Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Читанка заборављених”, Софија Ђурић

Прича са конкурса Велики српски XIX век 2021. године

 

Те године у школи смо учили о Првом и Другом српском устанку и владавини Карађорђевића и Обреновића. Говорили смо о бунама, уставима, законима и слично. Све је било исто као у основној школи, без икаквих занимљивости, нових ствари или додатака. Наравно, нисам очекивала да ће се лекција променити, али сам мислила да ћу ове године чути мало више о свакодневном животу, култури и уметности тог времена. Када сам о томе разговарала са другарима, они су ми рекли да је боље овако него да учимо додатно. Једина особа с којом сам могла да разговарам овим поводом била је бака, која је радила као наставница историје пре него што се пензионисала. „Драга, настава у школи је ту да би обезбедила основно образовање и зато не иде даље од година и чињеница. Међутим, то не значи да треба да престанеш да истражујеш, већ да сама пронађеш одговор”, рекла је бака. То ме је подстакло да сама кренем у потрагу. Ишла сам у библиотеке, музеје и архиве док нисам нашла оно што ме је занимало. Сазнала сам разне занимљивости, а одлучила сам да издвојим најинтересантније.

Прва ствар коју сам сазнала јесте да је и у то време постојала такозвана жута штампа. Ту штампу је заступао Петроније Пера Тодоровић. Иако су људи читали његове новине, није био омиљен у свету писаца, толико да га је познати писац Јанко Веселиновић клеветао. Није ни чудо што је остао заборављен.

О Војиславу Илићу знају и врапци на грани, а о његовом брату се не прича довољно иако је то заслужио. Драгутин Илић је имао занимљиву каријеру. Припадао је романтизму, а написао је прву научнофантастичну драму на свету. Критиковао је власт Милана Обреновића и због тога био прогањан, а сарађивао је с најпознатијим књижевником свога времена, Ивом Андрићем. Заиста ме чуди што га Јован Скерлић није признао као доброг књижевника, али то је тема за неки други разговор.

Стојан Новаковић се у лекцијама наводи само као политичар Напредне странке, док се он током свог живота бавио и другим стварима. Јако млад је ступио у СУД (Српско учено друштво), радио је као библиотекар Српске народне библиотеке, био је председник Српске краљевске академије и обављао још много других функција. Бавио се превођењем страних дела на српски језик и историјом српске културе.

Због тога сам одлучила да напишем књигу, то јест да на једном месту прикупим све информације о историјским личностима о којима се не прича довољно, да бих их на тај начин сачувала и отргла од заборава. Хвала свима који су дошли на ову свечаност и указали ми тиме своје поштовање.

(одломак из говора Лене Симић, професорке историје на Филозофском факултету у Новом Саду, поводом издавања књиге „Читанка заборављених”)

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу