Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Čitanka zaboravljenih”, Sofija Đurić

Priča sa konkursa Veliki srpski XIX vek 2021. godine

 

Te godine u školi smo učili o Prvom i Drugom srpskom ustanku i vladavini Karađorđevića i Obrenovića. Govorili smo o bunama, ustavima, zakonima i slično. Sve je bilo isto kao u osnovnoj školi, bez ikakvih zanimljivosti, novih stvari ili dodataka. Naravno, nisam očekivala da će se lekcija promeniti, ali sam mislila da ću ove godine čuti malo više o svakodnevnom životu, kulturi i umetnosti tog vremena. Kada sam o tome razgovarala sa drugarima, oni su mi rekli da je bolje ovako nego da učimo dodatno. Jedina osoba s kojom sam mogla da razgovaram ovim povodom bila je baka, koja je radila kao nastavnica istorije pre nego što se penzionisala. „Draga, nastava u školi je tu da bi obezbedila osnovno obrazovanje i zato ne ide dalje od godina i činjenica. Međutim, to ne znači da treba da prestaneš da istražuješ, već da sama pronađeš odgovor”, rekla je baka. To me je podstaklo da sama krenem u potragu. Išla sam u biblioteke, muzeje i arhive dok nisam našla ono što me je zanimalo. Saznala sam razne zanimljivosti, a odlučila sam da izdvojim najinteresantnije.

Prva stvar koju sam saznala jeste da je i u to vreme postojala takozvana žuta štampa. Tu štampu je zastupao Petronije Pera Todorović. Iako su ljudi čitali njegove novine, nije bio omiljen u svetu pisaca, toliko da ga je poznati pisac Janko Veselinović klevetao. Nije ni čudo što je ostao zaboravljen.

O Vojislavu Iliću znaju i vrapci na grani, a o njegovom bratu se ne priča dovoljno iako je to zaslužio. Dragutin Ilić je imao zanimljivu karijeru. Pripadao je romantizmu, a napisao je prvu naučnofantastičnu dramu na svetu. Kritikovao je vlast Milana Obrenovića i zbog toga bio proganjan, a sarađivao je s najpoznatijim književnikom svoga vremena, Ivom Andrićem. Zaista me čudi što ga Jovan Skerlić nije priznao kao dobrog književnika, ali to je tema za neki drugi razgovor.

Stojan Novaković se u lekcijama navodi samo kao političar Napredne stranke, dok se on tokom svog života bavio i drugim stvarima. Jako mlad je stupio u SUD (Srpsko učeno društvo), radio je kao bibliotekar Srpske narodne biblioteke, bio je predsednik Srpske kraljevske akademije i obavljao još mnogo drugih funkcija. Bavio se prevođenjem stranih dela na srpski jezik i istorijom srpske kulture.

Zbog toga sam odlučila da napišem knjigu, to jest da na jednom mestu prikupim sve informacije o istorijskim ličnostima o kojima se ne priča dovoljno, da bih ih na taj način sačuvala i otrgla od zaborava. Hvala svima koji su došli na ovu svečanost i ukazali mi time svoje poštovanje.

(odlomak iz govora Lene Simić, profesorke istorije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, povodom izdavanja knjige „Čitanka zaboravljenih”)

Ostavite vaš komentar

Kupon ne važi za knjige koje su već na specijalnim akcijama
Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu