Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Богдан Поповић: „Антологија новије српске лирике”

Богдан Поповић је био српски књижевни критичар и есејиста. Рођен је 20. децембра 1863. године у Београду, где је и умро 7. новембра 1944. године. Сматра се творцем књижевне критике у српској књижевности и сврстава се у ред најзначајнијих српских и југословенских књижевних критичара. Од огромног значаја је утицај Богдана Поповића на млађе књижевне нараштаје, као и на правац савремене српске књижевности. Његова Антологија новије српске лирике се убраја у најбоље радове те врсте у целокупној српској књижевности.

Богдан Поповић је својим радом остваривао изванредне резултате и као писац, први уредник првог књижевног часописа уређеног по мерилима тадашње европске књижевности – Српског књижевног гласника, али и као универзитетски професор и оснивач бројних друштава. Такође, био је редован члан Српске академије наука и уметности. Српску књижевност обогатио је француским духом и модерним књижевним и уметничким схватањима, те је на тај начин створио модерну српску књижевну критику и утицао на развој неколико најзначајнијих српских писаца.

Писање је почео у разним политичким часописима, а у Отаџбини је радио од 1887. године. Као што смо већ истакли, покретач је најзначајнијег књижевног часописа прве половине 20. века –  Српског књижевног гласника. Први бројеви појавили су се, готово симболично, на самом почетком века, тачније 1901. године, и својом појавом представљају отварање врата и улазак модерне у српску књижевност, а часопис је и код обичних читаоца пробудио интересовање за књижевност. У њему је Богдан Поповић објавио 1914. године прву књигу својих Огледа из књижевности и уметности.

Богдан Поповић је био више теоретичар него практичар. Значајне су његове студије о начелу хармоније, васпитању укуса, алегорији и сатири, естетичкој анализи, књижевним листовима, песничкој дикцији, југословенској уметности и многе друге. У приступу поједином делу уопштавао је критику, бавио се теоријским излагањима и на тај начин давао исцрпне естетичке студије.

Сва критичка и естетичка начела Богдана Поповића слила су се у јединствено дело српске књижевности прве половине 20. века – чувену Антологију новије српске лирике. Као што њен „састављачˮ истиче, песме су изабране по строгим критеријумима и тако да после једне лепе песме не морамо прочитати неколико мање лепих, већ су све лепе, „целе лепеˮ. Композицијски Антологија новије српске лирике је сегментирана на три доба, уводну и завршну песму. Прво доба (1840–1880) почиње најлепшим песмама Бранка Радичевића, за којим долазе песници са дубљим осећањем, јачим темпераментом и разноврснијим темама – Јован Јовановић Змај и Ђура Јакшић, као и песме нашег најшколованијег романтичара – Лазе Костића.

Војислав Илић Антологији новије српске лирике доноси машту и живописност, после чега долази песништво с највишим уметничким обликом и углађеношћу, чији су главни представници Јован Дучић, Алекса Шантић и Милан Ракић, док се у трећем добу упознајемо са родољубивом поезијом Вељка Петровића, али и са најлепшим песмама Данице Марковић и Светислава Стефановића.

 

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава поред Антологији новије српске лирике Богдана Поповића реиздате и друге песничке збирке значајних српских књижевника, као што су: Јован Суботић (Епске песме), Милорад Шапчанин (Песме, Монах и изабране песме, Невеста Љутице Богдана и изабране песме), Раде Драинац (Песме), Душан Васиљев (Песме), Милорад Ј. Митровић (Песме), Растко Петровић (Откровење, Поезија), Коста Абрашевић (Свет је наша отаџбина), Владислав Петковић Дис (Песме), Јован Илић (Песме) и други.

Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлине куповина књига.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу