Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Веселин Чајкановић, „Вергилије и његови савременици”

Опште је познато да је Веселин Чајкановић име које се везује за све што има везе са класичном филологијом, религијом и митологијом. Њега су доста занимали класични језици, па је проучавао и преводио поједина дела. Да пише о Вергилију повод је била годишњица Вергилијевог рођења, те на две хиљаде година од тог датума настала је књига Вергилије и његови савременици.

Публије Вергилије Марон био је један од највећих римских песника и из времена је Октавијана Августа. Ретко ко данас да није чуо за Вергилија, ако не по самом имену, познат је публици по књижевним делима која је оставио иза себе. Енејида, која важи за национални еп код Римљана и састоји се од дванаест певања, помиње се већ у средњој школи, а ту су и Буколике и Георгике.

Не само што ће Веселин Чајкановић у књизи Вергилије и његови савременици писати о Вергилију него ће се бавити и животом и радом Октавијана Августа и Гаја Мецене. Они су били угледни Римљани, Август је први римски цар и оснивач Римског царства, док је Мецена био политичар и песник. Они су савременици, али су се и добро познавали и пријатељевали.

Чајкановић у овој књизи пише о Вергилију, дао је преводе из неких његових дела, односно одломке и појашњења. Када је дошао на ред Август, да се о њему пише, одлучио се Веселин да се послужи деловима из Августове биографије коју је писао Светоније, и да најзанимљивије анегдоте о њему представи. На крају књиге налазе се и напомене, које ће олакшати читаоцу да разуме појединости и дешавања о којима се говори.

Књига Веселина Чајкановића Вергилије и његови савременици започиње краћом биографијом Публија Вергилија Марона: читалац се упознаје са датумом његовог рођења, школским образовањем које је стицао и уопште о његовој породици: „Његова мати, пре него што ће га родити, сањала је како је родила ловорову грану; и кад је грана пала на земљу, она је изненада израсла и напунила се разним воћем и цвећем. Идућега дана ишла је она са мужем на имање и у једном рову крај пута родила је Вергилија.”

Често Чајкановић помиње Хомера, али тако што наглашава Хомерову јединственост у погледу књижевности и тако што каже да, осим Хомера, „ниједан песник у старом веку није био толико славан као Вергилије”. Дванаест певања Енејиде је овде укратко препричано и дати су одломци из овог значајног и популарног епа. Осим тога, изведене су на неколико страна Вергилијеве крилатице из различитих његових дела, највише, наравно, из Енејиде.

Августов живот био је турбулентан, а он је био правичан и оштар током своје владавине. Дисциплина, посебно у војсци, морала се поштовати, а толико је улагао у град Рим да га је успешно изградио и поносио се њиме. Дизао је јавне грађевине, обнављао храмове, приређивао је представе и „стао је на пут нереду и разузданом понашању”. Пуна је интересантности ова књига Вергилије и његови савременици, а неке од њих које можемо открити јесу и мање познате чињенице из живота славних ових славних људи, као на пример занимљивост да је Август јео мало, и то обична јела.

„Волео је црн хлеб и исецкане рибице, и млад сир који је руком оцеђен, и свеже смокве, од оних које доносе годишње по два пута плод.”

Ту су и подаци из Августовог приватног живота, о односу према својој породици, физичком изгледу, хобијима, страховима (плашио се грмљавине и муња) и заинтересованости за науку.

Гај Килније Мецена, као што смо напред поменули, био је богати Римљанин и политичар, ком је Октавијан Август врло радо поверавао важне послове. Вергилијев пријатељ био је Хорације Флак, песник, и посветио је две песме Вергилију – Утеха Вергилију и Пред Вергилијев полазак – које је Веселин Чајкановић и представио у целини у књизи Вергилије и његови савременици.

Ово Чајкановићево дело богато је и неким чињеницама из Рима и живота Римљана, које могу бити од значаја, а веома су атрактивне и симпатичне читаоцу; пронаћи ћете о одломке о уређењу војске, о римској религији, науци, јавним представама и циркуским играма, изгледу некадашњих амфитеатара, о омиљеној им храни и најбољим винима.

Подсећамо вас да се у оквиру едиције Отргнуто од заборава налазе и друге књиге о познатим и значајним људима, међу којима су: Стојан Живадиновић (Бетовен), Милан Ђ. Милићевић (Кнез Милош у причама, Карађорђе у говору и у твору), Јаша Продановић (Вук Караџић и Милош Обреновић), Живојин Мишић (Моје успомене) и многе друге. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина књига.

Сва дела Веселина Чајкановића која је објавио Порталибрис можете видети ОВДЕ, а књигу Вергилије и његови савременици ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу