Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Чедомиљ Мијатовић: „Пад Цариграда”

Чедомиљ Мијатовић био је књижевник, економиста, историчар, политичар и дипломата. Припадао је Напредној странци, тражио ослонац у Аустроугарској, и био је велики русофоб. Изузетно је поштовао веру, и као прави хришћанин, неколико пута је и био помињан за кандидата за високо место у црквеној хијерархији. Као историчар, написао је бројна дела из политичке и економске историје. Био је изузетно цењен као књижевник, а његова дела одисала су патриотским духом. Поред новела које је написао, занимљив је његов путопис Цариградске слике и прилике.

Како је Мијатовић неговао патриотизам, није ни чудо што пише о Цариграду. Поред поменутог путописа, његово историјско дело је Пад Цариграда. Ово дело објављено је 1877. године и у њему нам представља дешавања на Балканском полуострву у 14. и 15. веку. Та дешавања и догађаји су били веома значајни, а донели су, како сам аутор каже, трагичност. Већ од почетка 1452. године Турци су почели да се спремају за освајање Цариграда, највеће историјске и географске престонице, да би га коначно освојили крајем маја 1453. године. Каже се да је султан Мехмед из дана у дан горео у све већој жудњи да освоји Цариград.

Чедомиљ Мијатовић нам у Паду Цариграда предочава детаљно сва дешавања и намере султана Мехмеда. Имамо прилику, захваљујући казивању Мијатовићевом, да пратимо и доживимо све оно што је цар Константин гледао и у себи проживљавао због моћи султана Мехмеда. Читалац се упознаје са планом опсаде (припрема турска за напад и грчка за одбрану), као и самом опсадом Цариграда. Страшно је било после пуцњаве из топова, хране је нестајало, куле су биле срушене. „Небо као да се затворило: не прима ни молитве ни метанисања, ни уздахе ни сузе, затворило се у појању калуђера и вапају престрављених жена. Узалуд погледају кад ће се појавити Богородица у љубичастој хаљини да по зидинама градским корача, те да само једним погледом својим Агарјане у бекство обраћа. И овај народ што лежи по црквама и око цркава, не дижући се са молитве, почиње да се умара.” Цар Константин није сакривао своје емоције и плакао је над судбином свога народа. Сцена када цар последњи пут иде у Цркву Свете Софије можда је и најемотивнија сцена у Паду Цариграда. Са пуно емоције, нежности, патње, туге и бола Мијатовић бележи како цар стоји пред свим тим величанством пун достојанства, али истовремено и пун скрушености. Када је излазио из цркве, знајући да ће за који сат душу да преда Богу, „зајечала је црква од јаука и плача”. С царевом погибијом издахнула је хиљадугодишња Византијска царевина.

Султан је ушао дан после покоља и победе турских војника на једренску капију и упутио се право ка Светој Софији. Његовом молитвом по муслиманским прописима на олтару „најславнија и најлепша црква православна претвори се у џамију, крст се скиде, а полумесец стави на Аја Софију”, пише Чедомиљ Мијатовић у Паду Цариграда.

Пад Цариграда заиста представља вредно књижевно дело, а истовремено и драгоцени документ једне велике и битне епохе. Сам Мијатовић га и завршава тако што говори да се у том моменту навршава четири стотине деведесет и шест година како је пропала Византијска царевина.

 

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздати и други занимљиви историјски списи, као што су: Андра Гавриловић (Деспотова властела, Црте из ослобођења Србије, Словенска путовања, Прве жртве, Битка код Велбужда), Јаша Томић (Рат на Косову и Старој Србији), Драгутин Илић (Зајечарска буна), Бранислав Нушић (Деветсто петнаеста: Трагедија једног народа) и многи други. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је online куповина књига.

Сва дела Чедомиља Мијатовића можете пронаћи ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу