Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„У ђавољим канџама” Стојана Живадиновића: детективски роман

Роман У ђавољим канџама Стојана Живадиновића представља причу о многоструко забрањеној љубави младића Милана и удовице Јованке. Живећи читав живот у сиромаштву, а притом заљубљен у богату удовицу, младић тражи начин како да и се и сам обогати и да на тај начин постане достојан ње. Међутим, тешко да се може на једноставан начин за кратко време постати богат, а да је то поштен и частан рад. Тако, мислећи да нема другог избора, Милан се опредељује на нечастив начин – убиство. Убија двојицу богатих трговаца и тако долази до огромне суме новца, и од тог тренутка полако почиње да тоне у грех и ђавоље канџе.

Но, све би било врло једноставно када не би неко то све будним оком мотрио и трудио се да открије ко је извршио те сурове злочине. Улогу човека који ће донети правду и изнети истину на видело, Живадиновић је у овом детективском роману са елементима трилера доделио писару кога је, како би га конфронтирао младићу, симболично назвао Милић. Старији и далеко искуснији и лукавији писар, који је већ дуго у свом послу, прати трагове убиства почев од јединственог трага, који је убица несмотрено и у брзини изгубио.

С друге стране, у свакој малој средини ниједна прича не може проћи незапажена и вишеструко неосуђивана. Тако је истинска и велика љубав између младића и удовице била на удару целе вароши, поготово његове мајке. Детектив Милић немилосрдно користи сва могућа средства како би Миланов нож повезао са убиствима, а самим тим и њега самога прогласио убицом. Најзад му то и полази за руком, разоткрива убицу коме следује смртна казна стрељањем.

Стојан Живадиновић у роману У ђавољим канџама на занимљив начин представља једну много пута до сада истицану и потврђену истину, а то је да несрећа зближава људе. Две жене које су га највише волеле, али на различите начине – мајка и удовица Јованка – својом огромном љубављу усмереној ка Милану успевају да победе међусобну мржњу и склапају договор како да га заједничким снагама ослободе смртне пресуде. Но, да ли је можда већ прекасно за то? Убица је ухваћен, сви докази су против њега. Да ли га лажно сведочење, али опет испуњено толиком љубављу, може спасити смрти? Да ли је Милан заиста толики злочинац и каје ли се бар мало за оно што је починио?

Одговоре на ова питања сазнајемо у последњим поглављима романа У ђавољим канџама, чиме Живадиновић показује своје мајсторско приповедање испуњено напетошћу, те нас до самог краја држи у неизвесности хоће ли младић успети да избегне смртну пресуду или свако на земљи добија оно што заслужује.

 

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава издавачке куће Порталибрис реиздати и други мање познати српски прозни писци као што су: Душан Радић (Живи наковањ, Три километра на сат, Село), Светозар Ћоровић (Међу својима, Стојан Мутикаша, У часовима одмора), Милорад Шапчанин (Приповетке, Сањало), Милутин Ускоковић (Дошљаци, Чедомир Илић) и многи други. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлине куповина књига.

Поред романа У ђавољим канџама објавили смо и остала дела Стојана Живадиновића, која можете видети ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу