Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Андра Гавриловић?

Андра Гавриловић (1864–1929) био је значајан српски писац, универзитетски професор, велики борац за традицију и културу.
Образовање је започео у Жабарима код Пожаревца, гимназију завршио у Чачку, а затим Филозофски факултет у Београду. Потом је радио као професор у престоници и у Нишу. Иако је књижевни рад започео пишући песме, највећи део његовог опуса посвећен је важним личностима из прошлости о којима је писао. Вероватно најпознатије дело Андре Гавриловића је његова биографија Светог Саве, али и роман Прве жртве, који даје специфичан приказ и тумачење односа браће Мрњавчевића и Маричке битке.
Пред почетак Првог светског рата боравио је у Бечу, Војводини и Дубровнику у име српске владе, што му је дало прилику за разумевање дипломатије, као и упознавање различитог историјског наслеђа, положаја и односа нашег народа са великим силама. Као и већина, Андра Гавриловић са почетком Првог светског рата заједно са народом и војском пошао је да пређе Албанију. Каније ће учествовати у различитим мисијама у Француској, где ће остварити одређена познанства у престижним круговима, те ће двадесетих држати предавања о културној историји Срба.
Треба рећи да се поред историјских биографија бавио и писањем приповедака, књижевних расправа, које представљају значајан допринос разумевању српске књижевности.
Занимиљиво је да се Андра Гавриловић бавио и проучавањем дубровачке књижевности.
Као љубитељ српске традиције и историје он је, као и у роману Прве жртве, приказао наше знамените личности и у делу Знаменити Срби 19. века.
У роману Прве жртве описује витешки живот, љубавне ситуације, краће речено последње дане браће Мрњавчевића: Угљеше, Вукашина и Гојка.
Ове историјске личности, велможе из времена пред сам Косовски бој опевани су у народним песмама. За њих се везују различите легенде, историјске произвољности, а посебно су важни и као преци Марка Краљевића, најпознатијег српског јунака.
Андра Гавриловић је успео да у свом роману помири историјско, легендарно, фикционално, увео је чак и неке нове личности из народа какве су могле да постоје у оно доба, а које читаоцу разјашњавају ситуацију, прказују дух времена, начин живота и тако даље.
Романом Прве жртве поставио је Андра Гавриловић темеље српског историјског романа, а занимљиво је да ово његово дело личи и на модерне књиге епске фантастике у које су уткане личности и догађаји из српске историје.

Дела овог аутора можете пронаћи ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу