Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Бранислав Нушић: Из полупрошлости, приче и драме

Бранислава Нушића познајемо сви углавном као драматурга и најзначајнијег комедиографа српског реализма. До сада смо се сусретали са његовим најпознатијим комедијама и романима, а сада је прави тренутак да га боље упознамо и као писца приповедака, посмртних говора и краћих драмских комада.

Први део књиге Из полупрошлости, приче и драме представља једна по свему посебна Нушићева приповетка. Ташула је прича о истоименој охридској робињи, коју Џеладин-бег одводи у свој харем. Без обзира на свој статус робиње, она брзо прираста бегу за срце и он је третира као своју другу жену, поред прве – Саби-хануме. Велику наклоност Џеладин-бега Ташула користи како би задржала своју веру, остала православка, што јој је полазило за руком све док његова љубав према њој није дошла до тих граница да изазове љубомору његове прве жене. Њеном љубомором радња почиње да се захуктава све до свог врхунца, убиства Џеладин-бегова.

Највећи део дела Из полупрошлости, приче и драме чини управо збирка прича Из полупрошлости. Занимљив наслов ове Нушићеве збирке, прошлост која није баш толико далека да бисмо је само тако назвали, упућује на још занимљивији садржај. Занима вас како је Београд некад изгледао? Бранислав Нушић вас кроз 32 приче води на узбудљиво путовање улицама некадашњег главног града Србије, посебан акценат стављајући на београдски бонвивански живот, живот београдских кафана и њихових сталних посетилаца. Како су поједине београдске кафане добиле своја имена и које од њих и даље красе улице нашег главног града, дајући му посебан печат и дах старог времена, сазнаћете уколико купите карту за Нушићево путовање, али овога пута не око света, већ преко старих београдских улица.

Збирком Из полупрошлости Бранислав Нушић се придружије другим српским писцима који су нам оставили значајне описе старог Београда, као што су на пример Коста Н. Христић са Записима старог Београђанина,  Бранимир Ћосић са Покошеним пољем, Милица Јанковић са романом Плава госпођа, Милутин Ускоковић са Дошљацима и Чедомиром Илићем, Милутин Гарашанин са својим Доколицама.

Сегмент у коме Нушића можда још и најмање познајемо јесу управо његови пригодни текстови. Као драматург Нушић се посебно интересовао за саму вештину говорења, објавивши притом и књигу Реторика, посвећену тој вештини. Његове Посмртне беседе представљају још један вид практичне примене говорне вештине, одишући снажном емоцијом и на тај начин дајући почаст својим великим пријатељима и угледним људима.

Ни ова збирка Из полупрошлости, приче и драме не може проћи без жанра по којем је Бранислав Нушић најпознатији и чији је он синоним у књижевности српског реализма. Стога смо у овај опус уврстили и два мање позната али изузетно драгоцена драмска комада: Пред позориштем и У српској кући. Оснивање Народног позоришта у Београду и развој драме буде огромно интересовање Београђана и људи из околних градова који су се само због позоришних представа упућивали у Београд. И као што у комаду У српској кући одаје почаст свом великом пријатељу Јовану Јовановићу Змају, у драмском комаду Пред позориштем Бранислав Нушић одаје почаст грађанству које једнако као и глумци даје душу том истом позоришту; грађанству које чека у реду не би ли добило карту за представу која ће се одиграти то вече; које игра другу улогу у том истом позоришту, јер чему позориште ако нема публике, која ће то гледати и својим гледањем учествовати у представи. Комад Пред позориштем представља драму у којој управо публика игра главну улогу.

 

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава издавачке куће Порталибрис издата целокупна дела Бранислава Нушића као и књиге других мање познатих приповедача као што су: Анђелко Крстић (Приповетке, Приповетке, књига друга, Вечито дужни), Вељко Милићевић (Приповетке), Милица Јанковић (Путем, Људи из скамије), Илија Вукићевић (Прича о селу Врачима, Људско срце) и многи други.

Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлине куповина књига.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу