Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ćir | Lat

„U đavoljim kandžama” Stojana Živadinovića: detektivski roman

Roman U đavoljim kandžama Stojana Živadinovića predstavlja priču o mnogostruko zabranjenoj ljubavi mladića Milana i udovice Jovanke. Živeći čitav život u siromaštvu, a pritom zaljubljen u bogatu udovicu, mladić traži način kako da i se i sam obogati i da na taj način postane dostojan nje. Međutim, teško da se može na jednostavan način za kratko vreme postati bogat, a da je to pošten i častan rad. Tako, misleći da nema drugog izbora, Milan se opredeljuje na nečastiv način – ubistvo. Ubija dvojicu bogatih trgovaca i tako dolazi do ogromne sume novca, i od tog trenutka polako počinje da tone u greh i đavolje kandže.

No, sve bi bilo vrlo jednostavno kada ne bi neko to sve budnim okom motrio i trudio se da otkrije ko je izvršio te surove zločine. Ulogu čoveka koji će doneti pravdu i izneti istinu na videlo, Živadinović je u ovom detektivskom romanu sa elementima trilera dodelio pisaru koga je, kako bi ga konfrontirao mladiću, simbolično nazvao Milić. Stariji i daleko iskusniji i lukaviji pisar, koji je već dugo u svom poslu, prati tragove ubistva počev od jedinstvenog traga, koji je ubica nesmotreno i u brzini izgubio.

S druge strane, u svakoj maloj sredini nijedna priča ne može proći nezapažena i višestruko neosuđivana. Tako je istinska i velika ljubav između mladića i udovice bila na udaru cele varoši, pogotovo njegove majke. Detektiv Milić nemilosrdno koristi sva moguća sredstva kako bi Milanov nož povezao sa ubistvima, a samim tim i njega samoga proglasio ubicom. Najzad mu to i polazi za rukom, razotkriva ubicu kome sleduje smrtna kazna streljanjem.

Stojan Živadinović u romanu U đavoljim kandžama na zanimljiv način predstavlja jednu mnogo puta do sada isticanu i potvrđenu istinu, a to je da nesreća zbližava ljude. Dve žene koje su ga najviše volele, ali na različite načine – majka i udovica Jovanka – svojom ogromnom ljubavlju usmerenoj ka Milanu uspevaju da pobede međusobnu mržnju i sklapaju dogovor kako da ga zajedničkim snagama oslobode smrtne presude. No, da li je možda već prekasno za to? Ubica je uhvaćen, svi dokazi su protiv njega. Da li ga lažno svedočenje, ali opet ispunjeno tolikom ljubavlju, može spasiti smrti? Da li je Milan zaista toliki zločinac i kaje li se bar malo za ono što je počinio?

Odgovore na ova pitanja saznajemo u poslednjim poglavljima romana U đavoljim kandžama, čime Živadinović pokazuje svoje majstorsko pripovedanje ispunjeno napetošću, te nas do samog kraja drži u neizvesnosti hoće li mladić uspeti da izbegne smrtnu presudu ili svako na zemlji dobija ono što zaslužuje.

 

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava izdavačke kuće Portalibris reizdati i drugi manje poznati srpski prozni pisci kao što su: Dušan Radić (Živi nakovanj, Tri kilometra na sat, Selo), Svetozar Ćorović (Među svojima, Stojan Mutikaša, U časovima odmora), Milorad Šapčanin (Pripovetke, Sanjalo), Milutin Uskoković (Došljaci, Čedomir Ilić) i mnogi drugi. Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je online kupovina knjiga.

Pored romana U đavoljim kandžama objavili smo i ostala dela Stojana Živadinovića, koja možete videti OVDE.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu