Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Андра Гавриловић?

Андра Гавриловић (1864–1929) био је значајан српски писац, универзитетски професор, велики борац за традицију и културу.
Образовање је започео у Жабарима код Пожаревца, гимназију завршио у Чачку, а затим Филозофски факултет у Београду. Потом је радио као професор у престоници и у Нишу. Иако је књижевни рад започео пишући песме, највећи део његовог опуса посвећен је важним личностима из прошлости о којима је писао. Вероватно најпознатије дело Андре Гавриловића је његова биографија Светог Саве, али и роман Прве жртве, који даје специфичан приказ и тумачење односа браће Мрњавчевића и Маричке битке.
Пред почетак Првог светског рата боравио је у Бечу, Војводини и Дубровнику у име српске владе, што му је дало прилику за разумевање дипломатије, као и упознавање различитог историјског наслеђа, положаја и односа нашег народа са великим силама. Као и већина, Андра Гавриловић са почетком Првог светског рата заједно са народом и војском пошао је да пређе Албанију. Каније ће учествовати у различитим мисијама у Француској, где ће остварити одређена познанства у престижним круговима, те ће двадесетих држати предавања о културној историји Срба.
Треба рећи да се поред историјских биографија бавио и писањем приповедака, књижевних расправа, које представљају значајан допринос разумевању српске књижевности.
Занимиљиво је да се Андра Гавриловић бавио и проучавањем дубровачке књижевности.
Као љубитељ српске традиције и историје он је, као и у роману Прве жртве, приказао наше знамените личности и у делу Знаменити Срби 19. века.
У роману Прве жртве описује витешки живот, љубавне ситуације, краће речено последње дане браће Мрњавчевића: Угљеше, Вукашина и Гојка.
Ове историјске личности, велможе из времена пред сам Косовски бој опевани су у народним песмама. За њих се везују различите легенде, историјске произвољности, а посебно су важни и као преци Марка Краљевића, најпознатијег српског јунака.
Андра Гавриловић је успео да у свом роману помири историјско, легендарно, фикционално, увео је чак и неке нове личности из народа какве су могле да постоје у оно доба, а које читаоцу разјашњавају ситуацију, прказују дух времена, начин живота и тако даље.
Романом Прве жртве поставио је Андра Гавриловић темеље српског историјског романа, а занимљиво је да ово његово дело личи и на модерне књиге епске фантастике у које су уткане личности и догађаји из српске историје.

Дела овог аутора можете пронаћи ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу