Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ćir | Lat

Da li znate ko je Dimitrije Mita Popović?

Dimitrije Mita Popović (1841–1888) jedan je od onih autora koji su čitavo svoje stvaralaštvo posvetili svojoj domovini, pitanju svoje nacije, osvajanju slobode i njenom očuvanju, a da pritom nisu ni rođeni na njenom tlu. Čak je za Popovića specifično i što nije govorio srpski jezik u detinjstvu. Poreklom je, naravno, iz srpske porodice, o čemu svedoči i njegovo prezime Popović, dok je majčino devojačko Kresojević.

Pošto je oduvek bio duha naklonjenog umetnosti, najpre je pokušao da piše pesme na mađarskom. I inače se divio važnim mađarskim poetama, čije  je pesme kasnije prepevavao, odnosno pisao sopstvene verzije sa njihovim motivima, a to su Aranji, Verešmarti, Petefi.

Srpski je Dimitrije Mita Popović ozbiljno počeo da uči tek u dvadesetim godinama, dok je radio kao vaspitač srpske dece. Neverovatno je koliko je njegova želja bila jaka da pripada nacionu i da onim što može, a to je stvaranje, doprinese nekim važnim ciljevima srpske zajednice.

Obrazovanje i karijera

Zanimljivo je da je on još jedan učeni Srbin koji nije želeo da se posveti crkvi i postane kaluđer, iako je njegova majka to priželjkivala – to je bio dobar put za mladiće iz siromašnih porodica. Uz podršku profesora iz svoje gimnazije u rodnom mestu Dimitrije Mita Popović odlazi u Budimpeštu, gde upisuje prava. Kasnije se veći deo života pravom i bavio, ali je uspevao da se posveti i stvaranju, jer je očigledno njegovoj duši to bilo nužno. Iako je i nakon ženidbe Srpkinjom, Milom Savić, živeo i dalje u rodnoj Baji, nije bio lojalan Mađarima u svakoj prilici. I tako je, odbivši da slavi mađarsku pobedu nad Rusima, bio nepoželjan, te je otputovao. Želeo je da ode u Novi Sad i tamo živi, ali je sudbina htela da ga put povede u Sombor, gde se nadalje bavio advokaturom.

Iako ga Skerlić nikada nije uvrstio među naše najbolje pesnike, Dimitrije Mita Popović pisao je pesme koje su oduševljavale mnoge i koje su izlazile u svim važnim književnim časopisima: Danica, Letopis Matice srpske, Golub, Preodnica, Stražilovo i Javor.

Nažalost, osetljiv kakav je bio, imao je problema sa depresijom, pa je u poznijim godinama boravio u bolnici za duševno obolele, gde je i okončao svoj život.

Zbirke pesama i prevođenje

Za života je napisao veći broj pesama koje su raspoređene u četiri zbirke, a u kojima se pronalaze različite teme i motivi, te se Dimitrije Mita Popović ne može definisati samo kao pesnik rodoljubive poezije, niti deskriptivne, ljubavne, romantičarske. Činjenica je da epsko dominira, kao i pitanje oslobođenja Srba od Turaka i čežnja za slobodom i samostalnošću – što jesu bila goruća pitanja u njegovo vreme.

Zanimljivo je i da se Dimitrije Mita Popović bavio prevođenjem važnih evrospkih pisaca: Aleksandra Puškina, Viktora Igoa, Bajrona, pored pomenutih mađarskih, koje je i obrađivao i prepevavao – Šandora Petefija, Mihalja Verešmartija, Janoša Aranjija…

Kompozitori su komponovali neke od Popovićevih pesama, od kojih je verovatno najpoznatija Sedi Mara na kamen-studencu.

Epski spev i drame

Autor je i epskog speva Kraljević Marko, koji se uklapa, generalno, u njegovu rodoljubivu poeziju, a ostavio je za sobom i nekoliko drama raznolike tematike: Krvavi presto, Stevan, poslednji kralj bosanski, Car Jovan Silom pesnik, Gradinja i sin mu Nemanja, Naši seljani.

Iako je Dimitrije Mita Popović bio plodan autor, njegova dela do sada nisu bila dovoljno prisutna na književnoj sceni, u mnogim aspektima nepravedno je zapostavljen i njegovo odsustvo predstavlja gubitak za srpsku poeziju, posebno u pogledu nadahnutog pisanja o oslobođenju od tuđina, i to iz pera vojvođanskog Srbina. Portalibris tu pogrešku ispravlja reizdavanjem dela Mite Popovića.

U okviru edicije Otrgnuto od zaborava Portalibris je reizdao dela mnogim poznatih i manje poznatih pesnika među kojima su Jovan Dučić, Milan Rakić, Božidar Nikolajević, Mirko Korolija itd.

Sva dela Dimitrija Mite Popovića možete videti OVDE.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu