Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Бездушници” Лазара Комарчића: социјални роман

Иако се романи Лазара Комарчића данас читају у кључу жанр-романа, пре свега научнофантастичног (Једна угашена звезда) и криминалистичког (Драгоцена огрлица, Два аманета и Просиоци), они сви имају заједничку одлику: све су то романи са друштвено ангажованом идејом. Ова идеја може се описати, у једној речи, као равноправност. Било да се ради о класним, статусним или родним питањима, Лазар Комарчић се залагао за једнакост, социјалну правду и боље друштвено уређење. Његов роман Бездушници у потпуности је посвећен социјалној тематици.

Основна тема романа Бездушници су бриге и невоље које су снашле чувену и „богату” Мачву. У традицији српског реалистичког романа и сеоске приповетке налази се приповест о невољама које погађају једног типичног српског сељака, па можемо рећи да се Лазар Комарчић ослања на Глишића, Јанка Веселиновића и друге мајсторе реализма. Описују се судбине мачванских сељака у сенци корумпиране спреге власти, полиције и судства која штити само интересе богаташа, односно свет који чине каишари, зеленаши, изјелице, подлаци, протуве, жбири и остале креатуре што се зову – талог друштвени.

Слика света коју Лазар Комарчић даје у роману Бездушници дубоко је песимистична, јер то је друштво у коме нема правде, нема заштите за слабе и сиромашне, а како сам наслов романа сугерише, нема ни емпатије ни саосећања околине за невоље појединаца. Сам крај романа не само што не доноси тријумф добра, већ и тај једини позитиван јунак, онај који има све особине вредног српског сељака и који једини покушава да неком другом несебично помогне – страда.

Оштрој критици нису изложени само припадници „друштвеног талога”, изопачене судије, неморални општински чиновници и бескрупулозни зеленаши већ и сами сељаци који својом наивношћу упадају у мреже дугова и пропадају због сопствене непромишљености. Читав овај свет као да је заснован на пословици да је за тријумф зла потребно само да добри људи не ураде ништа. Друштво у овом роману није доведено до руба пропасти, већ му од самог почетка нема помоћи, што доноси извесну трагичну ноту; чак и ти „добри људи”, они људи који би могли да помогну, окрећу главу од очигледних неправди и непочинстава, сматрајући да невоље других нису и њихов проблем.

Социјална неправда и неједнакост, јаз између моћних и немоћних, богатих и сиромашних морају се посматрати као проблеми читавог друштва, за које су одговорни сви његови чланови – порука је романа Бездушници. Идеја Лазара Комарчића је да се општи друштвени проблеми могу превладати само заједничким залагањем свих појединаца.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздате и други занимљиви романи српског реализма, као што су: Симо Матавуљ (Ускок, Бакоња фра Брне), Анђелко Крстић (Трајан) Јанко Веселиновић (Борци, Сељанка, Хајдук Станко, Јунак наших дана), Светолик Ранковић (Сеоска учитељица, Горски цар, Порушени идеали) и многи други. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је online куповина књига.

Сва дела Лазара Комарчића можете пронаћи ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу