Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Бранислав Нушић, приповедач

Бранислав Нушић један је од најплоднијих српских књижевника, и готово да нема књижевног жанра или текстуалног облика у ком се није опробао – од комедија и драма, преко романа, приповедака све до журналских текстова, козерија и мемоара. С пуним правом убраја се у највеће класике српске књижевности. Нушић је један од наших најигранијих комедиографа, и тешко да ће се наћи иједан репертоар неког од српских позоришта без бар неке његове комедије у сезони. Његова дела су од 1950. године до данас адаптирана у више од 50 телевизијских и биоскопских филмова. Не само као драматург већ и као управник позоришта, редитељ и глумац-аматер Бранислав Нушић имао је изванредно значајну улогу у развоју позоришног и културног живота између два светска рата.

Можда баш због велике популарности Нушића као драмског писца, често се заборавља, па и занемарује његов ништа мањи опус романа, приповедака, новинских чланака и мемоара. Издавачка кућа Порталибрис је у оквиру своје едиције Отргнуто од заборава посветила пажњу како оним најзначајнијим и најпопуларнијим Нушићевим делима, тако и оним мање познатим и неправедно занемареним. У Порталибрисовом издању целокупних дела Бранислава Нушића налазе се и три збирке приповедака: Приповетке, Приповетке ИИ и Приповетке ИИИ.

Имајући на располагању на једном месту све Нушићеве приповетке, читаоци су у могућности да виде сав распон и ширину његових тема и мотива, тако да ове збирке пружају прилику за синхронијски преглед Нушићевог стваралаштва. Његова критика људске природе, власти и различитих друштвених феномена присутна у његовим најзначајнијим комедијама, лако је препознатљива и у приповеткама. Јунаци ће се борити за свој углед и престиж у друштву, по сваку цену ће настојати да удовоље „свету”, желеће да се прикажу отмени и модерних схватања. Такве су на пример приповетке: Жртва науке, Бесни Теофило, Спира „Соко” из Приповетки ИИ, или Девојка са недостатком, Г. Томина друга младост, Шећерна болест, Джелат, Фотографија, Једна афера из Приповетки ИИИ. У приповеци Мис Мачковац Видоје прима на себе бригу да спасе част свог села пред светом, јер „шта ће Европа рећи када чује да село Мачковац није још своју мис изабрало.” Ликови Бранислава Нушића су обични људи, мали људи, они који не могу да удовоље захтевима и испуне очекивања друштва, који не могу да се снађу у колоплету ситуација у којима су се нашли, па комика и извире из њихових безуспешних напора да буду оно што нису.

Друштво којим влада спрега новца, силе и политичке власти осликава се у готово свим Нушићевим делима, ништа мање у његовим приповеткама него у његовим чувеним комедијама. Појединац суочен са безличном и ригидном бирократијом и корумпираним државним институцијама упада у апсурдне ситуације из којих нема излаза, само да би на крају постао жртва таквог друштвеног система. Нушићеве приповетке у којима доминира ова тема су: Класа, Тринаести, Кикандонска посла, Регулација, нивелација, канализација (Приповетке), Храм Св. Луке у Ровцима, Министарско прасе (Приповетке ИИ), Дивина цомедиа, Продавац гробница, Невоље Аркадија Јаковљевића (Приповетке ИИИ).

Посебан део Нушићевих приповедака бави се мушко-женским односима и браком као централним друштвеним питањем. Свет у коме један супружник има „модерно” схватање брачног живота за Бранислава Нушића постаје непресушни извор комичних заплета. Јунаци најчешће сами стварају ситуацију коју по сваку цену желе да избегну: Добар пријатељ, Царина се мора платити, Ноге број 14, Две концертне тачке (Приповетке ИИ), Паметнији увек попушта, Длака, Ампутација (Приповетке ИИИ).

У својим приповеткама Нушић доноси много хумора, али дозвољава да осетимо и меланхолију и тугу која се пословично скрива иза сваког великог комедиографа. У збирци Приповетке налазе се и чувени Листићи, приповетка проистекла из личног кажњеничког искуства, која пружа могућности за ново читање Нушића, сада не само као комедиографа већ и као писца модерног искуства.

 

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздата и приповедна дела других српских писаца као што су: Борисав Станковић (Стари дани, Изабране приповетке), Бранимир Ћосић (Као протекле воде), Душан Радић (Три километра на сат), Андра Гавриловић (Бели снови, Невина чаробница), Анђелко Крстић (Вечито дужни, Приповетке, Приповетке, књига друга) и др.

Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлине куповина књига.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу