Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Јован Жујовић?

Јован Жујовић (1856–1936) био је први српски геолог, творац геолошке науке у Србији, археолог и антрополог.

Детињство и школовање

Године 1856, када су се родили српски великани Никола Тесла, Стеван Стојановић Мокрањац и Степа Степановић, рођен је 18. октобра у Брусници, насељу у општини Горњи Милановац, и Јован Жујовић. Миленко, његов отац, родио се за време Првог српског устанка, а  током свог живота је био присталица Обреновића. Касније је постао начелник Рудничког округа, а Јован је управо у том крају и дошао на свет. У месту Неменикуће је кренуо у основну школу, а завршио ју је у Београду, где су се преселили породично. Дошавши у главни град, комшија им је био Вук Караџић, па је Јован Жујовић био у прилици да као дете проводи време са реформатором српског језика и да га упозна. Овде је завршио Теразијску полугимназију и Београдску реалку.

Врло рано је показао интересовање за социјалистички покрет, те постаје присталица Светозара Марковића и његових идеја, захваљујући коме је наставио студије на Природно-математичком факултету на Великој школи, јер је првобитно студирање у Цириху прекинуо због тога што га је политика више интересовала.

Можемо с правом рећи да је од почетка Јован Жујовић био окружен великим личностима. То потврђује и чињеница да му је један од професора на факултету био Јосиф Панчић, који је великим делом заслужан за Жујовићеву љубав према природним наукама. Убрзо је дипломирао на Факултету наука у Паризу, где је учио још и Антрополошку школу и природне науке на Сорбони. На Сорбони је потом и дипломирао.

Професор, геолог, академик, министар и политичар, планинар

Личност која ће се заувек спомињати у Србији на спомен речи „микроскоп” без сумње је Јован Жујовић. Пошто се вратио у Београд, донео је први поларизациони микроскоп у наше крајеве, што је од изузетног значаја за развој науке. Веома се интересовао за геолошке појаве, па је испитивао стене, руде, минерале, минералне воде. Он је оснивач геолошке науке у Србији, а на Великој школи радио је као професор. Такође је и утемељивач Катедре за минералогију и геологију. Године 1896. постао је ректор Велике школе. Писао је уџбенике из геологије и направио је прву геолошку карту Србије. Он је оснивач Српског геолошког друштва и покретач часописа Геолошки анали Балканскога полуострва.

Славни Јован Жујовић остварио се и као академик. Члан Српске краљевске академије постао је 5. априла 1887. У почетку је био секретар, а после смрти Стојана Новаковића заузео је место председника. У Југословенској академији знаности и умјетности такође је био члан, као и у Мађарској академији наука.

За време владе Љубомира Стојановића био је министар просвете и министар иностраних послова. Функцију министра просвете обављао је и у влади Николе Пашића, а пензионисан је 1912. године. Једно време, од 1903. до 1912, био је народни посланик. Заслужан је за формирање Самосталне радикалне странке.

Један је од првих планинара у Србији, што нимало не изненађује с обзиром на то колико је волео природу. Освајао је врхове српских планина, али и Урала, Кавказа, швајцарских Алпа. Основао је Српско планинарско друштво, чији је био доживотни председник.

Повлачење из јавности и крај живота

Истакнута и разноврсна каријера Јована Жујовића приводила се крају и 1931. повукао се из јавног живота. Забележене су његове речи: „Ова година ми неће донети ничега новога. Ако буде шта ново, биће погоршање садашњег стања. Све мање сам задовољан самим собом и увиђам да моме злу нема лека. Није то само склероза и друге телесне нелагодности, туга ме држи стално и све јаче.” Његовом смрћу, 19. јула 1936. у Београду, било је гануто целокупно становништво, а потресан говор одржао је Јаша Продановић.

Најзначајнија дела Јована Жујовића су: Камено доба, Геологија Србије I–II, Постање Земље и наше домовине, Општа геологија, Петрографска минералогија, Основи за геологију Краљевине Србије.

Сва дела Јована Жујовића која је објавио Порталибрис погледајте ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу