проводаџија је драма са историјском тематиком и први пут је изведена на сцени у Београду 1900. године, и њу је Бранислав Нушић високо похвалио. У листу Позориште објављивао је критике о представама: Кир Јања, Отело, Максим Црнојевић, Нора, Сабља Краљевића Марка, или критике о глумцима: Ружић у Шекспировим улогама, Глумац почетник, Ленка Хаџићева, и друге. Није он имао везе са позориштем искључиво као писац, него је био и члан Управног одбора Друштва Српског народног позоришта.

Интересантно је, мада није први пут да писци користе псеудоним. Тако је радио и Милан Савић, потписујући се као Коста Ристић, и као такав је аутор једночинке Наживио се и свог првог оригиналног комада – Последња воља. Друге његове познате драме су: Проводаџије, Марија, На леп начин, Одсудни тренуци. Био је и путописац, па читајући његов путопис Из старога Дубровника, упознаћете се са историјском позадином, али и ауторовим импресијама и причама о Дубровнику из 15. века.

Милан Савић је био ожењен Јулком Давидовац. Њихова ћерка јединица је чувена Аница Савић Ребац, на коју је отац – Милан Савић – пренео љубав према књижевности и филозофији.

Умро је у Београду 21. фебруара 1930. године.

Сва дела Милана Савића која је Порталибрис објавио погледајте ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу